Annons

”Fulspel” med hyror och bidrag drabbar äldre

Forshaga När staten höjde taket för bostadstillägget med 600 kronor, ökade Stigs hyra med lika mycket. "Ett fult sätt att utnyttja systemet" säger dottern Lena om kommunens hyreshöjning.

Hyrorna har ökat snabbare än pensionerna. Därför beslutade regeringen att höja taket för bostadstillägget från 5 000 till 5 600 kronor.

Farhågor fanns redan då om att kommunerna skulle ta chansen att höja hyrorna vid sina särskilda boenden, alltså boenden som är anpassade för äldre människor med stort behov av omsorg.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran- fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

Det var också precis vad som hände Stig Bokvist och de andra som bor i lägenheter i Forshaga kommuns gruppboenden Ullerudsgården och Lintjärn. 1 mars höjdes hyrorna exakt lika mycket som taket för bostadstillägget.

I Stigs fall innebär det att han plötsligt åkte på en tolvprocentig hyreshöjning, från 5 000 kronor till 5 600.

Via dottern Lena har Stig, som själv är dement, protesterat mot höjningen.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

– Statens tanke med höjningen av taket för bostadstillägget var ju att gamla människor skulle ha råd att bo kvar i sina bostäder och inte behöva flytta i panik. Tanken var inte att ge kommunerna utrymme att höja hyrorna för att kompensera sig för höjda vårdkostnader, säger Lena  Bergman Bokvist.

För hennes pappa Stig innebär hyreshöjningen, som bara delvis kompenseras av höjt bostadstillägg, att han får några hundralappar mindre att röra sig med i månaden.

Annons

– Det betyder mycket när man har små marginaler. Det kan exempelvis innebära att han får avstå från fotvård eller att köpa bingolotter, säger Lena.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Hyresgästföreningen driver nu Stigs fall som ombud. I första hand genom att begära att kommunen ska justera ned hyran.

– Den statliga bidragsnivån påverkar inte bruksvärdet. Därför anser vi att det är en felaktig grund för hyreshöjning när de hänvisar till det höjda taket för bostadstillägget, säger förhandlaren Claes Carling.

Hyresgästföreningen hävdar också att hyran och hyreshöjningen är omotiverat stor och att det i vart fall är fel att höja så mycket som tolv procent i ett enda steg i stället för att fasa ut höjningen under en längre period enligt vedertagna principer.

Forshaga kommun har uppgett att man bjudit på en hyresrabatt och att den ordinarie hyran för Stig Bokvists 33 kvadratmeter lilla etta med kokvrå egentligen är 5 774 kronor.

Men Hem & Hyra har tagit del av hyreskontraktet och där framgår det inte att det förekommit någon rabatt.

Forshaga kommun ska ta ställning till Hyresgästföreningens begäran om ändrad hyra vid ett möte som vård- och omsorgsnämnden har i nästa vecka.

Annons

– Annars får vi gå till hyresnämnden. Det är det spelkort vi har på bordet, säger Claes Carling.

Maria Edlund, förvaltningschef för vård och omsorg, är den här veckan på semester och oanträffbar för en kommentar.

Till Hyresgästföreningen skriver hon att hyresvillkoren för lägenheterna i särskild boenden är en fråga för nämnden och att besked om kommunens ställningstagande kan lämnas först i början av september.

I informationen till de berörda om hyreshöjningen skriver Forshaga kommun att taket för hyror i samband med en revidering av bruksvärderingen 2015 knöts till samma tak som Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan använder vid beräkning av bostadstillägg, särskilt bostadstillägg och bostadsbidrag. Därav hyreshöjningen från 5 000 kronor till 5 600.

– Om kommunen inte ändrar sig ser vi fram mot att få en opartisk prövning, säger Lena Bergman Bokvist.

Fakta: Bakgrunden till höjningen

Så här sade bostadsministern Annika Strandhäll (S) om varför regeringen höjde taket för bostadstillägget:
”De som varit med och byggt upp vårt land ska ha en bra pension. Det är en del av den svenska modellen. När Sveriges ekonomi går som tåget ska det också komma alla till del. Den här höjningen kommer att öka tryggheten och göra att det är färre som behöver ha ont i magen när hyran ska betalas.”

Läs också Beslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökare Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.