Gjorde hyreshus till hotell i smyg: nu stoppas han av staden
Byråkratins förvaltningskvarnar har malt klart. Utgångspunkten står sig: på adress Drottningholmsvägen 78 ska det vara vanliga hyresbostäder. Inte hotell. Och det här, det är utan tvekan ett hotell. Det är klart som korvspad enligt stadsbyggnadskontoret. Oavsett vad än de ansvariga parterna försvarar sig med.
Därför hotas nu ägaren Venancio Becedas, den omskrivna krögaren bakom restaurangen Mamas & tapas, med ett riktigt saftigt vite. Vilket är en sorts böter.
Stadsbyggnadskontoret vill ha fyra miljoner kronor om inte korttidsboendet stängs ner direkt. Oavsett det, kräver man dessutom 867 363 kronor. Detta eftersom Venancio Becedas och hans kompanjon Forenom medvetet i strid mot vad som är tillåtet byggt ett hotell. Ett svartbygge, helt enkelt.
– Vi vet inte vad han ska göra med sitt hus nu. Han kanske kan hyra ut lägenheterna till vanliga hyresgäster? Det ska nog inte vara så svårt, säger Agneta Granlind, enhetschef för bygglovstillsyn på stadsbyggnadskontoret
Alla hyresgäster försvann
StockholmDirekt var först med att rapportera om fastigheten Silverfasanen 3 förra året. Från början var det ett hyreshus i nedgånget skick, byggt 1929 och centralt beläget på Kungsholmen i Stockholms innerstad. Under 2017 flyttade alla hyresgäster under oklara omständigheter och Venancio Becedas inledde en upprustning av kåken. Så i september 2019 började de 28 topprenoverade lägenheterna att enbart hyras ut till företag och airbnb-turister, via mellanhanden Forenom.
Att använda en mellanhand som uthyrare är ett välbeprövat sätt för fastighetsägare att kunna ta ut skyhöga hyror och slingra sig undan besittningsskyddet och andra lagar. Det är en miljardindustri som växer lavinartat i en juridisk och skrupelfri gråzon.
Lovade fyra stjärnor
Företaget Forenom, en tung spelare i den här branschen, skröt om fyrstjärnig klass på boendet vid Thorildsplan. På sin egen sajt och olika stora hotellsajter lovade man ”premium double studio” så att turister kan njuta av att ”bo i hjärtat av Stockholm”. För en lägenhet ”i lyxstil med kök nära Stadshuset” tog de 1 100 kr natten, och uppåt.
Stadsbyggnadskontoret har under hela resans gång varit tydlig med att här ska det vara vanliga bostäder. Inte hotell. Mellanhanden Forenom hävdade dock att de inte pysslar med sånt. Utan:
– Vi hyr lägenheter. Sedan hyr vi ut dem, sa Forenoms VD Henrik Thomasson till StockholmDirekt i november 2019.
Nu har stadsbyggnadskontorets grundliga utredning kommit fram till att jo, fastighetsägaren och Forenom sysslar just med korttidsboende. Eller, med ett annat ord: hotell.
Om de inte slutar med det så blir det fyra miljoner kronor i vite för Venancio Becedas och hans företag Vapenfanan förvaltning AB. Om synden upprepas blir det till att slanta upp ytterligare åtta miljoner kronor till stadskassan.
Forenom uppger nu för stadsbyggnadskontoret att de sagt upp sitt avtal med Venancio Becedas för att han ska slippa pynta. De lovar att de ska vara borta från Drottningholmsvägen 78 senast sista maj 2020.
Agneta Granlind lovar i sin tur att hon och hennes tillsynstjänstemän kommer att vara där och vaka som hökar den 1 juni, för att se att det verkligen blir så.
Försökte mörka svartbygge
Då kvarstår frågan om svartbygget. Venancio Becedas och Vapenfanan förvaltning AB ansökte först om bygglov för sin hotellvision. Den ansökan drogs tillbaka då man istället valde att med hjälp av Forenom försöka glida mellan paragraferna.
En detaljplan är det som bestämmer vad som får och inte får finnas i en stad. Här tutade man och körde på i direkt strid med rådande detaljplan. Som säger att på den adressen får det bara finnas bostäder. Därför vill Stockholm stad nu ha en byggsanktionsavgift på 867 363 kronor.
Agneta Granlind tror att sanktionspengen kommer att överklagas. Venancio Becedas och Forenom har under hela utredningen bestridit att deras affärsidé är korttidsuthyrning. Det här är långtidsuthyrningar, tycker de.
– Det vore väldigt intressant om det här gick till en högre juridisk instans. Vad är ett kort- respektive långtidsboende? Det är en definitionsfråga. I plan- och bygglagen finns inget om det. Det enda som finns att luta sig mot i frågan är hotellagstiftningen från 1960-talet. Vi vill gärna få det här prövat, säger Agneta Granlind.
Hem & Hyra har upprepade gånger sökt Venancio Becedas från Vapenfanan förvaltning AB, samt Henrik Thomasson från Forenom, för kommentar.