Gemensam bostadskö i Uppsala blir försenad

Uppsala Det var tänkt att Uppsalas nya kommunala bostadskö skulle finnas på plats vid årsskiftet, men så kommer det inte att bli. Det nya målet är att dra igång under första halvåret 2016.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att kvalitet måste gå före tid. Allt blir inte klart till 1 januari 2016 som vi hade hoppats, men det här är ändå en helt acceptabel försening, säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.

Vad är det som har tagit tid?

Läs ocksåTvisten om Uppsalahems hyror löst: ”Vart det så jäkla högt?”En tudelad bild. Den till vänster föreställer en hand som håller i sedlar. Den till höger föreställer en 60-årig kvinna med rödbrunt axellångt hår med sidbena och glasögon. Hon tittar allvarligt in i kameran.

– Hela våren gick åt till att träffa bostadsbolag och andra kommuner och att se till att nå en bred politisk enighet genom samtal med oppositionen. Nu håller vi på att arbeta med webblösningen och det är viktigt att den inte blir något hastverk, utan den bästa som finns i Sverige.

Den nya bostadförmedlingen, som i första hand riktar in sig på Uppsala kommun men även välkomnar hyresvärdar i andra kommuner i länet, kommer att drivas som ett kommunalt bolag. Bolaget bildades i juni och har i dagsläget en tillförordnad vd, men rekryteringen av en permanent vd är i full gång.

 – Det pågår intervjuer just nu och det finns ett antal bra kandidater. Vem som får jobbet kommer att bli klart senare i höst, säger Erik Pelling.

Läs ocksåFlorence fick tvättmaskinen fixad med begagnad reservdel – nu ska Uppsalahem börja återbruka merEn person med kort hår brunrött hår, ring i örat, mörk t-shirt och ljusa jeans syns från sidan när hon böjer sig fram för att lägga in tvätt i tvättmaskinen. Uppsalahem återbrukar reservdelar, vilket gör att det kan hjälpa till snabbare vid felanmälningar. Nu ska de börja återbruka mer systematiskt och i större skala.

En annan del som måste lösas är hur den nuvarande internkön för Uppsalahems hyresgäster ska flyttas över till den nya bostadsförmedlingen. Däremot står det klart att de som står i den externa kön för att få en lägenhet i Uppsalahem kommer att få stå kvar i den kön under en övergångsperiod på lite mindre än sju år, samtidigt som de kan gå med i den nya gemensamma bostadskön. Efter 2022 försvinner Uppsalahems kö och endast kötid hos den nya kommunala bostadsförmedlingen kommer att räknas. När det gäller andra hyresvärdar i Uppsala som har en kö är avtalen för övergången ännu inte klara.

Att stå i Uppsalahems kö är i dag gratis, men den nya bostadsförmedlingen ska finansieras helt genom avgifter. Att stå i kön kommer att kosta 290 kronor per år och får man en lägenhet förmedlad till sig måste man betala en avgift på 1 250 kronor.

Varför ska det kosta så mycket?

Läs ocksåFick inte överta mammans hyreskontrakt: "Inte rimligt att bo i en tvåa med sitt vuxna barn och en till vuxen"Svea hovrätt i bakgrunden, en silhuett av en kvinna till höger.

– Vi har pressat ner avgifterna så långt vi vågar nu, men målet är att gradvis kunna sänka dem och kanske så småningom kunna ta bort förmedlingsavgiften när fler ansluter sig till förmedlingen. Samtidigt finns de här kostnaderna redan nu för Uppsalahems kö, men det är hyresgästerna som får betala för dem genom sin hyra. Egentligen är det rimligare att de som söker och får lägenheter betalar, säger Erik Pelling.

Läs också Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar Chockhöjd hyra ledde till psykisk ohälsa för Viktoriia: "Det är omöjligt för mig att betala så mycket pengar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.