Annons

FVO – föreningen som delar ut 40 miljoner om året till behövande

Nyheter Hjälp ur 80 stiftelser kan sökas från en och samma blankett. Föreningen FVO delar ut omkring 40 miljoner kronor till behövande runt om i landet. Det kan handla om pengar till tandvård, en ny cykel eller kanske studentkostym. Hur konstigt det än kan låta är det svårt att hitta sökande som kan få stöd till alla stiftelser.
Magnus Bodin, FVO
Foto: Conny Pettersson
Samordnar hjälp. Magnus Bodin samordnar tillsammans med sina kollegor på Föreningen för välgörenhetens ordnande (FVO), hjälp från ett 80-tal stiftelser.

Att söka pengar ur stiftelser kan vara något av att ge sig in i en djungel. Statuterna för vem som kan söka är ofta ålderdomliga och riktar sig till grupper som knappt finns i dag. Franska begreppet ”Pauvres honteux” nämns ofta. Det betyder ungefär ”skamsna fattiga” och avser personer som tillhört de övre samhällsskikten, och av någon anledning blivit fattiga. Det är inte helt enkelt att bestämma vilka som tillhör den gruppen i dag.

Ett sätt att effektivisera sökandet är att göra en ansökan hos Föreningen för välgörenhetens ordnande (FVO). De samordnar medel från ett 80-tal stiftelser. Om föreningen bedömer att du är behövande enligt Skatteverkets normer så kollar FVO:s utredare om din livssituation är sådan att du är berättigad till hjälp från en eller fler av stiftelserna vid ett tillfälle per år. Du kan även själv göra en första koll om du uppfyller Skatteverkets grundläggande krav för att klassas som behövande här

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Fler söker hjälp

Antalet ansökningar har ökad de senaste åren och 2023 var det för första gången över 10 000 personer som sökte hjälp via FVO. Organisationen har kunnat utvidga kretsen som söker i och med att det numera finns en blankett där socialkontor kan fylla i att medel från stiftelser och fonder inte ska påverka hjälp från det allmänna som till exempel försörjningsstöd.

– Det är fler som hört av sig till oss de senaste åren nu under våren upplever våra handläggare ett ökat tryck, säger Ingrid Hammarberg, marknadsansvarig på FVO.

Samtidigt som det är många som har det ekonomiskt svårt är det inte alltid lätt att hitta behövande som är berättigade till medel ur de omkring 80 stiftelser och fonder som FVO förvaltar. Svenskt personnummer är en förutsättning för att överhuvudtaget vara aktuell för fondhjälp. I Stockholm riktar sig de flesta fonder till människor som bor i innerstan, medan många behövande bor i förorterna.

Läs ocksåI behov av hjälp? Tänk på det här när du söker stiftelser och fonderminiräknare, fondhjälp

Skickar paket vinter och sommar

Handläggningstiden från att en ansökan är komplett tills att eventuellt stöd är generellt omkring två månader, men det kan ta längre tid är så. FVO ger med andra ord inte akuthjälp.

Annons

Föreningen skickade ut sommarpaket till 274 behövande runt om i hela landet. Innehållet varierar lite beroende på vad de sökande önskat sig. För barnfamiljer kan det till exempel handla om en dag på ett nöjesfält. Till vintern finns ett liknande upplevelsepaket. Dessa kan sökas utöver stiftelsemedel som beviljas en gång per år.

FVO, Magnus Bodin
Vill ”toppa upp”. FVO är noggranna med att man vill vara ett komplement till den hjälp det allmänna ska ge. Inte ”täppa till” luckor i samhällets skyddsnät. Det menar Magnus Bodin, utvecklingsstrateg.

FVO är noggranna med att stiftelser och fonder ska vara ett sätt att ”toppa upp” tillvaron för människor med dålig ekonomi, inte ”täppa till” hål i samhällets skyddsnät. Med att toppa upp menas en guldkant som inte täcks av försörjningsstödet. Kanske idrottsutrustning till barnen eller en ny dator för att den sökande ska kunna komma närmare arbetsmarknaden. Mat, kläder och hyra är sådant som ska täckas av det allmänna.

– Andra hjälporganisationer har valt en annan väg. Vi är måna om att det inte ska framstå som att vi ta vid när samhällets skyddsnät brister, säger Magnus Bodin, utvecklingsstrateg.

Tackade för tandvård

Tandvård som inte är akut räknas också som att toppa upp. Genom åren har pengar från FVO:s fonder gått till många besök hos tandläkaren.

Ingrid Hammarberg, marknadsansvarig, berättar om ett speciellt tack som kom från en herre som fått bidrag för att gå till tandläkaren.
– Han ringer upp och berättar att han nu kan vistas bland folk och kan prata, le och skratta. Dessutom äta och tugga maten.

Annons
Läs ocksåRöksaneringen krossade Monicas ekonomi – nu hoppas hon på stiftelsehjälpMonica Lindberg, Fondbyrån, Skärholmen

Stiftelser och fonder för behövande
Läs också Hundratals stiftelser och fonder: Här kan du med tunn plånbok få välbehövlig hjälp Fondpengar ger Susanne en guldkant Rika bor i fattigas hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.