Fuskade sig till lägenhet – nu är hyresgästen försvunnen
Han hade vare sig lön eller tillräcklig kötid men gick ändå raka vägen till ett attraktivt förstahandskontrakt hos MKB i Malmö. Uppgifterna kom fram när härvan med fusk i Boplats Syds kösystem avslöjades för tre år sedan. Men mannen har sedan dess lugnt kunnat bo kvar. Vare sig bostadsbolag eller förmedling har agerat eftersom polisens utredning tagit tid.
Nu försöker MKB ändå kasta ut den utpekade 27-åringen, men av helt andra anledningar. Enligt Hyresvärden har mannen lämnat över lägenheten till andra personer.
– Han är ju folkbokförd i lägenheten men är aldrig i den. Han har heller aldrig svarat på våra brev, Säger Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB.
MKB:s specialgrupp mot svartuthyrning har granskat bostaden sedan i våras och gjort flera oanmälda kontroller. 27-åringen har aldrig funnits på plats, däremot har andra personer öppnat dörren och berättat att de bott där. En registerslagning visade samtidigt att sju personer hade registrerat adresser i trean, som enligt bolagets regler är avsedd för max fyra boende.
Hyresvärden har sagt upp mannens hyreskontrakt, motiverat med att han inte behöver den längre eftersom han i värdens ögon bor någon annanstans. Fallet har lämnats vidare till hyresnämnden som ska granska uppsägningen och fatta beslut; ska hyresgästen kastas ut eller inte?
Det var en ren rutinkontroll som gjorde att MKB började ana oråd i det här fallet. Flera andra hyresgäster som är kopplade till köfusket har redan kastats ut, men av andra anledningar som svartuthyrning eller slarv med hyran. Det stora flertalet bor dock fortfarande kvar i lägenheterna.
– Vi har svårt att agera mot de som bor där utan en fällande dom som visar att man har varit medveten om det här eller betalat för sitt kontrakt, säger Lars-Gunnar Larsson.
27-åringen är en av de 28 personer som 2017 avslöjades som fuskare av Boplats Syd, men han har aldrig misstänkts för brott. En anställd som arbetade på förmedlingen vid tiden ska ha manipulerat vissa sökandes kötid, enligt flera uppgifter mot betalning. Han har själv förnekat alla anklagelser om brott men har samtidigt lämnat landet och inte varit kontaktbar för polisen. Utredningen har av den anledningen stannat av men skulle nu kunna ta fart igen efter att grekiska myndigheter lyckats få tag på mannen.
– Ja det har hänt lite grann nere i Grekland med den personen som jag ville ha förhörd. Det ligger förhör för översättning till mig nu. Sedan får vi se vad som händer, säger åklagaren Lars Morand.
Hem & Hyra har granskat fusket i den skånska bostadskön i en lång rad artiklar. Kartläggningen visade att majoriteten av fuskarna tillhörde grupper som hade det tufft på bostadsmarknaden och som på grund av sin ekonomi eller korta tid i landet hade svårt att få lägenhet. Det fanns även personer i gruppen som stack ut, som en gängkriminell som ska ha betalat 36 000 kronor för att få gå före i kön.
Så sent som för några veckor sedan avslöjades en ny härva i den skånska bostadskön, då kopplat till lägenheter i främst Helsingborg som förmedlats via Boplats Syd men även direkt hos kommunala och privata bolag. I det fallet låg manipulerade intyg om inkomst som grund för fusket. Totalt 78 personer har hittills polisanmälts.
Tipsa oss! Hjälp Hem & Hyra att avslöja missförhållanden på bostadsmarknaden.
Här finns mer information om hur du kan tipsa oss på Hem & Hyra.
Boplats syd är en kommunal bostadsförmedling. Bolaget ägs av Malmö stad men förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av flera skånska kommuner och en rad privata fastighetsägare.
Systemet är enkelt och grundar sig främst på en faktor, den som har längst kötid ligger bäst till för att kallas på visning och få ett kontrakt. Detta vid sidan av fastighetsägarnas individuella krav på de sökandes ålder, ekonomi och antalet boende.