Annons

”Gå tillbaka till förhandlingsbordet”

Järfälla Järfällahus ansökan till hyresnämnden har utvecklats till en politisk strid. Om socialdemokraterna vinner valet kommer ansökan att dras tillbaka.

Hyresgästen Marianne Gunnarsson på Engelbrektsvägen i Jakobsberg är upprörd över Järfällahus agerande. Hon har inte fått någon information från bolaget om hyreskraven för sin lägenhet. När hon får beskedet utbrister hon spontant:

– Är de inte kloka!

Läs ocksåFör ung för seniorboende och en halv miljon i skulder – får ändå ta över mammans kontraktMan i rutig skjorta står lutad mot ett balkongräcke. I bakgrunden stadsmiljö.

Marianne Gunnarsson är en av de 1 600 hyresgäster som Järfällahus vill höja hyran för. I ansökan till hyresnämnden finns en prislista. Där framgår att Järfällahus vill ha 150 kronor i månaden för kaklade badrum och 50 kronor i månaden för fläktkåpa i köket.

– Den kan de få ta ner igen, den fungerar inte. Matosen sprider sig i lägenheten och jag kan tala om vad grannarna under lagar för mat, säger hon.

Hon bläddrar i pärmen med hyreskontrakt och information och hittar en broschyr som visar att fläkten sattes in 2001. När badrummet kaklades minns hon inte.

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

– Det finns dem som fått omgjort både en och två gånger sedan dess för att det varit vattenskador. Ska de betala dubbelt då? undrar Marianne.

Annons

Järfällahus ordförande Johnny Lennström (M) försvarar bolagets agerande.

– Det här en operativ fråga som sköts av vd. När man kom överens om årets hyror i mars ingick en översyn av tidigare renoveringar. Det är alla medborgare i Järfälla som äger bolaget och på sätt och vis är det de som förlorar när bolaget inte får täckning för sina kostnader, säger han.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Han får svar på tal av Claes Thunblad (S).

– Vi har olika ambitioner med bostadsbolaget. För alliansen är det en kassako, de har förbjudit nybyggande och sålt fastigheter. Vi vill använda allmännyttan för att bygga bostäder och förvalta de som finns så att folk har råd bo.

Han är också förvånad över att varken hyresgästerna, styrelsen eller han själv som ägarrepresentant fått någon information om att bolaget gått till hyresnämnden.

Annons

– Det är inte okej. Om vi vinner valet kommer jag att ge ägardirektiv om att man sätter sig vid förhandlingsbordet igen. Det finns en lång tradition av att komma överens i stället för att vända sig till domstol, säger Claes Thundblad.

– Det här borde Hyresgästföreningen förstått när man skrev under avtalet. Nu försöker de krypa ur överenskommelsen. Hyresnämnden är den instans som avgör tvister, konstaterar Johnny Lennström.

Också där har Claes Thunblad (S) en lösning på lut:

– Vi kommer att gå med Sabo igen. Då kan tvister hanteras i hyresmarknadskommittén så det blir ordning och reda.

Fakta: Aktuella adresser

Ändring av hyresvillkor har ansökts hos hyresnämnden den 7 juli 2014 för följande adresser:

Birgittavägen 1-11Birgittavägen 13-19 Drabantvägen 1-7 Engelbrektsvägen 28-36 Engelbrektsvägen 17-19 Engelbrektsvägen 38-44 Engelbrektsvägen 8-14 Frihetsvägen 26-50 Frihetsvägen 37-43 Frihetsvägen 45-51 Frihetsvägen 52-74 Hammarvägen 61 Husargränd 1-17 Kristinavägen 5-7 Kristinavägen 2-24 Magnusvägen 1 Magnusvägen 2-6 Magnusvägen 3-5 Nibblevägen 1-31 Sturevägen 23-27 Sturevägen 9-21 Sångvägen 24-38 Sångvägen 44-56 Sångvägen 8-68 Vasavägen 44-72 Vasavägen 80-102

Läs också 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.