Fyrabarnsfamiljen uppsagd två gånger på ett år – så räddades de i sista stund
Hyresvärden i Arlöv, strax utanför Malmö, sålde radhuset bakom deras rygg och Louise och Robin Wahlgren och deras fyra barn mellan två och tolv år tvingades lämna sitt hem sedan åtta år. Hem & Hyra har följt familjen. Först genom rättsprocessen för att få bo kvar, sedan – när hyreskontraktet var förlorat – under deras kamp för att hitta en ny bostad.
Familjen trodde att allt var löst när de i början av året flyttade till ett hus i Bara i grannkommunen. Men de hade fel. De stod återigen inför hotet att hamna på gatan när de plötsligt blev uppsagda i våras, enbart ett par månader efter att de flyttat in.
– Det var så hemskt, det går inte att beskriva. Att det hände oss två gånger. Skulle det aldrig ta slut, säger Robin Wahlgren.
Hyresvärden sa att hon själv ville själv ”nyttja bostaden”. Senast den 1 augusti skulle de vara ute. I bakgrunden fanns en konflikt som rörde fukt och mögel. Den yngsta dottern drabbades av allergi i huset och kommunens miljöförvaltning var inkopplad.
De sökte hundratals lägenheter men fick nej överallt. Gamla skulder till kronofogden gjorde att ingen hyresvärd ville godkänna dem, trots att både Louise och Robin har fasta jobb sedan flera år.
– Jag var ung och dum och förstod inte vilka konsekvenser skulder kunde få. Men nu har vi skuldsanering och dessutom ekonomi att betala hyran och det känns orättvist att vi inte kan hitta en bostad, säger Robin Wahlgren.
Tillfälligt kontrakt som inneboende räddningen
Den första halvan av sommaren ägnade familjen åt jakten på en ny bostad. Två veckor innan de skulle tvingas flytta dök en annons på Facebook upp. En bekant till familjen sökte hyresgäster. Genom honom har fyrabarnsfamiljen nu tillfälligt fått ett inneboendekontrakt i en fyrarummare i centrala Arlöv, inte långt ifrån barnens skolor och förskolor.
– Vi hade hyrt ett förråd till alla våra saker och möbler men vi hade ingen aning om var vi skulle ta vägen. Vi tänkte att vi skulle få dela upp familjen på något sätt. Så det känns otroligt skönt att ha landat här nu, tillsammans, säger Robin Wahlgren.
Ett villkor var att de gjorde sig av med familjens djur, två hundar och en katt.
– Det var inte populärt hos barnen men vi hade inget val.
Fyrarummaren är dock ingen långsiktig lösning.
– Jag vet inte hur länge vi kan bo här. Tills han tröttnar på oss antar jag, säger Robin Wahlgren.
45 000 kronor fattigare
Förutom den osäkra bostadssituationen har familjen blivit 45 000 kronor fattigare. Det är så mycket de betalade i deposition när de flyttade in i radhuset i Bara i vintras men några pengar har de inte fått tillbaka än.
– Det finns ingen anledning för hyresvärden att inte betala tillbaka depositionen. Vi har lämnat allt helt och rent och dessutom fotograferat det, säger Robin Wahlgren.
Familjen företräds av Jakob Holmesson, jurist på Hyresgästföreningen.
– Jag vet inte än varför hyresvärden håller inne med depositionen. Det är för tidigt för mig att säga något om det. Men skulle man inte komma överens är sista utvägen att vända sig till tingsrätten för att kräva tillbaka pengarna, säger Jakob Holmesson.
Den förra hyresvärd delar inte familjens uppfattning utan menar att huset lämnats ostädat och med olika skador, som sönderslagna köksskåp och trasiga fönsterramar. ”När slutsumman kommer så kommer jag givetvis meddela familjen”, säger hon i ett sms.
- Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
- I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
- Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
- Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Och, som i fallet i artikeln ovan, om den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv.