Annons

Ginzas grundare bygger hyresrätter och får Fåglum att blomstra: ”En får ju ha lite roligt!”

Essunga Fåglum hade kunnat vara en övergiven by på Västgötaslätten. Istället har en modern förskola och nybyggda hyresvillor fått fart på inflyttningen. Det har Ginza-grundaren Hasse Haraldsson sett till: "Jag njuter när det lyser i husen", säger han.
Ginzagrundaren Hasse Haraldsson bygger hyresbostäder och får Fåglum på Västgötaslätten att frodas.
Foto: Anders Lundqvist
Hasse Haraldsson och några av hyresgästerna som flyttat in i hans nybyggda hyresvillor i Fåglum i Essunga kommun.

Det är tisdag eftermiddag och ett fint regn faller över Fåglum. Ändå är det full aktivitet på boulebanan bakom 24sju-butiken. Ett tiotal grannar från de nybyggda hyresvillorna på andra sidan kyrkogården har samlats för dagens spel.

– Vi träffas här ett par eftermiddagar i veckan för att spela boule och fika, säger Leif Stridh.

Läs ocksåFönstret rasade in över Björn-Arne – är rasande över värdens agerandeFönstret rasade in över Björn-Arne. Bild på glassplitter i soffan och en bild på Björn-Arne.
Leif Strid och Hasse Haraldsson i Fåglum utanför Nossebro i Essunga kommun.
Leif Stridh är en av hyresgästerna i Hasse Haraldssons nybyggda hyresvillor i Fåglum utanför Nossebro i Essunga kommun.

Bouleplanen är exemplarisk. Stor och jämn, med raka banlinjer och en bastant sarg av betongsten runt om.

– Ett otroligt lyft jämfört med den sluttande och gropiga vi hade innan. Det var Hasse som såg till att vi fick den, säger Bengt Karlsson.

”Ginza-Hasse”

Hasse, det är Hasse Haraldsson det, som också dykt upp på boulen idag. Dock inte för att spela, utan för att träffa oss och svara på frågan om varför han pumpat in pengar i en rad olika Fåglum-projekt de senaste åren. Förutom boulebanan har Hasse nämligen sett till att Fåglum fått en ny förskola, elva nya hyresvillor samt rustat upp en rad gamla hus och gjort om dem till hyresrätter.

– Jag vill att Fåglum ska leva och jag har de ekonomiska möjligheterna. Det är därför jag gör det, förklarar Hasse och tar oss med på en liten rundtur genom byn.

Ginza-grundaren Hasse Haraldsson har alltid varit Fåglum trogen. Nu ser han till att hemorten får bostäder med rimliga hyror.
Ginza-grundaren Hasse Haraldsson har alltid varit Fåglum trogen. Nu ser han till att hemorten får bostäder med rimliga hyror.

Ute vid stora vägen visar en blå vägskylt att det är nio kilometer till Nossebro. På en annan skylt, som pekar åt samma håll, står det Ginza. Det vill säga postorderföretaget som Hasse Haraldsson startade 1968 och som sedan dess har försett svenskarna med skivor, film och spel.

– Jag tyckte att det var för långt att åka när jag ville köpa skivor och anade att det var fler som kände som jag, svarar Hasse på frågan om hur alltihop började.

Läs ocksåHyresvärd gick in i och fotograferade lägenhet – döms för hemfridsbrottEn delad bild. En nyckel som sätts i ett lås. En närbild på en fotolins.

Affärsidén gick ut på att erbjuda ett brett sortiment till rimliga priser. Många minns säkert Ginza-katalogen, med sida upp och sida ner av allsköns musik som man lätt kunde beställa hem via posten.

Annons
Spindel i nätet

Hur är det då med Ginza i dag? Jo, såväl katalogen som verksamheten finns kvar. Och det är fortfarande Hasse som driver ruljansen. Innan dagens möte har han suttit och hanterat beställningar. Något som han gör i princip varenda vardagsförmiddag.

– Jag försöker att sluta. Men det är inte så lätt att dra sig ur när man sitter som spindeln i nätet och har gjort det i 56 år, säger Hasse.

Läs också22-åring i bråk – knivhögg sin hyresvärd två gånger: "Hoppas inget påverkar kontraktet"

Han startade företaget i ett garage i Fåglum. Samma garage finns fortfarande kvar men i dag är det bara en liten del av den drygt 4 000 kvadratmeter stora anläggningen som är arbetsplats för ett 40-tal personer.

Fåglums gamla lanthandel har ersatts av en obemannad 24sju-butik och som postkontor fungerar nu paketboxarna från Bring.
Fåglums gamla lanthandel har ersatts av en obemannad 24sju-butik och som postkontor fungerar nu paketboxarna från Bring.

Vi rundar snabbköpet 24sju med Brings paketboxar på gaveln. Det är Fåglums intresseförening som sett till att den gamla nedlagda lanthandeln ersatts av en obemannad variant. På höger sida rinner ån Nossan. Till vänster pekar Hasse ut hus som tidigare fungerat som lanthandel, postkontor och telestation. Hus som han nu har köpt, rustat upp och gjort om till hyresbostäder.

