Annons

Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet

Strömstad Fyra generationer av familjen Hedström bor på Rådhusberget i Strömstad. Alla bidrar de till att göra bostadsområdet bättre. "Om man slutar klaga och börjar samarbeta kan man lyckas med vad som helst", säger Petra.
"Fem veckor efter att vi ställt frågan till Strömstadsbyggen var hundrastgården klar", säger Petra Hedström (till vänster i röd jacka) med sin mamma Camilla. Hundägarna Anki Salerud och Linda Hansson uppskattar initiativet.
Foto: Jan Simonsson
"Fem veckor efter att vi ställt frågan till Strömstadsbyggen var hundrastgården klar", säger Petra Hedström (till vänster i röd jacka) med sin mamma Camilla. Hundägarna Anki Salerud och Linda Hansson uppskattar initiativet.

Petra Hedström bor med sin man och deras tre barn på Timmermansvägen 13. Från balkongen kan hon vinka till sin mormor Kerstin, i huset mitt emot, och kika bort mot sin mamma Camillas hus, lite längre västerut på Rådhusberget.

– Jag gillar verkligen att mina ungar springer omkring och leker på samma ställen som jag gjorde som barn. Samtidigt som de har mormor och gammelmormor en minut bort, säger Petra.

Läs ocksåInga konkreta bevis för att hunden skäller – men därför går Harry ändå med på att flyttaEn tvådelat bild. En ylande hund och en skylt med texten: Förhandlings pågår.
Petra, Kerstin, Camilla och Hanna Hedström vill göra Rådhusberget till en ännu bättre plats att bo på.
Petra, Kerstin, Camilla och Hanna Hedström vill göra Rådhusberget till en ännu bättre plats att bo på.

Med sina 300 lägenheter är Rådhusberget är det kommunala bostadsbolaget Strömstadsbyggens största bostadsområde. Härifrån har man utsikt över havet och Kosteröarna i väster och Strömstads takåsar i söder.

Vy över Strömstad och havet från Rådhusberget.
Utsikten ut mot Kosteröarna från de 300 allmännyttiga lägenheterna på Rådhusberget i Strömstad är svårslagen.

– Jag flyttade hit för snart 40 år sedan och har aldrig velat flytta härifrån, säger Kerstin Hedström som nu hunnit fylla 79 år.

Andra var mer skeptiska till hennes val av bostad. Kerstin minns att Rådhusberget vid den här tiden kallades för ”Lilla Pakistan”. Hennes dotter Camilla och barnbarn Petra har därefter hört folk kalla deras bostadsområde för både ”Blatteberget” och ”Fylleberget”.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

– Jag tror att alla städer har områden som folk gillar att snackar skit om. Det här är ett miljonprogramsområde där det bor relativt många invandrare. Ett typiskt område att ha fördomar om. Men, jag har bott här i hela mitt liv. Och jag skulle säga att problemen med Rådhusberget verkar vara större för dem som inte bor här än för oss som gör det, säger Petra.

Problem med droghandel

Själv kan hon inte tänka sig att bo någon annanstans i Strömstad. Därmed inte sagt att Rådhusberget saknar utmaningar.

– Tyvärr har vi haft en del problem med droghandel. Okända och skumma människor som lämnar och hämtar paket i området på konstiga tider. Det är sånt som skapar rädsla och otrygghet. Att man inte vill låta barnen vara ute när det blivit mörkt, säger Petra.

Läs ocksåBeordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet”
Petra och Camilla Hedström trygghetsvandrar på Rådhusberget.
För att förbättra tryggheten i området drog Petra och Camilla Hedström igång trygghetsvandring. Hyresvärden, Strömstadsbyggen, bistod snabbt med jackor.

För att vända utvecklingen kontaktade Petra Strömstadsbyggen och föreslog ett samarbete för ökad trygghet.  Bolaget nappade direkt och i november startades föreningen Trygghetsvandrarna, med Petra som ordförande.

Annons

– Strömstadsbyggen fixade de här röda jackorna med tryck på ryggen. Och i dag är vi ett gäng som tar minst en runda i området per kväll, säger Petra och berättar att hon och en granne lyckades stoppa en pågående knarklangning genom att kontakta polisen.

– Men vår främsta uppgift är att jobba förebyggande. Visa att vi ser vad som händer och att vi bryr oss om varandra.

