Fukt och byggfel i Jessicas lägenhet – ändå vill värden höja hyran efter renoveringen

Härryda Jessica Berghalds kök och badrum fick totalrenoveras efter en kraftig fuktskada. Hantverkarna gjorde en lång rad byggfel som skapat ytterligare skador. Trots det vill värden höja hyran på grund av höjd standard.
Jessica Berghalds lägenhet har drabbats av upprepade fuktskador och massor av problem som beror på slarvigt utförd renovering. Nu vill kommunala bostadsbolaget Förbo höja hyran eftersom renoveringen lett till högre standard.
Foto: Gustaf Görfelt
Mattan är fortfarande inte tillbakalagd i köket efter den senaste fuktskadan. Jessica Berghald och sonen Noah är oroliga att det fortfarande finns fukt i golvet. De vill ha en ny undersökning och absolut inte en hyreshöjning.

– Jag tycker inte hyran ska höjas alls. Det här är ju inte mitt fel, det är inte jag som orsakat skadorna, säger Jessica Berghald.

Hon bor tillsammans med tre av sina barn i en radhuslägenhet på Rönngården i bostadsområdet Säteriet, Mölnlycke. Hyresvärd är kommunala Förbo.

Läs ocksåRensade inte hålet i kylskåpet – tvingas betala för dyr vattenskadaAvrinningshål i kylskåpet.

Jessica Berghald är uppvuxen på Säteriet och trivs bra här. Hon har bott i den nuvarande lägenheten i 17 år. Men de senaste åren har kantats av stora problem.

Avloppet svämmade över

– Det började 2017 när det blev översvämning i nästan hela lägenheten. Vattnet kom från avloppsbrunnen i badrummet. Förbo bytte mattorna och gjorde åtgärder en bit upp på väggarna. Men de tog aldrig bort skåpen i köket, säger Jessica Berghald.

Jessica och Noah Berghald.

Förra året började hon känna en kraftig mögellukt i skåpet under diskhon. Det vetter mot en innervägg, med badrummet på andra sidan väggen.

– Det luktade så mycket att jag fick huvudvärk. Samtidigt började färgen lossna uppe vid taket i badrummet, säger Jessica Berghald.

Kom ovanifrån

Det visade sig att grannen i lägenheten ovanför hade haft sönder ett vattenrör och orsakat stora fuktskador både i sin egen och Jessicas bostad. Men Jessica Berghald undrar om det inte dessutom kan ha funnits kvar fukt sedan 2017.

– Min dotter som är född 2016 har utvecklat astma och jag har undrat över varför vi varit så sjuka hela tiden. Men nu sedan vi flyttat tillbaka har hon inte haft några symtom alls, säger Jessica Berghald.

Läs ocksåVärden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotellTvådelad bild. På ena sidan syns ett stort fönster med texterna "Västmanlands tingsrätt" samt ”Hyres- och arrendenämnden”. Den andra halvan visar en bild på en hand som sticker in en nyckel i ett dörrlås.
Skador bakom köksskåpen.

Hur det egentligen varit med den saken kommer aldrig att gå att bevisa. Den nya fuktskadan var omfattande och gjorde att både kök och badrum var tvungna att rivas ut helt. Under rivningsprocessen blev det också skador på väggar i hall och vardagsrum, som målades om.

Fanns ingen spis

Familjen bodde i en evakueringslägenhet från och med mars 2024.

När sommaren kom fick de besked att renoveringen var klar och i början av juli flyttade de tillbaka.

Läs ocksåIngrid fick hyran höjd med 57 procent: “Var beredd på det värsta, det blev ännu värre”Ingrid Edéus i halvfigur i köket. Renoveringen ledde till 57 procents hyreshöjning.

– Men då fanns det varken spis, ugn eller fläkt i köket. Hantverkarna hade semester och det dröjde 1,5 månad innan vi fick en spis. Jag fick laga mat hos grannar, använda airfryern eller köpa mikromat och färdiglagat. Barnen måste ju äta, säger Jessica Berghald.

Lång rad problem

Det visade sig att det skett en kommunikationsmiss mellan Förbo och entreprenörerna. Men när spisen och fläkten till sist kom på plats var inte problemen slut för det.

Duschkabinen läcker vatten som rinner ut över badrumsgolvet. Trasorna som Jessica Berghald lagt dit för att försöka täta är dyblöta.

• Väggfärgen i kök och hall bubblade, båda rummen fick målas om en extra gång.

• Mattan i köket var inte ordentligt lagd. Den fick rivas upp och läggas om under hösten.

• Fläktkåpan monterades för högt upp, så att ånga och matos bildar kondens under skåpen. Detta är fortfarande inte åtgärdat.

• Den nya kylen hade problem från start och fick bytas ut i oktober.

• Den nya bänkskivan sprack. Även här har ytskiktet fått bubblor. Den är inte bytt än.

