FVO – föreningen som delar ut 40 miljoner om året till behövande
Att söka pengar ur stiftelser kan vara något av att ge sig in i en djungel. Statuterna för vem som kan söka är ofta ålderdomliga och riktar sig till grupper som knappt finns i dag. Franska begreppet ”Pauvres honteux” nämns ofta. Det betyder ungefär ”skamsna fattiga” och avser personer som tillhört de övre samhällsskikten, och av någon anledning blivit fattiga. Det är inte helt enkelt att bestämma vilka som tillhör den gruppen i dag.
Ett sätt att effektivisera sökandet är att göra en ansökan hos Föreningen för välgörenhetens ordnande (FVO). De samordnar medel från ett 80-tal stiftelser. Om föreningen bedömer att du är behövande enligt Skatteverkets normer så kollar FVO:s utredare om din livssituation är sådan att du är berättigad till hjälp från en eller fler av stiftelserna vid ett tillfälle per år. Du kan även själv göra en första koll om du uppfyller Skatteverkets grundläggande krav för att klassas som behövande här
Fler söker hjälp
Antalet ansökningar har ökad de senaste åren och 2023 var det för första gången över 10 000 personer som sökte hjälp via FVO. Organisationen har kunnat utvidga kretsen som söker i och med att det numera finns en blankett där socialkontor kan fylla i att medel från stiftelser och fonder inte ska påverka hjälp från det allmänna som till exempel försörjningsstöd.
– Det är fler som hört av sig till oss de senaste åren nu under våren upplever våra handläggare ett ökat tryck, säger Ingrid Hammarberg, marknadsansvarig på FVO.
Samtidigt som det är många som har det ekonomiskt svårt är det inte alltid lätt att hitta behövande som är berättigade till medel ur de omkring 80 stiftelser och fonder som FVO förvaltar. Svenskt personnummer är en förutsättning för att överhuvudtaget vara aktuell för fondhjälp. I Stockholm riktar sig de flesta fonder till människor som bor i innerstan, medan många behövande bor i förorterna.
Skickar paket vinter och sommar
Handläggningstiden från att en ansökan är komplett tills att eventuellt stöd är generellt omkring två månader, men det kan ta längre tid är så. FVO ger med andra ord inte akuthjälp.
Föreningen skickade ut sommarpaket till 274 behövande runt om i hela landet. Innehållet varierar lite beroende på vad de sökande önskat sig. För barnfamiljer kan det till exempel handla om en dag på ett nöjesfält. Till vintern finns ett liknande upplevelsepaket. Dessa kan sökas utöver stiftelsemedel som beviljas en gång per år.
FVO är noggranna med att stiftelser och fonder ska vara ett sätt att ”toppa upp” tillvaron för människor med dålig ekonomi, inte ”täppa till” hål i samhällets skyddsnät. Med att toppa upp menas en guldkant som inte täcks av försörjningsstödet. Kanske idrottsutrustning till barnen eller en ny dator för att den sökande ska kunna komma närmare arbetsmarknaden. Mat, kläder och hyra är sådant som ska täckas av det allmänna.
– Andra hjälporganisationer har valt en annan väg. Vi är måna om att det inte ska framstå som att vi ta vid när samhällets skyddsnät brister, säger Magnus Bodin, utvecklingsstrateg.
Tackade för tandvård
Tandvård som inte är akut räknas också som att toppa upp. Genom åren har pengar från FVO:s fonder gått till många besök hos tandläkaren.
Ingrid Hammarberg, marknadsansvarig, berättar om ett speciellt tack som kom från en herre som fått bidrag för att gå till tandläkaren.
– Han ringer upp och berättar att han nu kan vistas bland folk och kan prata, le och skratta. Dessutom äta och tugga maten.