Hundrastgård

Att engagera sig och försöka förbättra sitt bostadsområde är något som ligger i den Hedströmska släkten. Kerstin och Camilla har alltid varit engagerade i den lokala Hyresgästföreningen. En stafettpinne som Petra nu tagit över genom att bli föreningens ordförande.

– Om man slutar klaga och börjar samarbeta kan man lyckas med vad som helst, säger Petra och tar Rådhusbergets nya hundrastgård som exempel.

På senare år har antalet hundar i området ökat. Några av ägarna väckte frågan om en rastgård. Petra kontaktade hyresvärden som snabbt var med på noterna och fixade en inhägnad yta.

Hundrastgården på Rådhusberget i Strömstad.
Hundrastgården på Rådhusberget har blivit en populär samlingspunkt för hundar och deras ägare.

– Det tog bara fem veckor från det att vi ställde frågan till Strömstadsbyggen innan gården var klar, säger Petra. .
I dag har rastgården som gränsar till Valebacken en populär mötesplats.

Petra berättar att en rolig bieffekt av hundrastgården är ökad kontakt mellan boende Rådhusberget och andra Strömstadsbor. Ja, till och med ökad integration.

– Eftersom rastgården är öppen för alla lockar den till sig folk som aldrig tidigare satt sin fot på Rådhusberget. Och hundägare talar ju med varandra, så där vi fick utbytet på köpet.

Annons
Handling bättre än ord

Ett annat exempel på när konkret handling gett ett positivt resultat handlar om sopor och skräp. För några år sedan var det ett stort problem att avfall hamnade fel på Rådhusberget. När varken arga lappar eller annan information hjälpte gick Petra och dotter Hanna helt sonika ut och började plocka skräp själva.

– Vi började på lekplatsen och plockade upp papper och annat som fastnat i buskarna. Först såg de andra föräldrarna och barnen som var där mest undrande ut. Men snart började även de att plocka och göra fint. Vi talade inte samma språk men handlingen var lätt att ta efter, säger Petra, som upplever att skräpproblemet är betydligt mindre i dag.

Tobias Kristiansson är vd på Strömstadsbyggen. Han säger att det tacksamt för bostadsbolaget att ha så engagerade hyresgäster som de på Rådhusberget.

– För oss är det guld värt att kunna ha en dialog och ett samarbete med hyresgäster som brinner så för sitt område, säger Tobias Kristiansson.

Strömstadsbyggens vd, Tobias Kristiansson.
”Engagerade hyresgäster gör det lättare för oss att göra ett bra jobb”, säger Strömstadsbyggens vd, Tobias Kristiansson.

Förutom att bidra med jackor till Trygghetsvandrarna och med hundrastgården har Strömstadsbyggen gjort i ordning Timmermansgården. Det är en lokal som Trygghetsvandrarna kan samlas i och som hyresgästerna kan låna för kalas och andra aktiviteter. Dessutom kommer den att användas när Strömstadsbyggen bjuder in till möten. Exempelvis inför den stundande stamrenoveringen.

– Nu när vi bytt ut taken på alla husen är det dags att dra igång med stambyte och byte av värmesystem. Det är ett omfattande arbete som kräver god dialog med hyresgästerna. Och det är just vi sådana tillfällen som det är så tacksamt att det redan finns engagerade hyresgäster med goda kontakter i området. Det gör det lättare för oss att göra ett bra jobb, säger Tobias Kristiansson.

Fakta: Petra Hedströms tips för ett bättre bostadsområde
  • Lär känna, samarbeta och prata med dina grannar. Många vill säkert mycket men vet inte hur de ska gå till väga.
  • Få med barnen. Var ute och visa till exempel att skräp ska slängas i soporna och inte på marken.
Fakta: Så får du med hyresvärden
  • Bilda en mindre grupp som tar reda på vad de boende i området vill ha.
  • Kontakta sedan värden och be om ett möte då önskemålen förs fram.
  • Visa och berätta att alla vinner på att samarbeta.
  • Bjud in till aktiviteter i ditt område där alla är välkomna att delta och umgås.
  • Se även till att bjuda in representanter från hyresvärden.
Fakta: Rådhusberget

Stadshuset i Strömstad.

  • Namnet Rådhusberget kommer av det stadshus i jugendstil som stod färdigt 1917.
  • Från början var det platsen för Strömstads rådhusrätt.

 

Läs också Främmande män har adress i lägenheten – Josef anmäler men ingen hjälper Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.