Annons

Fyra månader utan möjlighet att gå ut – när värden inte ville fixa hissen blev Kurt instängd

Helsingborg Kurt Webing, 83 år, har varit instängd i sin lägenhet i snart fyra månader. Orsak: Trapphissen han behöver för att komma ut är sönder och hyresvärden har inte beställt en ny. ”Att de utsätter människor för sånt här”.
En tvådelad bild där ena halvan föreställer ett vitt flervåningshus med texten Wilhem och den andra en äldre man som sitter i en rullstol ovanför en trappa.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Hit men inte längre. Kurt Webing bor på sjätte våningen men det är de sex trappstegen precis vid entrédörren till fastigheten som gör att han inte kunnat lämna bostaden på flera månader. Trapphissen är trasig.

Kurt Webing sitter i sin rullstol vid vardagsrumsbordet med sin fru Christina. Här i lägenheten har han varit instängd sedan i början av maj. Då gick trapphissen nere i entrén sönder. Från sin lägenhet på sjätte våningen kan han krångla sig in i den trånga hissen men sen är det stopp. För att komma ner de sex sista trappstegen till markplan behöver han hjälp.

Humorn försvunnit i hemmet

När trapphissen strejkade var inte första gången den krånglade och Kurt trodde att den snabbt skulle lagas.

Men så blev det inte – nu i slutet av augusti sitter han fortfarande fast.

En äldre kvinna och en man som sitter i rullstol vid ett bord i en hyreslägenhet.
Paret Webings liv förändrades drastiskt i maj. ”Det är inte så att vi sitter och gråter, men vi lider på insidan”, säger Christina.

Hustrun Christina har sett sin man förändras.

– Vid den här tiden på året brukar du vara brun som en pepparkaka, säger hon och tittar på sin man.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Den senaste månaden har hon också märkt att humorn har försvunnit i hemmet. Kurts lustiga kommentarer har uteblivit – de som lockar fram hennes skratt.

Kurt berättar att han lider av diabetes och nedsatt njurfunktion. För detta lämnar han kontinuerligt blodprov och får behandling. Alla sjukhusbesök har fått ställas in.

Kurts fysiska utmaningar har dock inte hindrat paret från att vara aktiva. Fram till i maj har de tagit promenader, åkt Danmarksfärjan från Helsingborg över till Helsingör, gått på restaurang, besökt utställningar och varit med vänner.

Läs ocksåAnnika blev fångad bakom porten – efter två månader backar hyresvärdenAnnika Eriksson Steggo sitter i rullstol

Tydliga besked från en handläggare

Så fort trapphissen gått sönder gjorde Kurt en felanmälan till värden. När tiden gick och Kurt inte fick något gehör vände han sig till hyresnämnden i juni med ett så kallat åtgärdsföreläggande. Där ska det vara en förhandling i mitten av september men det lutar åt att den blir avblåst.

Annons
En äldre man som sitter i rullstol ovanför trappsteg i ett trapphus i ett hyreshus och en äldre kvinna som går upp för trappan.
När Kurt  och Christina Webing inte har kunnat gå ut tillsammans har vänner kommit hem till dem, vilket har varit viktigt. Den trasiga trapphissen i bakgrunden.

Jens Stålhandske har den senaste tiden haft ärendet hos Willhem. Han berättar att när trapphissen inte längre gick att laga och behövde bli utbytt ut förstod de att det skulle bli en stor kostnad, runt 200 000 kronor.

Bakgrunden till att den finns där idag är att en tidigare hyresgäst fått den monterad efter att ha fått så kallad bostadsanpassning beviljat. Det hände innan Willhem köpte fastigheten. Hyresgästen är avliden sedan flera år.

Läs ocksåHyresgäst ringde hyresvärden 50 gånger om dagen – vräksDetaljbild, person med grått hår syns bakifrån inzoomat på örat och en hand som håller en mobiltelefon mot örat. En hyresgäst i Hudiksvall har ringt sin hyresvärd så mycket att det blivit ett arbetsmiljöproblem.

– Det har tagit tid att reda ut vems det är och vem som ska stå för reparation. Vi har haft diskussioner med Helsingborgs stad. Det har varit en process och många har varit lediga under semestern, säger Jens Stålhandske.

Enligt honom används också hissen av två andra i fastigheten, och till slut kom Willhem fram till att de beställer en ny. Om cirka tre veckor ska den finnas på plats för montering.

Enligt Jens Stålhandske har han dock inte fått klara besked vem som egentligen har ansvaret för hissen.

– Vi får ta den diskussionen nu i efterhand, säger han.

Tydliga besked från en handläggare

För Kurt Webling har det dock tidigt varit tydligt. Han visar ett mejl från en handläggare på kommunens enhet för bostadsanpassning från den åttonde maj. Handläggaren skriver att hissen blir fastighetsägarens sex månader efter att personen som fått bidraget dör eller flyttar.

Handläggaren skriver: ”hissen ägs nu av din fastighetsägare som har enligt lag skyldighet att serva och besiktiga hissen för att den ska kunna användas av personer som behöver den”. Vidare får inte fastighetsägare försämra tillgängligheten.

Annons

Svaret skickade Kurt till hyresvärden.

Allvarligt med missade sjukhusbesök

– Willhem har inte accepterat och dragit det i långbänk. Jag blir inlåst i fem månader. Jag förstår att det finns en leveranstid, men de här fyra månaderna för att vänta på besked från staden tycker jag är jävligt illa gjort, säger Kurt Webing.

Utsikt från en balkong över ett torg i en stad, småbåtshamn och ett sund.
Utsikten över Stadsteatern, småbåtshamnen och Helsingör på den danska sidan från paret Webings balkong. Hit har dock inte Kurt kunnat ta sig då rullstolen inte klarar tröskeln ut.

Christina beskriver det som ett grymt beteende och mest allvarligt är att Kurt missat behandlingar vid sjukvården.

– Jag trodde aldrig att vi skulle hamna i en sådan här situation, det är patetiskt. Att de utsätter människor för sånt här.

Vad är det första du ska göra när du kommer ut igen?

– Får jag svara, undrar Christina och tar ordet.

Hon vill att de går till Hans Alfredsons plats som ligger ett stenkast från deras hus. Helsingborgssonen har fått en egen minnesplats med underfundigheter, som den blommiga falukorven till trappräcke. Platsen invigdes i slutet av april och där har Kurt inte varit än.

Läs också Flyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock" Åkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvar Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.