Annons

Galina väger sina sopor för klimatet – detta chockade henne mest

Skåne ”Lilla jag” kan inte ensam påverka klimatet. Känns den tanken igen? Hyresgästen Galina Sidorenko tänker tvärtom och hon får stöd av forskare. Första steget mot att leva hållbart blev att noga kartlägga familjens sopor.
Galina Sidorenko brukar köpa matvaror med kort utgångsdatum - bland annat bröd.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Galina Sidorenko brukar köpa matvaror med kort utgångsdatum - bland annat bröd.

Galina Sidorenko bär hem en hel del nyinköpta barnkläder till hyrestrean på söder i Helsingborg. Men de flesta av möblerna är köpta begagnade och hennes egen garderob är inte överdriven. Mat måste familjen ha, två vuxna och två barn, så det släpas också hem.

Läs ocksåDärför måste du leva utan bil – så här reser vi i framtidenLever i framtiden

Galina Sidorenko värnar om miljön och klimatet. När hon fick nys om Minimeringsmästarna, en familjetävling i hållbarhet, gick hon med. Under ett år ska hon nu syna sin konsumtion vilket i sin tur ska leda till att hon shoppar mindre och därmed minskar sina klimatskadliga utsläpp.
Den första uppgiften som familjen fick i tävlingen var att väga sina sopor under två veckor. Det som chockade mest var matresterna på 7,5 kilo.
– Jag tycker ju inte att vi kastar någon mat, det måste vara skal och liknande rester. Och tänk, det är bara från en familj.

"<yoastmark

Familjens restavfall låg på fyra kilo och papper och kartong på två. Tanken är att dessa kilon ska minska avsevärt. På vägen dit betar man av olika teman som hållbar konsumtion, matsvinn och delande. Deltagarna får olika utmaningar och träffas för att peppa varandra.

Annons
Läs ocksåSå kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringenEtt vitt badkar.
Hade köpstopp

När vi träffar Galina Sidorenko har hon precis avslutat en månads köpstopp, vilket betyder att hon inte fick handla något förutom riktigt nödvändiga saker som mat och vissa hygienartiklar. Inte helt lätt, tyckte hon.
– Vi började med att se en video som beskrev hur det kan kännas när man köper saker – man blir glad men det varar inte länge. Det har jag inte tänkt på tidigare men det är precis det som händer mig.

Denna gång är det ordning och reda i sophuset – men så är det tyvärr inte alltid, enligt Galina Sidorenko.

Galina Sidorenko vill dra sitt strå till stacken och tycker att det också är hennes sak att ställa om. Det är ett tankesätt som lovordas av Maria Wolrath-Söderberg, som forskar om klimatargumentation vid Södertörns högskola.

Privat konsumtion klimatbov: ”Utsläpp vi råder över”

När vissa anser att man inte kan lägga omställningen på individer menar hon att både deras och systemets engagemang behövs i högsta grad.
– Individers roll är jätteviktig, vad vi gör och att vi dessutom pratar om det. Det bygger upp normerna som bygger upp de stora tankestrukturerna, som i sin tur styr politikerna.
Den privata konsumtionen av prylar och mat är en riktig klimatbov. Enligt Naturvårdsverket står den för cirka 60 procent av Sveriges totala utsläpp.
– Det är utsläpp vi råder över, våra val påverkar, säger Maria Wolrath-Söderberg.

Cathrine Norrström är också med i Minimeringsmästarna. Hon bor i en mindre tvåa i Åstorp och gör redan allt för att minimera sitt klimatavtryck.
Hon flyger inte, åker kollektivt, köper begagnat, säsongshyr kläder till barnen, och tar till vara på all mat så mycket hon bara kan – morotsblast blir pesto och potatisskal blir chips.

Annons
Klimatsmart bo mindre

Cathrine Norrström ser stora fördelar med sin livsstil.
– Jag har inga måsten att köpa saker till olika tillfällen eller högtider. Som ensamstående har jag inte den bästa ekonomin men får ändå pengar över. Jag har mer tid, inte minst med barnen.

Livsstilen har växt fram under många år. Det är så klart klimatsmart att bo mindre och hon har också tips på hur hyresvärdar kan hjälpa till.
– De skulle kunna ha ett stort rum med verktyg, ofta använder man bara verktygen när man flyttar in. Samma med trädgårdsgrejer som folk med gräsplätt kan dela. Man kan lägga en slant för saker som måste repareras.
För både Cathrine Norrström och Galina Sidorenko är källsortering självklart. Men att gå till det gemensamma soprummet kan vara en prövning.
– Det är så frustrerande, folk slänger sina sopor hur som helst, säger Galina Sidorenko.

Läs ocksåBadkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”Jenny Ek
Minimeringsmästarna:
  • Runt om i Sverige tävlar hushåll i att minska sitt avfall och leva hållbart.
  • Initiativet drivs av Göteborgsregionen och finansieras av Avfall Sverige.

Läs vidare om hyresgästerna i Halmstad som har öppnat en gratisbutik för att uppmuntra återbruk. Och i Hässleholm samlar det kommunala bostadsbolaget in hyresgästernas kläder.

Fakta: Forskarens tips för den som vill ställa om - på riktigt
Maria Wolrath Söderberg
Maria Wolrath-Söderberg.
  1. Vi använder olika argument för att fortsätta som vanligt. Synliggör och ifrågasätt dessa.
  2. Vanliga argument är: ”Andra är värre än jag”, ”Tekniken löser allt” och ”Lilla jag kan inte ensam förändra”.
  3. Prata med andra om vad du gör för att ställa om, dela funderingar och farhågor. Då blir du mer uthållig (källa: Maria Wolrath-Söderberg, bilden).
Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Värden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlott Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.