• En kalluftsventil som gått till det borttagna skafferiet satt kvar bakom frysen och skapade kalldrag. Frysen fick dras ut så den kunde sättas igen.

• Den nya duschkabinen passade inte i badrummet och kunde bara öppnas delvis. Den fick bytas.

• Duschkabin nummer två saknar ordentliga fogar. Varje gång någon duschar rinner vatten ut på golvet och in under tvättmaskinen.

• Avloppsröret från handfatet saknar kåpor.

Fog i duschkabinen, rör under handfatet.

I mars i år blev problemen plötsligt akuta igen. När Jessica Berghald släppte ut vatten ur vasken rann det ner i sopskåpet och ut på köksgolvet. Det visade sig att en sil inte varit ordentligt fastskruvad.

Mattan uppriven tredje gång

Nu är mattan i köket uppriven för tredje gången på ett år.

Vatten från vasken rann rakt ut i skåpet och på golvet.

I flera veckor i mars fick familjen leva med fläktar som gick dygnet runt och värmemattor som höjde temperaturen i hela lägenheten. Behandlingen fick golvet framför diskhon att spricka.

Mätningar som Förbos entreprenör Belfor har gjort visar att det inte ska finnas någon fukt kvar i golvet, men det litar inte Jessica Berghald på.

Hon har lånat en egen fuktmätare som visar förhöjda nivåer framför diskhon, där stamledningen går under golvet.

Kräver undersökning

– Jag har varit inne hos flera grannar och kontrollmätt i deras kök, de har inte alls lika höga nivåer, säger Jessica Berghald.

Jessica och Noah Berghald har gjort egna kontrollmätningar.

Nu har hon gjort en anmälan till kommunens miljö-och hälsoförvaltning och vänt sig till Hyresgästföreningen. Hon kräver att Förbo genomför en grundligare fuktmätning innan mattan läggs tillbaka.

Men det anser inte Förbo är nödvändigt, säger förvaltningschef Lars-Gunnar Börve.

– Vi har fått klartecken från Belfor och det är det vi går på. När de säger att det är klart måste vi lita på det.

”Kommer få ersättning”

Han beklagar allt som Jessica Berghald och hennes familj har fått stå ut med.

Lars-Gunnar Börve.

– Alla olyckliga omständigheter har sammanfallit i den här lägenheten, det är tragiskt. Jag vet att de haft det jättekämpigt. De kommer att få ersättning. Det ska vi titta på så fort allting är åtgärdat, när vi har besiktat och både vi och hyresgästen är nöjda, säger Lars Gunnar Börve.

Den utlovade ersättningen handlar om retroaktiv hyresnedsättning. Alltså pengar tillbaka på inbetalda hyror för att familjen inte kunnat använda lägenheten fullt ut.

Vill höja hyran

Men den stora frågan är vad Jessica Berghalds hyra ska bli i framtiden.

Innan alla byggfel och skador är åtgärdade tänker inte Förbo ändra hyran. Men sedan vill bolaget göra en höjning. Standarden i lägenheten har förbättrats med bland annat induktionsspis, fullstor kyl och frys och helkaklat badrum.

– Det här är samma typ av renovering som vi redan gjort på de nedre gårdarna på Säteriet, och som vi ska göra även i de här husen framöver. Hyresgästen har signerat ett intyg om standardhöjningar innan vi satte i gång med renoveringen, säger Lars-Gunnar Börve.

Upplevde inget val

Jessica Berghald anser dock att hon inte förstod fullt ut vad pappret hon skrev på betydde. Hon upplevde inte heller att hon hade ett val.

– De sa till mig att ”du måste skriva på för att vi ska kunna gå in i din lägenhet och börja arbeta”. Men jag bestrider det nu. Jag hade inte gjort något av det här som tillval om det varit frivilligt, utom möjligen kakel över diskbänken, säger Jessica Berghald.

Hyresgästföreningen och Förbo ska förhandla om hyran när allt är klart i lägenheten.

Nu säger Lars-Gunnar Börve att han inte vill föregripa de förhandlingarna.

Kommer ni att göra stambyte framöver, så att ni måste riva ut allt igen?

– Vi har inte bestämt metod för renovering av stammarna på övergårdarna ännu. Men i de här två berörda lägenheterna kommer vi att prioritera relining i framtiden, så att badrum inte påverkas.

Skulle det vara ett alternativ att till exempel vänta med hyreshöjning tills övriga huset också är renoverat?

– Vi tar det vid förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Jag vill inte uttala mig innan dess, säger Lars-Gunnar Börve.

LÄS MER: Rören i miljonprogrammets hus är utslitna – nu skenar vattenskadorna i Sverige

Läs också Tvångsförvaltning räckte inte – kommunen vill tvinga värd att sälja skandalhuset Här renoverar de i stället för att riva – ger 2 000 kronor lägre hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.