Annons

Mutexperten om lägenhetsskandalen hos stiftelsen: ”Skolexempel på korruption – ledningen bör avgå”

Stockholm ”Detta utgör ett skolexempel på korruption. Både styrelsen och ledningsgruppen bör ställa sina platser till förfogande”. Det säger Parul Sharma, tillförordnad generalsekreterare för Institutet mot mutor, efter Hem & Hyras avslöjande att barn till anställda på statliga stiftelsen Allmänna Barnhuset har fått attraktiva lägenheter hos stiftelsen.
Foto: Institutet mot mutor/Kenneth Samuelsson
Parul Sharma, tillförordnad generalsekreterare på Institutet mot mutor, tycker att styrelsen och ledningen i stiftelsen bör bytas ut på grund av korruptionen.

Definitionen av korruption är missbruk av maktposition för egen eller annans räkning. Parul Sharma tvekar inte när hon slår fast att det är vad som skett inom den statliga stiftelsen Allmänna Barnhuset. Hem & Hyra har avslöjat att barn och närstående till anställda på stiftelsen har fått lägenheter i stiftelsens hus i Stockholms innerstad.

– Flera i ledningen och styrelsen har missbrukat sin maktposition för att gynna sina nära. Detta utgör ett skolexempel på korruption. Det är fruktansvärt det som framkommit, många är inblandade och det har pågått under flera år. Sådana granskningar utgör en viktig samhällstjänst, säger Parul Sharma.

Läs ocksåKritiserade stiftelsen Allmänna Barnhuset i nytt blåsväder – tar ut skyhög hyra för lägenheter via mellanhand

Korruption och tystnadskultur

När Hem & Hyra har granskat stiftelsen har det genomgående varit svårt att få svar på frågor, stiftelsen har inte heller velat lämna ut sin fastighetspolicy. Parul Sharma pekar på att resan mot korruption ofta börjar med en tystnadskultur och bristen på transparens.

– Stiftelsen borde vara transparanta och svara på frågor men när flera anställda och ledningen gett lägenheter till sina nära kan det bli så att ingen vill prata för att de inte vill att något ska komma ut. Det är allvarligt när en tystnadskultur skapar korrupta samhällen. Det är sådana organisationskulturer med svagt ledarskap som premierar tystnadskulturer, som verkligen behöver stävjas, säger hon.

Styrelse och ledning bör lämna

Hon tycker att det är lämpligt att regeringen, som utser styrelsen, ställer sig frågan om styrelsen och ledningen är lämpliga att leda stiftelsen. Själv har hon sin bedömning klar.

– Både styrelsen, ledningen och andra anställda är insyltade i det här så jag tycker att både styrelsen och ledningen ska ställa sina platser till förfogande. Förtroendet för dem är för skadat för att de ska kunna fortsätta, säger hon.

Annons

Efter Hem & Hyras avslöjande har stiftelsen nyligen ändrat sin fastighetspolicy, i fortsättningen ska ungdomslägenheter lämnas till Bostadsförmedlingen samtidigt ska släktingar till anställda inte längre kunna få lägenhet hos stiftelsen.

Läs ocksåRiksdagsledamot krävde svar av minister efter Hem & Hyras stiftelsegranskning: ”Sticker i ögonen”

På stiftelsens hemsida lämnar styrelsen följande kommentar: ”Styrelsen beklagar djupt den uppkomna situationen och att det har överskuggat det viktiga arbete som stiftelsen och dess medarbetare utför. Vi är medvetna om att det har skadat förtroendet för oss och stiftelsen. Att återskapa förtroendet är vårt främsta fokus framåt.”

Vad tänker du om att de gått ut på sin hemsida och ändrat fastighetspolicy och pudlat?

– I Sverige tror man att det ordnar sig om man pudlar men jag tycker inte det räcker, inte i detta fallet. De kan pudla på om de vill, men styrelsen och ledningen behöver bytas ut för att komma tillrätta med problemen.

Annons
Läs ocksåEfter Hem & Hyras avslöjande: Statlig stiftelse stoppar gräddfil till innerstadslägenheter för anställdas barn

Institutet mot mutor, IMM, bildades 1923 och har som huvuduppgift att motverka korruption i samhället. Medlemmar är bland annat Svenskt Näringsliv, Svenska Bankföreningen och Sveriges Kommuner och Regioner. För att hjälpa företag och organisationer att arbeta förebyggande mot korruption har IMM bland annat tagit fram Näringslivskoden.

Stiftelsen måste starta antikorruptionsarbete

Hon menar att stiftelsens agerande visar att de inte har kunskap om hur man jobbar mot korruption och upprätthåller en god antikorruptionskultur.

– Det bästa vore om de tillsatte en ny styrelse och ledning och att de utbildade sig och systematiskt arbetade förebyggande mot korrupta beteenden. Regelbundna kunskapsinjektioner på ämnet är att rekommendera när väl en ny ledningsgrupp och styrelse är på plats. Tiderna för svammel om etik och moral är förbi, nu behövs ett robust antikorruptionsarbete inom stiftelsen.

Hem & Hyra har sökt socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall för en kommentar. Vi har även sökt stiftelsens ordförande Anne Marie Brodén, Fredrik Lundh Sammeli, styrelseledamot och  riksdagsledamot för (S) och stiftelsens kommunikationsansvarige. Ingen av dem har återkommit.

Fakta: Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Stiftelsen Allmänna Barnhuset är en statlig stiftelse som grundades 1633 och arbetar för att hjälpa utsatta barn och ungdomar.

Regeringen utser styrelseledamöter, i styrelsen sitter riksdagsledamöter från Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Stiftelsen äger totalt 112 lägenheter på Surbrunnsgatan 36, Döbelnsgatan 50 i Vasastan och på Pelargatan 19 i Johanneshov.

Läs också Stiftelseskandalen: Chefens son fick lägenhet hos Allmänna Barnhuset – trots miljoninkomst Ministern om Hem & Hyras stiftelseavslöjande: Allvarliga uppgifter som framkommit

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.