– Övergivna hus är ett elände för byar som Fåglum. De förfaller snabbt och blir ofta upplag för gamla bilar och skrot. Det enda som hjälper är att rusta upp dem och göra dem beboeliga igen. Bara då kan man locka hit nytt folk och få liv i byn, säger Hasse.

Ett par eftermiddagar i veckan träffas grannarna på Förskolevägen i Fåglum för att spela boule, fika och tjöta.
Ett par eftermiddagar i veckan träffas grannarna i de nybyggda hyresvillorna på Förskolevägen i Fåglum för att spela boule, fika och tjöta.

På boulebanan börjar spelet närma sig sitt slut. Gänget plockar ihop sina klot och beger sig hemåt över kyrkogården. Gatan de bor på heter Förskolevägen, uppkallad efter förskolan som Hasse Haraldsson lät bygga. Bakgrunden var att den gamla förskola hotades av nedstängning och att Essunga kommun inte ville kosta på Fåglum en ny. Enligt kommunen var barnunderlaget för litet. Något som Fåglumsborna inte höll med om.

– Vi hade flera krismöten men kommunen vägrade att lyssna. Så, i ett svagt ögonblick, sa jag ”Ja, om inte ni bygger så får jag väl göra det själv”, säger Hasse.

Inflyttning

Sagt och gjort, våren 2016 stod förskolan klar. Den har plats för 35 till 40 barn och har i princip varit fullbelagd sedan starten. Hasse tror att det varit riktigt illa för Fåglum om förskolan lagts ner.

– Folk vill gärna bo på landet men för att det ska funka behöver vi kunna erbjuda barnomsorg, matbutik, paketutlämning och fungerande kommunikationer. Det ena föder det andra och på sistone har huspriserna här gått upp och antalet invånare ökar istället för att minska. Det är positivt! säger Hasse.

Annons
Hyresgästerna som flyttat in i villorna som Hasse Haraldsson låtit bygga kommer bland annat från Vårgårda, Alingsås, Vara och Fåglum.
Hyresgästerna som flyttat in i villorna som Hasse Haraldsson låtit bygga kommer bland annat från Vårgårda, Alingsås, Vara och Fåglum.

Vi tar rygg på boulegänget genom kyrkogårdsallén och når strax Förskolevägen. Här ligger de elva hyresvillorna som Hasse Haraldsson låtit uppföra i etapper. De första målade i en lindblomsgrön färg, de andra i en grå nyans. Alla med vita knutar och tillgång till garage och förråd.

Indragna i gemenskapen

Bengt och Eva Karlsson flyttade in strax före jul 2021, inspirerade av Evas syster som redan bodde i det första huset på gatan.

– Vi fastnade för det enkla boendet i de här trevliga husen, säger Eva som inte ångrat flytten från Vårgårda en enda gång.

– Nu är vi indragna i gemenskapen och kan inte ha det bättre. Förutom boulen så träffas vi och väver, min syster och jag, säger Eva.

Eva Karlsson, Fåglum.
”Vi flyttade hit från Vårgårda och trivs väldigt bra”, säger hyresgästen Eva Karlsson.

Husen är antingen treor, på 95 kvadratmeter, eller fyror på 105. Månadshyran för en fyra med garage och inglasad uteplats ligger på 8 000 kronor och än så länge har Hasse Haraldsson har inte brytt sig om att höja hyrorna. Om man räknar ihop de nybyggda husen med hyresrätterna i äldre och upprustade hus har han i dag 26 hyresbostäder för uthyrning i Fåglum.

”Ingen egen ekonomisk vinning”

Hur mycket har då de här investeringarna kostat Hasse Haraldsson? Och vad har han tjänat?

– Det här är inget som jag gör av ekonomisk vinning. Men vad skulle jag annars göra med pengarna? Köpa konst och ställa i min källare? Nej, då är det en roligare hobby att se till att Fåglum utvecklas. Jag njuter när jag går genom byn på kvällarna och ser att det lyser i fönstren. En får ju ja lite roligt också, skrattar Hasse Haraldsson.

Fakta: Fåglum

Ligger en knapp mil söder om Nossebro och 7,5 mil nordöst om Göteborg i Essunga kommun.

Tävlingscyklisterna bröderna Fåglum gjorde på 1960-talet känd.

Byn har i dag cirka 350 invånare.

Fakta: Ginza.se

Startades 1968 av Hasse Haraldsson. Han sålde då vinylskivor och kassettband sitt garage i Fåglum. Haraldsson driver fortfarande bolaget.

Säljer främst musik, filmer, TV-spel och datorspel. Är stora inom hårdrock och dansband och har en stor målgrupp som gillar LP-skivor.

När försäljningen var som störst omsatte bolaget 330 miljoner kronor per år. 2023 låg omsättningen på cirka 120 miljoner.

Företagets namn är uppkallat efter Ginza-distriktet i Tokyo, som i sin tur legat som inspiration för låten Ginza Lights från år 1966 av The Ventures.

Glesbygdens utmaningar
Läs också Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Hyresvärdens krav – flytta ut om fem dagar: ”Han struntar i lagar och regler”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.