Annons

Gemensam kamp mot våld

Norrbotten Kampen mot våld i nära relationer tar ett steg framåt i Umeå och nu även Luleå. Målet är att hyresgäster ska våga agera.
Foto: Bostaden AB
Mikael Lundgren, Bostaden, och Mats Bäckström, Polisen, för en gemensam kamp mot våld i nära relationer.

200 000 barn i Sverige lever i ett hem där den ena parten, i stort sett uteslutande mannen, är elak och ofta misshandlar den andra parten, i stort sett uteslutande kvinnan. Omkring 20 personer i Sverige dör varje år efter våld från en nuvarande eller tidigare närstående. Hur många som egentligen lever i sådana relationer är inte helt känt.

–Det många fler än vi vet. Mörkertalet är galet stort, säger Mats Bäckström vid Polisen i Umeå.
– Därför är det projektet vi startat oerhört viktigt.
Projektet han syftar på är ett samarbete mellan föreningen Huskurage, polisen och kommunala fastighetsbolaget Bostaden. Målet är att i Bostadens både förebygga och förhindra våld i nära relationer.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

– Vi ger hyresgästerna tips och råd. Tanken är att de ska veta hur man kan agera, säger Mikael Lundgren, förvaltningschef på Bostaden.
– Egentligen handlar Huskurage om att att våga agera om man misstänker att en granne far illa. Det kan till exempel vara att banka på dörren eller ringa polisen.

Annons

Bostaden satt upp anslag i trapphusen med information om hur man ska gå till väga om man misstänker våld. Och även om det kan tyckas vara en försiktig åtgärd, har den stor effekt. Det visar forskningen.
– En man som vet att grannarna kan agera, slår mer sällan och inte lika hårt. En kvinna som vet att grannarna kan agera skriker högre och gör starkare motstånd, berättar Mats Bäckström.
– Det i sin tur gör att vi oftare får vetskap och kan agera. Det är ett jätteviktigt projekt för att minska mörkertalet och förbygga.
Våld i nära relationer är svåra att prata om. Inte minst för den som kanske hör eller ser något misstänkt.

–Samtal och information kring sådant här gör att fler vågar agera. Det är väldigt bra och för många oerhört värdefullt. Det är ett fantastiskt bra initiativ som Bostaden tagit, säger Mats Bäckström.
– Om man inte vågar agera ensam kan man samla ihop ett antal grannar och knacka på.
Barn som vuxit upp i hem där våld förekommer har en ökad risk att själva bli våldsbenägna, berättar Mats Bäckström:
–De riskerar själva att hamna i dåliga förhållanden, säger han.
– Då förstår man hur viktig den här frågan är, vi måste förebygga den här typen av brott så långt det är möjligt.

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

Även i Skellefteå har det kommunala fastighetsbolaget Skebo anslutit sig till Huskurage.
– Det är positivt att vi i Skellefteå tar frågan på allvar, men det kommer alltid att finnas mer att göra på detta område. Huskurage fokuserar på de preventiva insatserna. Genom att vi fastighetsägare gör detta gemensamt tror vi att vi får ett större genomslag där vi aktivt kan bidra till att minska våld i hemmen, säger Anna Ersson, marknadschef på Skebo.

Annons

Häromdagen offentliggjorde även Lulebo att bolaget anslutit sig till Huskurage.
– När något sker i husets utrymmen kan det vara livsavgörande att någon så snart som möjligt ringer på, eller på annat sätt, uppmärksammar och agerar. Det kan få våldet att avledas eller upphöra, konstaterar Carina Wuopio, Hållbarhetsansvarig hos Lulebo.

Läs också Susanne sover några meter från mobilmasten: "Vi är försökskaniner" Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum" Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.