Annons

Köfusket i Malmö: Hyresgäst med falsk kötid kastas ut

Malmö De utpekade fuskarna ska ha betalat sig till attraktiva hyreskontrakt via Boplats Syd. Det har gått flera år sedan dess. En enda person har tvingas till domstol för att försvara sig mot anklagelser om svartuthyrning.
Bilden är en genrebild och föreställer inte någon av personerna som förekommer i artikeln.

Han är i tjugoårsåldern och uppväxt i Malmö. Vi kallar honom Ibrahim men han heter egentligen något annat. Det är i slutet av mars i år och han är klädd i keps, huvtröja och tunn dunjacka, helt i svart.

På andra sidan bordet i sal nio i hyresnämnden sitter det kommunala bostadsbolaget MKB:s juridiska samordnare Lars-Gunnar Larsson. Hans uppdrag är att kasta ut Ibrahim från ­lägenheten, efter anklagelser om svartuthyrning. Det är en vardaglig typ av ärende, men bakgrunden till fallet är ovanlig.

Läs ocksåSpringnotebedragare låtsades vara konstpedagog – anklagas för att ha lurat till sig hyreskontrakt

Hyresrådet, nämndens ordförande, frågar hur Ibrahim ställer sig till uppgifterna runt lägenheten och hur han vill göra med bostaden. Svaret kommer snabbt.

– Jag vill lämna lägenheten, säger han.

Sal 9 på hyresnämnden i Malmö. Här avgörs tvister och konflikter som rör de skånska hyresgästerna.

Ibrahim är en av 28 personer som för tre år sedan ska ha kommit över attraktiva hyres­kontrakt via en manipulation av Boplats Syds kösystem. För allra första gången sitter nu en ur den gruppen i en rättssal för att försvara sig själv och rätten till sin lägenhet. Men inte på grund av själva köfusket. Ibrahim lämnar därför aldrig några förklaringar och han tvingas ge upp sitt hyreskontrakt.

– Hur lämnar jag över nycklarna, är hans enda fråga.

Det hela är över på fyra minuter.

Ibrahim och hans trerummare i östra ­Malmö fastnade i nätet när ett säkerhetsföretag ­undersökte datasystemet efter att skandalen på Boplats Syd hade avslöjats. Hans profil ska ha försetts med falsk kötid av en insider på bostadsförmedlingen. Men Ibrahim är inte formellt misstänkt för brott. Alla väntar på att polisutredningen ska bli färdig och Boplats Syd har inte gett upp tanken på att försöka ta tillbaka lägenheterna. Men allt tar tid då den ende misstänkte, insidern, håller sig undan utomlands.

Läs ocksåSå använde kvinnan sin brors kötid – tvåbarnsfamiljen vräks efter fusketMKB-flaggor och röd hållare med kölappar.

I maj i år berättade polisen att muthärvan varit känd inom myndigheten. En hemlig operation riktades 2016 mot Malmös tyngsta kriminella. Då upptäcktes en överföring på 36 000 kronor från en gängman till insidern på Boplats Syd. Enligt polisen var det en tydlig betalning för falsk kötid. Men den informationen kom vare sig fram till Boplats Syd eller åklagaren som leder utredningen av köskandalen.

LÄS ALLA ARTIKLAR OM FUSKET I BOPLATS SYDS KÖ

Ibrahim skrev under hyres­kontraktet våren 2017, under samma period som Boplats syd började ana oråd. Men enligt ­skatteverkets register flyttade han över huvud taget aldrig in i den aktuella lägenheten. Han köpte samtidigt en bostadsrätt och där han varit folkbokförd sedan dess. I hyreslägenheten har i ­stället hans föräldrar bott. De ­registrerades på ­adressen en knapp vecka efter att ­Ibrahim skrev kontrakt.

Annons
Läs ocksåLjög om jobb – döms till böter för lägenhetsfuskBoplats Syds skylt och kölappar.

Familjen har även tidigare bott hos MKB, fast då i andra lägen­heter. Och vid två tidigare tillfällen har MKB försökt få familjen utkastad på grund av sena eller obetalda hyror.

