Gemensamma kön läggs ner – gratis igen att köa hos Lulebo
– Det är inte det att Bostad Luleå har gjort ett dåligt jobb, utan att det är två enheter som hanterar kö och informationen runt den. Vi tror det blir enklare för oss att hantera kön själva, säger allmännyttiga Lulebos vd Erik Öhrling.
Men den viktigaste orsaken till att man väljer att gå ur är att grundtanken, det vill säga att alla fastighetsägare till hyreslägenheter i Luleå skulle ansluta sig till kösystemet, inte har infriats.
– Det är ju i stort sett bara vi som har varit med. De andra fastighetsägarna har sina egna köer.
Beslutet är redan taget av styrelsen och avtalet är uppsagt.
Bostad Luleå startades år 2016 i samband med att Lulebo skulle sälja ut en del av fastighetsbeståndet. Det var stadsbyggnadsförvaltningen som fick uppdraget av kommunfullmäktige att starta den gemensamma bostadskön och den ägs av Luleå kommun.
Många köande reagerade på att den nya bostadskön hade en avgift på 250 kronor per år för att täcka kommunens administrationskostnader.
Orsaken till att kommunpolitikerna då valde att ta initiativ till en gemensam kö var att de som hade stått länge i bostadskö hos Lulebo inte skulle bli missgynnade utan få behålla sin kötid även gentemot de nya fastighetsägarna efter utförsäljningen av allmännyttan.
Men intresset bland övriga fastighetsägare var svalt. Fram till idag är det endast vissa studentlägenheter som förmedlas av andra fastighetsägare än Lulebo i kön. Inga andra vanliga lägenheter.
– Vi gick med i ett system som inte var anpassat till vårt. Det gjorde att det blev manuellt jobb på bägge sidor när vi skulle skicka över uppgifter, berättar Ulf Ohlsson, fastighetschef hos Rikshem i Luleå.
Rikshem var villigt att lägga in sina studentlägenheter i den gemensamma kön för att testa eftersom de inte var så många till antalet – trots den meradministration det innebar.
– Men för att lägga in samtliga våra lägenheter i kön sa vi att vi först ville hitta ett gemensamt datasystem.
Helén Viklund Vårell, stadsbyggnadschef i Luleå, har nu föreslagit till politikerna att den gemensamma bostadskön helt ska läggas ner i och med att Lulebo, deras enda stora avtalspart, drar sig ur.
– Det finns inget underlag för en gemensam bostadsförmedling och det innebär att det är den enda utväg jag ser just nu. Sedan är det upp till politikerna att ta beslutet, säger hon.
I kön står just nu 21000 personer.
Vd Erik Öhrling ser flera fördelar med att Lulebo hanterar sin egen kö och slipper mellanhänder.
– Problemet nu är att vi har garage som vi har förvaltat och hyrt ut och lägenheter som Bostad Luleå har hyrt ut. Det har lett till onödigt mycket administration, vilket inte har varit oss till gagn.
Det blir också smidigare och snabbare att hantera vakanser och att kunna renovera när lägenheter byter hyresgäster, förklarar han. De har möjlighet att hyra ut på rivningskontrakt i väntan på större renoveringar och ha tomma lägenheter i beredskap när någonting ska renoveras.
För de köande kommer det återigen att bli gratis att stå i kön till Lulebos lägenheter. Däremot kommer det att krävas en årlig aktivitet och uppdatering av köplatsen.
– Vi ska göra allt vi kan för att kontakta alla, så att ingen tappar sin plats i kön och kommunicera så att alla förstår.
Tycker du att den gemensamma bostadskön var ett fiasko?
– Nej, det tycker jag inte. Det var ett klokt beslut när den infördes, men sedan utvecklas inte alltid världen som man har tänkt och då är det klokast att ta ett nytt beslut efter nya förutsättningar.