Annons

Getingar trivs i fasaderna

Blekinge Anticimex i Blekinge har getingsanerat på rekordnivåer i sommar. Balkonger och uteplatser blev utsatta till följd av den torra sommaren. Och du har en vårdplikt att anmäla getingbon till din hyresvärd.
Foto: Annika Wallsson
Getinghem. Håligheter i fasader är en plats där getingar snabbt kan bygga bon, har hyresgäster fått erfara i sommar. Ser du håligheter så tipsa hyresvärden om att de bör täta. Även om du upptäcker ett bo ska du ringa din värd så att en sanering kan ske.

Det har varit en sommar där många hyresgäster fått ovälkomna gäster på sina balkonger och uteplatser. Getingarna har inte bara flugit förbi och stört fikastunden. De har även flyttat in i fasader och under tak. Den varma torra sommaren ligger bakom.

Thomas Ivansson, gruppchef för skadedjursgruppen hos Anticimex i Karlskrona pustar ut efter en intensiv sommar i Blekinge som till största delen handlat om getingar.

Läs ocksåExtremt många larm om getingar

– Det blev en getingsommar kan man säga. Torkan gjorde att det blev extremt kort tid för getingarna att göra i ordning sina bon så det small bara till, berättar Thomas Ivarsson.

Under fyra veckor, vecka 28–31, var det minst sagt högtryck för getingsaneringar i Blekinge. Det handlar om totalt 3 200 samtal till Anticimex kontor i Karlskrona under perioden. Det vill säga 800 samtal i veckan. Det är en bra bit över de hundra samtal som brukar komma in under lågsäsong.

– När det händer så mycket under en så kort period så är det kämpigt. Det har varit svårt för oss. Och det är klart, kommer det in 800 samtal en måndag morgon så är det inte lätt att boka en tid. Vi har inte den beredskapen så det har blivit lite längre ledtider. Men de flesta har visat förståelse, säger Thomas Ivansson.

Läs ocksåSå gör du om getingarna flyttar hem till dig

Dagligdags har de sanerat friliggande bon, jorgetingbon och dolda bon. Inte minst dolda bon är det som kan drabba hyresgäster om fasaden inte är tät och getingarna hittar håligheter där inne.

Annons

– Det värsta är när de är i en vägg. Men de pudermaterial vi har i dag är effektiva. Det bästa för oss är att man ritar på ett papper eller sätter upp tejp var boet är så slipper man vara hemma när vi kommer. Då behöver vi inte passa en bokad tid utan kan arbeta på. Så har de flesta hjälpt oss i sommar, berättar Thomas Ivansson.

Som hyresgäst har du något som kallas för vårdplikt av din lägenhet. Det betyder att du är skyldig att meddela din hyresvärd om du upptäcker skadedjur i ditt hem.

Läs också20 000 nya hyresgäster – på taket

Är det fara för fastigheten om en hyresgäst inte anmäler ett getingbo?

– Nej, det kan jag inte säga direkt att det är. Visst om det är på en vind med gammalt spänntak kanske det kan bli en fuktskada. Men det är klart att man ska anmäla om getingarna orsakar obehag. Även om man inte anmäler själv så vet jag att det händer att grannen anmäler för det är ju inte roligt att det finns ett getingbo i närheten. Men jag har inte hört att det hänt att någon hyresgäst blivit ersättningsskyldig för att man inte anmält ett getingbo, säger Thomas Ivansson.

Thomas Ivansson tar upp ett större problem och det är skadedjur inomhus, till exempel löss eller kackerlackor.

Annons

– Vi är tacksamma om man anmäler det i ett tidigt skede så det inte går tre år innan vi kommer ut. Vi dömer ingen. Vi är bara ute och gör vårt jobb, säger Thomas Ivansson.

I Sverige är fastighetsägare skyldiga att ha ett avtal kring skadedjursbekämpning, oftast är det en del av fastighetsförsäkringen.

– Det är faktiskt lite unikt för Sverige. Så är det inte i övriga Europa, säger Thomas Ivansson.

Fakta: Undvik getingstick
  • Gör inte häftiga rörelser när en geting närmar sig.
  • Täck över kött och söta rätter vid måltider utomhus.
  • Ställ ut något gott till getingarna en bra bit från där ni håller till.
  • Undvik söta eller starka parfymer.
  • Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.
  • Bär inte kläder i starka färger och undvik gult och andra ljusa mönster.
  • Källa: Anticimex
Läs också Flitigaste hyresgästerna bor på taket Mamman slarvade med hyran- fängelsedömd dotter vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.