Gemenskap som växer i rabatten

Göteborg Det kliade i fingrarna hos grannarna på Guldheden. Många ville odla, ingen ville lägga tid på styrelsearbete. Lösningen blev en gårdsförening. Här får du tips för att själv sätta igång.

Först var de bara tre personer. Sedan blev de nio och i vår har de blivit femton. Intresset för pallkragsodlingen på Guldheden i Göteborg fortsätter att växa. Men de aktiva i gårdsföreningen är eniga, det är inte odlingen i sig som lockar mest – utan samhörigheten den ger.

Kajsa Urge, som nu i sommar ska testa på tomat i sin odlingslåda, ser en eventuell skörd bara som en bonus.

Läs ocksåDe odlar gemenskap i Brunnsbo

– Det har ju hänt att vi blivit av med det vi drivit upp. Men jag tycker inte att det är hela världen. Det viktigaste är att få umgås och att få chansen att få lite jord under naglarna, säger hon.

Pallkragarna på sluttningen vid Doktor Liborius gata 9 blir en naturlig samlingsplats, både för dem som är med i föreningen och för dem som bara passerar. Att prata om groende grödor gör det enklare att bryta isen.

– Det är många som stannar en stund när man är ute och fixar. Många är nyfikna, säger Linnea Westberg, som var en av de första som gick med i föreningen.

Läs ocksåEtt intresse som bara växer

Det är också ett kriterium för en gårdsförening, att den ska gynna området och skapa grannsämja. Formen är unik och ett samarbete mellan hyresvärden Poseidon och Hyresgästföreningen. Idag finns det över 130 gårdsföreningar runt om i Göteborg.

– Genom att lära känna sina grannar så ökar tryggheten och trivseln i området. Det är vår prioritering med detta, säger Cecilia von Elern, som är ansvarig för gårdsföreningarna hos Poseidon.

Kraven är betydligt färre på en gårdsförening än på till exempel en lokal hyresgästförening. Det var också det som lockade odlarna på Guldheden. Den enkla formen som inte krävde så mycket styrelsearbete. Men också enkelheten i att få hjälp, både av Poseidon och av Hyresgästföreningen.

Läs ocksåRikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen

– Vi har fått mycket stöd, både i hur föreningen ska skötas när det gäller ekonomin och med att frakta hit både pallkragar och jord, säger Tobias Hedlund.

Späda plantor som ska planteras ut.

Han har med sig sonen Hjalmar ut idag. En hel låda med späda spenatplantor ska få flytta ut, från fönsterbrädan till pallkragen. Hjalmar gräver med sin vattenkanna i klarblå plast och Tobias placerar den första plantan i jorden.

Han och hans fru var de som startade upp föreningen. Tillsammans med en tredje person utgjorde de den första styrelsen.

– Vi satte upp lappar i trapphusen runt omkring och ganska snart blev vi fler. Man får nya kontakter direkt när det finns något konkret att engagera sig i, säger Tobias.

– Den här föreningen är verkligen sprungen ur ett intresse och då är det inte svårt att få engagemang, tillägger hans fru, Johanna Hedlund.

Två av nykomlingarna för i år är Emma Nordlund och dottern Agnes Nordlund Aapro som är nyinflyttade och ska odla i sin första låda. Men det hejdar inte deras ambitioner. Salladen som de planterar i sommar kommer från en kruka med sallad från mataffären.

De testade att sätta den i jord och plötsligt började den blomma. Fröerna från blomman blir nu ny sallad och om allt går som det är tänkt, så ska Agnes servera sallad, från samma planta, på sin 100-årsdag.

– Och så blir det lite blommor också, säger mamma Emma och ler.

Odlarföreningens medlemmar tar paus på en picknickfilt.

 

Fakta: Gårdsföreningar
  • Bygger på ett samarbete mellan bostadsbolaget Poseidon och Hyresgästföreningen. Tanken är att man på ett enkelt sätt ska kunna engagera sig i sitt område, utan att behöva lägga så mycket tid på möten och administration.
  • Minst tre hyresgäster måste engagera sig och utgöra en styrelse. Ett årsmöte måste hållas varje år.
  • Det finns inga regler för vad föreningen ska syssla med, eller hur. Men alla hyresgäster i kvarteret ska få vara med.
Fakta: Tre sätt att engagera dig
  • Gå med i din lokala hyresgästförening. Om det inte finns en kan du starta en.
  • Bli husombud. Då blir du dina grannars länk, både till hyresvärden och till Hyresgästföreningen. Finns ingen lokal hyresgästförening blir du extra viktig.
  • Bor du hos Poseidon- starta en gårdsförening! Har du en annan värd? Hör efter om ni ändå kan få stöttning.
Fakta: Odlarföreningens bästa tips
  • Sätt upp lappar i alla trapphus så att så många som möjligt kommer på det första mötet. Är det dålig uppslutning kan man försöka igen, när man valt ämne.
  • Hitta ett gemensamt intresse många brinner för. Se till att vara minst tre. Men ju fler desto roligare – och enklare.
  • Tänk på att uppstartsfasen är det jobbiga. När man väl kommer i gång är det bara roligt.
Fakta: Sju frön för dig som är sen i starten

Vill du kunna skörda ätbart på balkongen men har inte hunnit med att driva upp några fröer i fönstret? Här är fröer som passar bra att så direkt i jorden – precis nu.

  • Morot, rädisa, rödbeta
  • Dill och persilja
  • Sallad och spenat
Fakta: Engagera barnen

Barn är inte kända för sitt tålamod. Satsa på växter som ger ordentlig utdelning och som är lätta att få upp, till exempel solrosor, jordärtskockor och krasse.

Läs också Skördetider för Gottsundabarn: "Det är roligt att se hur det växer" Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.