För fem år sedan drog värden ett streck över saken och lät dem bo kvar med kortare upp­sägningstid. Men bara ett knappt halvår innan fusket i bostadskön uppdagades var det dags igen. Då kastades familjen ut från sin MKB-lägenhet efter att ha slarvat med hyran. Båda föräldrarna hade då skulder hos kronofogden, bland annat till MKB för hyror, och hade aldrig själva kunnat skriva nytt kontrakt.

När vi kontaktar Ibrahim i början av året är han oförstående. Boplats Syd har ­konstaterat att hans lägenhet har falsk kötid men han ­hävdar att han inte vet hur det gått till. Han har stått i bostadskön sedan gymnasiet, det har mamma ordnat. Han upptäckte långt senare att han låg efter med köavgiften och att det gick att betala ikapp. Något som ­enligt Boplats Syd är omöjligt att göra utan manipulation. Men det här är en version som flera utpekade köfuskare berättar.

– Jag undrar också vad som har hänt. Jag vill ­faktiskt ha reda på det, ­säger Ibrahim.

MKB anklagar dig för svartuthyrning och du har aldrig varit skriven i hyreslägenheten.

– Nej, jag köpte en bostadsrätt samtidigt men den behövde renoveras.

Har det tagit två år?

– Nej, men sju-åtta månader. Men ibland ­sover jag där. Den ligger närmare mitt jobb så jag är där på vardagarna.

Bellevuegården och Törnrosen i Malmö, här finns flera av lägenheterna i härvan.

Ibrahim har bott i Sverige nästan hela ­livet, har fått lön och saknar skulder. Men när Hem & Hyra tidigare granskade samtliga 28 personer som ska ha fuskat sig till kontrakt så saknade majoriteten möjligheter att ha köat någon längre tid eftersom de var nya i ­Sverige. Många hade även en ekonomi som innebar ­klara begränsningar på den svenska bostadsmarknaden.

Härvan på bostadsförmedlingen är mycket ovanlig, i alla fall att något sådant upptäcks. Men Thomas Palmberg på polisens nationella anti-korruptionsgrupp vid NOA (Nationella operativa avdelningen) tror att det finns ett mörkertal vad gäller korruption och fusk kopplat till bostadsköer och lägenhetsförmedling. Och korruption kan det vara oavsett om någon tar betalt eller inte.

Annons

– Jag tror generellt att det finns en risk att man gynnar vänner eller släktingar ­eller att man begår mutbrott. Visst är det här ett riskområde. Jag har ingen aning om hur ­omfattande det är men eftersom det är en ­sådan brist på bostadsmarknaden idag så kan man lugnt säga att det finns en risk för ­korruption.

Han har en tydlig bild av varför vissa väljer den olagliga vägen.

– Det är extremt långa väntetider, framför allt i storstäderna, där man kanske kan få ­vänta tio år på att få en hyresrätt. Har man inte ­tillräckligt med medel för att kunna köpa en bostadsrätt då är den enda utvägen, som en del ser det, att ta den brottsliga vägen och köpa sig förbi, säger han.

Martin Grander, bostads- och urbanforskare på Malmö universitet.

Martin Grander, bostads- och urbanforskare på Malmö universitet, bekräftar bilden.

– Det handlar om dem som står allra längst bort från bostadsmarknaden. Man är upp­finningsrik och hittar olika lösningar för att få ett hyreskontrakt. Generellt är inkomstkraven alldeles för högt satta, säger han.

Bostadsköer fyller en viktig funktion, menar Martin Grander, som efterlyser ett snabbspår för de allra fattigaste som ett sätt att stoppa fusk och svarthandel med hyreskontrakt.

– Man kan diskutera hur rättvist kösystemet egentligen är idag, när så många är utestängda på grund av för låga inkomster. Jag förespråkar att man delar bostadskön i två där de som är fattiga tilldelas lägenheter för sig.

Men blir inte det orättvist mot de som har köat i många år?

– Jo, men man måste nog också ­acceptera att vissa personer behöver mer hjälp än ­andra. Det finns för få lägenheter till de som har lägre ­inkomster och man måste fördela dem ­bättre.

Fakta: Skandalen i Skåne - fusk i bostadskön

Fakta: Tipsa oss

………

Läs också Skapade falsk tid i bostadskön - dömde fuskaren slipper miljonkrav Dom i unikt rättsfall - manipulerade bostadskön över hundra gånger: "Äntligen får vi upprättelse"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.