Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp
Det var i oktober 2021 som mannen och kvinnan skrev kontrakt på en trea på Hisingen. De har tidigare varit ett par och har en dotter tillsammans. För kommunala Bostadsbolaget förklarade kvinnan att hon tänkte sälja sitt radhus för att åter flytta ihop med sitt ex.
Både mannen och kvinnan skrev på ett intyg om att de tänkte bo ihop och att kvinnan skulle sälja.
I augusti 2022 skickade Bostadsbolaget ett brev för att kontrollera att det som skrivits i kontraktet också skett. Men då svarade kvinnan att hon varken flyttat in i lägenheten eller sålt radhuset.
Har barn med ny man
Störningsjouren inledde en utredning. Det visade sig att kvinnan fortfarande var folkbokförd i radhuset, som hon äger tillsammans med sin nye sambo. De två har varit ett par åtminstone sedan 2018 och har sedan dess fått ett gemensamt barn.
På Instagram och Facebook syns kvinnan och hennes nye sambo göra resor, äta middagar och leva familjeliv under både 2021 och 2022. Det finns inga inskickade ansökningar om att de ska göra bodelning.
Den ende som är folkbokförd i hyresrätten är ex-pojkvännen, och det är också han som har betalat hyran under hela perioden.
Upplägg för att runda kön
Bostadsbolaget anser att det hela är ett upplägg för att hjälpa exet, som har delad vårdnad om dottern, att runda bostadskön. I oktober 2022 sa bolaget därför upp hyreskontraktet.
Kvinnan och hennes ex-pojkvän har i ett skriftligt svar till hyresnämnden förnekat att det hela skulle vara planerat. De hävdar att de visst haft för avsikt att flytta ihop, men att kvinnans nye sambo motsatt sig detta. Det har gjort situationen ”komplex och infekterad”.
När det dessutom kom ett besked om uppsägning från Bostadsbolaget blev kvinnan ännu mindre benägen att genomföra flytten.
”Inget är för evigt”
”Bostadsbolaget måste rimligen förstå att människors känslor för varandra kan skifta över tid och att inget är för evigt”, skriver mannen och kvinnan.
Detta är dock inget argument som hyresnämnden köper. Nämnden anser att allt pekar på att kvinnan enbart försökt hjälpa pappan till sitt första barn att utnyttja hennes plats i bostadskön.
För allmännyttan i Göteborg är det av stor vikt att den som har stått längst tid i kön också är den som får de mest eftertraktade lägenheterna. Kan man smita före i kön skadar det trovärdigheten till systemet.
Därför har mannen och kvinnan agerat ”svikligt förledande”, anser hyresnämnden. Bostadsbolaget får rätt att säga upp hyreskontraktet. Beslutet har vunnit laga kraft.