Annons

Gamla dör innan de får boende

Nyheter Bristen på särskilt äldreboende är stor i 116 kommuner. I fem kommuner är väntetiden minst fem månader och många dör i kön. "Ofattbart", säger Karin M Ekström professor i ekonomi.
Äldre kvinnas hand
Foto: Pixabay

Många sjuka åldringar får kämpa länge för att få särskilt boende. Inte sällan krävs det hjälp från anhöriga. Men kampen slutar inte där.

När väl kommunen har sagt ja är väntetiden ofta lång för att få flytta in.

Läs ocksåTill slut fick Gunhild Enryd ett "ja"

I Perstorp är väntan mellan beslut och bostad längst i Sverige, 295 dagar, enligt Boverket. Genomsnittsväntan i Sveriges kommuner är 57 dagar. I fem kommuner, förutom Perstorp även Hallstahammar, Hammarö, Svalöv och Götene, tar det minst fem månader.

Med tanke på att 25 procent av de som flyttar in på särskilt boende dör inom ett halvår, enligt Socialstyrelsen, hinner många aldrig flytta in. De dör i kön.

– Ofattbart, säger Karin M Ekström, professor i ekonomi i Högskolan i Borås.

Läs ocksåHär riskerar äldre stå bostadslösa - Jörgen har väntat flera år på lägenhet utan mögelJörgen Ax har väntat länge, och hittills förgäves, på en lägenhet anpassad efter hans behov.

Enligt socialtjänstlagen ska alla som beviljats ett särskilt boende (kallas också vård- och omsorgsboende) få en bostad inom tre månader. Men många kommuner bryter mot lagen. Den genomsnittliga väntetiden är över tre månader i 35 kommuner.

Annons

Trots mängder av lagbrott är det ytterst sällan som IVO, Inspektionen för vård om omsorg, straffar någon kommun med vite.

–De flesta kommuner gör en extra åtgärd när tre månader har passerat. Ofta utökar de hemtjänsten till den som får vänta, säger Kaisu Kull, inspektör på IVO.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

IVO: s och även Socialstyrelsens tandlöshet mot kommuner som bryter mot lagen har fått Karin M Ekström att reagera. Hon vill inrätta en ny myndighet dit man kan vända sig med kritik. Ett slags konsumentverk för äldreomsorgen.

– Det ska vara en myndighet som är beslutsför och kan utkräva ansvar för en hög kvalitativ äldreomsorg.

Att 116 kommuner har brist på särskilt äldreboende har flera förklaringar:

Annons
  • Medellivslängden ökar.
  • Det byggs för lite. Trots vetskapen om en åldrande befolkning har det inte byggts tillräckligt med äldreboende. För att få fart på byggandet införde regeringen ett investeringsstöd 2016.
  • Kvarboendeprincipen. Grundinställningen är att åldringar ska bo kvar i hemmet så länge som möjligt. I många kommuner har man drivit principen längre och lagt ned och till och med rivit många boenden. Sedan 1994 har
    40 000 platser försvunnit och i dag finns cirka 80 000 platser på särskilt boende i Sverige.

Vilka som styr en kommun påverkar inte tillgången på särskilt äldreboende. Långa köer finns i kommuner med helt olika politisk majoritet. I grunden handlar det om att spara pengar.

–En plats i ett vård- och omsorgsboende är mycket dyrare än att ge hemtjänst, säger Mats Thorslund, professor i socialgerontologi på Karolinska institutet, som räknar med fortsatt långa köer.

–Jag tror inte det blir bättre de närmaste 5 – 10 åren. Chansen att få en plats beror på var man bor.

Här kan du läsa om Gunhild, som äntligen får ett boende.

Fakta: Här är köerna längst
Kommun Väntetid, dagar
Perstorp 295
Halstahammar 185
Hammarö 161
Svalöv 158
Götene 156
Luleå 149
Degerfors 148
Säter 143
Staffanstorp 142
Upplands-Bro 134
Kungsbacka 130
Nybro 127
Kävlinge 125
Kristinehamn 122
Gällivare 120
Knivsta 119
Sundsvall 117
Oxelösund 115
Lindesberg 115
Vännäs 114
Boden 113
Tranemo 113
Gnesta 110
Malung-Sälen 109
Landskrona 108
Genomsnitt 57

Avser tid från kommunalt beslut om särskilt boende till att man får ett.
Källa: Kommun- och landstingsdatabasen, Kolada, oktober 2018.

Fakta: Här är köerna kortast
Kommun Väntetid, dagar
Lilla Edet 5
Trollhättan 12
Orsa 15
Vingåker 15
Malå 15
Tingsryd 16
Övertorneå 16
Sorsele 16
Grästorp 16
Härnösand 16
Töreboda 17
Tomelilla 17
Smedjebacken 17
Falköping 18
Markaryd 18
Bräcke 18
Strängnäs 18
Essunga 19
Karlskrona 19
Tibro 19
Halmstad 20
Täby 20
Vaxholm 20
Kinda 20
Överkalix 20
Lidköping 20
Genomsnitt 57

Källa: Kommun- och landstingsdatabasen, Kolada, oktober 2018.

Läs också Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör" 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.