Annons

”Gangbangkungen” fråntas uppdraget i Hyresgästföreningen: ”Kraftigt gått emot vår värdegrund”

Nyheter Föreningsprofilen ville sälja en kvinna till andra män och drömde om att ha slavar. Det avslöjade Hem & Hyra i början av sommaren. Nu har mannen fråntagits sitt uppdrag inom Hyresgästföreningen. ”Han har kraftigt gått emot vår värdegrund”, säger en företrädare för föreningen.
Bildmontage där förreningsprofilen syns till viss del, dock inte hans ansikte. På bilden syns även ett sms med sexuellt innehåll samt diverse sexleksaker.
Foto: Pavel Koubek/Anna Rytterbrant

Mannen har flera gånger under årens lopp framträtt i lokala medier och berättat om den ideella förening han driver för att hjälpa samhällets utsatta i en mellansvensk kommun. Men det visade sig att det fanns en helt annan sida av honom. Han vill ha en gård med slavar och pratade ingående om avancerad sex med en utsatt kvinna – som han dessutom ville sälja till andra män.

Det kunde Hem & Hyra berätta i juni efter att ha tagit del av hemliga bandinspelningar och efter att ha skapat konton på sexsajter för att på så sätt få kontakt med mannen. Eller ”Gangbangkungen” som han kallade sig själv där.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Inte misstänkt för brott

Mannen är inte misstänkt för något brott och det han har gjort har enbart anknytning till hjälpföreningen.

Inget kan kopplas till hans engagemang inom Hyresgästföreningen. Mannen har tidigare haft uppdrag på kommunnivå inom Hyresgästföreningen. När Hem & Hyras artikel publicerades var han också styrelseledamot i en lokal hyresgästförening på kvartersnivå.

Man med glasögon som tittar in i kameran med ett litet leende på läpparna. Svart studiobakgrund.
Johan Pelling.

Men Johan Pelling, chef för Hyresgästföreningens regioner Mitt och Aros-Gävle, reagerade ändå kraftigt på uppgifterna i Hem & Hyra.
– Vi har en väldigt tydlig värdegrund och visar det sig att bara en bråkdel av det här är sant så är man inte lämplig att ha ett förtroendeuppdrag inom Hyresgästföreningen. Frågan är om det ens är möjligt att vara medlem, sa Pelling i juni.

Allvarligt överträtt etiska regler

Under sommaren utredde Hyresgästföreningen ärendet och i onsdags höll den berörda regionstyrelsen ett extrainsatt möte. Resultatet: Han får vara kvar som medlem men fråntas uppdraget i den lokala hyresgästföreningen.
– Han har kraftigt gått emot vår värdegrund och allvarligt överträtt Hyresgästföreningens etiska regler på ett sätt som utgör skäl för suspension. Beslutet träder i kraft omedelbart och han är suspenderad på fem år, säger en styrelsemedlem.
– Utredningen har visat att vi också hade kunnat utesluta honom som medlem, men vi tyckte att det räckte med suspension, fortsätter hon.

Annons

Vad är det ni har reagerat mest på?
– Vi har reagerat på helheten – hans beteende, hans sätt. Det räcker med att läsa er artikel.

Regionstyrelsen har meddelat mannen beslutet – som träder i kraft omgående. Han har dock möjlighet att överklaga till Hyresgästföreningens förbundsstyrelse. Det ska i så fall ske inom en månad.

Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.

Flydde hals över huvud

Kvinnan i granskningen – traumatiserad av våldtäkter efter ett tidigare förhållande – hade kommit i kontakt med mannen efter att ha flytt hals över huvud från hemstaden. Föreningsprofilen hjälpte henne med kläder och möbler till den nya lägenheten.

Men med tiden övergick mannen till att prata om avancerad sex med kvinnan, trots att han var medveten om hennes utsatta bakgrund. I de hemligt bandade samtalen kan man höra honom diskutera med kvinnan om hur mycket de ska ta betalt av män som är intresserade av att köpa sex av henne.

Sexleksaker som föreningsprofilen lämnade kvar hos kvinnan samt ett sms som han skickade till henne.
Sexleksaker som föreningsprofilen lämnade kvar hos kvinnan samt ett sms som han skickade till henne.

Bjöds ut på sexsajt

Utan kvinnans vetskap hade föreningsprofilen då skapat ett konto på en sexsajt och lagt upp en annons där hon bjöds ut. Dock utan att nämna pengar eftersom det strider mot sajtens regler.

Annons

Men på en inspelning hörs han tydligt säga: ”Vad ska vi ta för ett ligg, 10 000? Inget analt, inget sug. Bara kn*lla?”.

Mannen lade även upp flera annonser där han sökte efter slavar. Även här finns det sms och bandade samtal där han diskuterar med kvinnan om slavarnas ekonomi, som han vill ta över.

Har inte gått att nå

Föreningsprofilen har för Hem & Hyra förklarat att allt bara var fantasier som han och kvinnan hade tillsammans. Han hävdar också att det var hon som var drivande. Uppgifter som kvinnan bestämt tillbakavisar. Mannen har inte gått att nå för en kommentar.

Fakta: Läs hela granskningen

Mika flydde våldet – utnyttjades på nytt när samhället svek – Hem & Hyra
Sofie har haft tur i bostadslotteriet – låser ändå dörren med spännband av rädsla för exmannen – Hem & Hyra
Föreningsprofil ville utnyttja Mika och sökte sexslavar: ”Du kommer att fostras till lydnad” – Hem & Hyra
Ministern välkomnar Hem & Hyras granskning: ”Kommuner behöver ta sitt ansvar” – Hem & Hyra
Kände polisen om föreningsprofilen: ”Inbyggd radar för att hitta utsatta kvinnor” – Hem & Hyra
Kommun tar fortsatt hjälp av ”Gangbangkungen” – men kommer bli extra noga – Hem & Hyra

Läs också Medlem hittade känsliga brev som Hyresgästföreningen slängt: "Jag blev förvånad" Undvik namnfällan på kontraktet när du tar strid om överhyra: ”Måste dubbelkolla” Hyresvärden kastade allt de ägde Här är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.