Fyra Dalahyror klara

Dalarna Hyresförhandlingarna är klara i Borlänge, Vansbro, Malung-Sälen och Älvdalen. Hyrorna höjs med mellan 0,35 och 0,85 procent.

I och med de avslutade hyresförhandlingarna med  ytterligare fyra kommunägda bostadsföretag i Dalarna är länets alla förhandlingar utom den i Orsa, avklarade. Förhandlingarna i Orsa har strandat, läs mer här.

Tunabyggen i Borlänge och Hyresgästföreningen har haft hårda förhandlingar som under en period riskerade att stranda. Men parterna kom till slut överens om en hyreshöjning från 1 feberuari på 0,45 procent. Tunabyggens ursprungskrav var hela 3,5 procent.

Läs ocksåDe kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för lågaTvå kvinnor.

– Vi är nöjda med överenskommelse som innebär en låg hyreshöjning för hyresgästerna jämfört med det initiala yrkandet, säger Jan Dahlquist förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Borlänge.

I Vansbro får hyresgästerna en hyreshöjning på 0,35. Malungshem höjer hyrorna med 0,4 procent. Norra Dalarnas Fastighetsbolag, Älvdalens kommunala bostadsföretag, höjer hyrorna med 0,85.

Länet som helhet har fått låga hyreshöjningar. Gagnefsbostäder höjer inte hyran alls. Bara två av de fjorton kommuner som slutit överenskommelser om hyran för nästa år höjer den med 0,5 procent eller mer, Säterbostäder och Norra Dalarnas Fastighetsbolag.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.
Fakta: Dalahyror 2016
Bostadsföretag Höjning i procent
Gagnefsbostäder 0
Bärkehus 0,3
Kopparstaden 0,3
Gamla Byn 0,35
Vansbrohem 0,35
Leksandsbostäder 0,4
Ludvikahem 0,4
Malungshem 0,4
Morastrand 0,4
Rättviksfastigheter 0,4
Hedemorabostäder 0,45
Tunabyggen 0,45
Säterbostäder 0,5
Norra Dalararnas Fast 0,85
Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Fyra dalahyror klara

Dalarna Hyrorna för dem som hyr kommunalt i Leksand, Vansbro, Säter och Malung-Sälen är klara. Höjningarna ligger på mellan 2,3 och 3,0 procent.

Säterbostäders hyresgäster får en hyreshöjning på 3 procent från årsskiftet. Leksandsbostäder och Malungshem höjer hyran med 2,3 procent från årsskiftet och Vansbrohem höjer med 2, 5 procent. Hyresgästföreningens föhandlare Sören Pettersson är nöjd med resultaten:

– Jag tycker vi uppnår de mål vi satt upp. Vi ska ligga runt inflationen, alltså runt 2,3 procent. Jag tycker det har gått bra i de flesta förhandlingarna i år.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Sören Pettersson påminner dock om att de kommunala bostadsföretagen är på mycket olika nivåer vad gäller tillgång och efterfrågan på lägenheter, lägenheternas skick och framförallt när man jämför kvadratmeterhyrorna.

– Vansbrohem har till exempel låga hyror och för dem betyder 2,3 procents höjning mindre i reda pengar än det gör för bolagen som har högre hyror, säger Sören Pettersson.

Fakta: Dalarnas nya hyror 2012

Avesta 2,1 (3,3)Falun 2,3 (2,4)Leksand 2,3 (3,3)Ludvika 2,4 (3,0)Malung-Sälen 2,3 (3,9)Smedjebacken 1,9 (3,7)Säter 3,0 (5,6)Vansbro 2,5 (4,6)

Bostadsföretagens ursprungskrav inom parentes.

Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent

Fyra dalahyror klara

Dalarna ​Hyresgästföreningen i Dalarna har avslutat förhandlingarna i ytterligare fyra kommuner.

​I Mora höjs hyrorna hos Morastrand med 3,2 procent från årsskiftet. Ursprungskravet var 4,8 procent. I Vansbrohems lägenheter blir den nya hyran 3,4 procent dyrare från nyår. Vansbrohem yrkade inledningsvis på 6,3 procents höjning.
Malungshems hyror höjs med 3,1 procent och Gagnefsbostäders hyror blir 3,1 procent dyrare.
Bolagens första krav var  5,2 och 4,2 procent.

Läs också Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.