Glädjebeskedet till 108 000 med bostadstillägg: Flera tusen kronor mer i månaden nästa år
Hem & Hyra har flera gånger skrivit om att bostadstillägget för personer med aktivitets- eller sjukersättning har halkat efter kostnadsutvecklingen. Som mest har man kunnat få hjälp för en bostadskostnad på 5 600 kronor i månaden, trots att de flesta har högre hyresnivå.
Men från januari höjs taket för hur hög hyra man kan räkna med när bostadstillägget beräknas. Monica Berzén, som tidigare har berättat i Hem & Hyra om hur det är att leva med sjukersättning, är nu hoppfull.
– Jag letar febrilt efter en annan lägenhet, där jag inte behöver gå i trappor. Men de som är billiga ligger ofta långt bort och är otillgängliga. När taket höjs kan jag kanske välja att bo med hiss, nära en vårdcentral och affär även om hyran är högre än vad jag har nu. Det blir ett jättelyft för mig, säger hon.
Förändringen innebär att taket för bostadskostnader höjs till samma nivå som för ålderspensionärerna – 7 500 kronor i månaden. Därmed kan man som mest få 6 550 kronor i bostadstillägg, en höjning med drygt 1 300 kronor. Dessutom höjs den lägsta nivån i sjuk- och aktivitetsersättningen med nästan 1 000 kronor i månaden och skatten sänks.
Bostadstilläggen räknades om
Dessa förändringar fanns med i regeringens budgetförslag för 2022 och de ströks inte av M, SD och KD när de drev igenom sin ändringsbudget. Det slutgiltiga beslutet fattades i onsdags och sedan fick Försäkringskassan bråttom.
– I natt räknade vi om 108 000 bostadstillägg. Vi kan se att det finns personer som får uppemot 3 000 kronor mer i plånboken från och med januari, säger Daniel Hansson, områdeschef på Försäkringskassan.
Ersättningarna är beroende av en rad individuella faktorer. Hur mycket var och en får kommer Försäkringskassan att meddela per brev den närmaste tiden.
Monica Berzén är inte säker på vad det sammantaget innebära för henne, men en höjning av sjukersättningen med nästan 1 000 kronor i månaden skulle betyda mycket.
– Då kan jag hämta ut mediciner som jag har legat efter med för att jag inte har råd. Och så skulle jag vilja kunna äta mer fullvärdiga måltider, med grönsaker och frukt. Så jag är jätteglad för det här, men egentligen är det bara rätt att vi får en förbättring. Vi har halkat efter i så många år, säger hon.
”Räcker inte på långa vägar”
Förbättringarna berör även personer som på grund av funktionsnedsättningar och som bor i gruppbostäder eller andra specialbostäder, ofta med höga hyror. Ulla Adolfsson, ordförande för Autism- och Apsbergerförbundet, tycker att det behövs mer.
– De gör skillnad för många som lever under knappa ekonomiska förhållanden. Men det är endast ett steg på vägen och räcker inte på långa vägar för att personer med autism ska få en rimligt jämlik ekonomi och trygghet.