Annons

Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: ”Svart i ögonen”

Göteborg En ledande gängkriminell i Göteborg skrev sig hemma hos en polis och hans familj mitt under skarpt säkerhetsläge. Det utsatte familjen för en risk, enligt rätten. "Kommer min familj utsättas för det attentatet som hans familj skulle utsättas för annars," säger polisen.
Foto: Anders Paulsson/Anna Rytterbrant
Den 32-åriga mannen hade kommit i kontakt med polismannen många gånger under årens lopp. Plötsligt skrev han sig hemma hos polismannen och hans familj.

Polisen i 50-årsåldern var på semester när han plötsligt fick ett samtal från sin chef.

Chefen berättade att en 32-årig gängkriminell hade gjort en adressändring, och skrivit sig hemma hos polisen och hans familj på en mindre ort på västkusten. När familjen kom hem sommaren 2023 hittade de post som egentligen skulle till den gängkriminella mannen.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Polismannen arbetar med nätverkskriminalitet i Göteborg och har många gånger kommit i kontakt med 32-åringen.

Ledare frisläppt

I förhör ser polismannen flera tänkbara hypoteser till varför mannen skrev sig hemma hos honom.

Det kan handla om att försöka undkomma attentat efter att ledaren för ett annat nätverk – som 32-åringen och hans allierade ligger i konflikt med – blev frigiven kort efter adressändringen. Det är sannolikt att den 32-åriga mannen kommer att bli utsatt för mordförsök, enligt polismannen. Han äldre bror blev mördad för några år sedan.

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

”Och genom att folkbokföra sig hos min familj så kommer min familj utsättas för det attentatet som hans familj skulle utsättas för annars,” säger polisen i 50-årsåldern i förhör.

Polisbil
Polisen i 50-årsåldern skulle bland annat vittna i ett ärende som gällde blåljussabotage, och där 32-åringen och flera andra var misstänkta. Misstanken gällde bland anna att personerna förstört flera polisbilar i Göteborg.

”Helt svart i ögonen”

Det skulle även kunna handla om en hämnd efter att polisen tidigare vittnat mot den 32-åriga mannen, i ett ärende som gällde försök till stöld. När adressändringen skedde hade polismannen på nytt blivit kallad som vittne i ett ärende där 32-åringen var misstänkt.

”Vid det senaste tillfället jag vittnade, en stund in i förhandlingen, så blev (32-åringens namn reds. anmärkning) helt svart i ögonen och stirrade mig i ögonen i flera minuter som att det var något personligt jag vittnade om, vilket det ju inte var,” säger polisen.

Annons
Läs ocksåSusanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner"

Syftet skulle i så fall vara att påverka polismannen att inte jobba mot mannens kriminalitet, eller att påverka vittnesmål. Men det kan även vara så att mannen valt polisens namn utan djupare syfte, säger polismannen själv i ett förhör.

Polismannen uppger att 32-åringen tidigare uppträtt hotfullt, men inte under de senaste åren.

”Det var mer när han var yngre,” säger han.

Ett tjugotal mördade

Den 32-åriga mannen tillhör en släkt som är drivande bakom ett kriminellt gäng i Göteborg. Nätverket ligger sedan ett tiotal år i konflikt med ett annat kriminellt gäng. Konflikten har lett till ett stort antal skjutningar och sprängningar med många skadade och ett tjugotal mördade, enligt polisen.

32-åringen har avtjänat flera längre fängelsestraff, bland annat för både försök till mord och förberedelse till mord. Ledaren för det andra nätverket släpptes från fängelset den 19:e juni 2023. Polisen följde det frisläppandet noga. Bara två veckor innan, den 5:e juni 2023, skrev sig 32-åringen hemma hos polismannen.

32-åringen erkänner folkbokföringsbrott, och att han skrev sig hos polisen. Men mannen hävdar att han inte tillhör något kriminellt gäng, och att han inte kände till att en känd gängledare precis skulle bli släppt från fängelset.

Mannen säger även att syftet med att skriva sig på polismannen hemadress inte var att hämnas.

”Det finns inte i min person att vilja skada nån, han skulle inte kunna göra nåt som får mig att vilja skada honom eller hans familj,” säger mannen i förhör.

Annons
När uppsägningen prövas av hyresnämnden i Göteborg är kvinnan inte där.
Förutom försök till stöld blev den 32-åriga mannen dömd för folkbokföringsbrott och förgripelse mot tjänsteman efter att han skrivit sig på en polis hemadress.

Kan inte bevisa hämnd

Istället hävdar mannen att hans  skyddade personuppgifter riskerade att bli röjda, eftersom Skatteverket ville ta bort hans sekretesskydd. Även hans flickvän hade skyddade uppgifter. Om han stod kvar som folkbokförd hos flickvännen skulle även hennes uppgifter bli röjda, enligt 32-åringen.

Tingsrätten menar att det inte har gått att bevisa att mannen skrivit sig hos polismannen som en hämnd. Detta eftersom polismannen inte skulle vittna mot mannen i närtid eller hade gjort någon insats mot mannen kort innan adressändringen.

Utsatte för risker

Uppgiften om att mannen försökte skriva sig på en annan adress för att hans flickvän inte skulle bli av med sina skyddade uppgifter framstår inte som en uppenbar efterhandskonstruktion, enligt tingsrätten.

Samtidigt känner 32-åringen väl till att mannen i 50-årsåldern arbetar som polis. Att han då folkbokförde sig hemma hos honom, när han visste att han därmed utsatte polismannen för vissa risker, bedömer tingsrätten var i syfte att hindra polismannen i hans myndighetsutövning. Den 32-åriga mannen döms nu både för folkbokföringsbrott och förgripelse mot tjänsteman.

Mannen har nyligen blivit dömd till kortare fängelsestraff för andra brott. Den påföljden ska även gälla den nya brottsligheten, enligt domen i Göteborgs tingsrätt.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om andra fall där personer adressändrar för at hindra personer i deras myndighetsutövning. Bland annat om ett fall från 2021 där en man i Botkyrka skrev sig i villan hemma hos en tjänsteman på Skatteverket, mot hennes vilja.

Fakta: Förgripelse mot tjänsteman

Brottet förgripelse mot tjänsteman innebär att man gör något som syftar till att tvinga eller hindra en tjänsteman i sin myndighetsutövning. Det kan även handla om att hämnas för en åtgärd i myndighetsutövningen.

Det man gör ska orsaka lidande, skada, annan olägenhet eller hot gentemot tjänstemannen.

Brottet förgripelse mot tjänsteman kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Brottsbalken

 

Läs också Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum" Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.