Annons

Badirkhan fick 800 kronor i sopböter för glömd kasse

Göteborg Kan sopjakten gå för långt? Göteborgaren Badirkhan Taha tycker det. Han glömde en påse med taxileg och jobbuniform utanför källarförrådet. Värden slängde alltihop och krävde Badirkhan på 800 kronor för nedskräpning.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
När Badirkhan Taha skulle stuva undan vinterkläder i källaren råkade han få med en kasse med arbetskläder och taxilegitimation. Den glömdes kvar utanför förrådet. Värden hittade den, slängde hela påsen och krävde Badirkhan på 800 kronor för nedskräpning.

Det var rörigt och lite stressigt den där vårdagen. Familjens källarförråd på Skolspåret i Hjällbo var oorganiserat och trångt. Den tvåårige sonen var heller inte på särskilt samarbetsvilligt humör.

Badirkhan Taha och hans sambo försökte hålla ordning medan de kånkade ner vinterkläder, en gammal barnvagn och en hel del annat från lägenheten för säsongsförvaring.

Läs ocksåHyresvärdar får aldrig bötfälla

– Av misstag kom några andra påsar med ner till källaren, berättar Badirkhan.

I en av kassarna låg hans arbetskläder, dem han köpt för egna pengar för att kunna köra för ett av stadens taxibolag. I påsen låg också hans taxilegitimation.

Men påsen glömdes kvar i källargången. Där hittades den av hyresvärden. Men Badirkhan fick aldrig tillbaka innehållet. Efter att ha identifierat ägaren slängde värden hela påsen, med legitimation och allt.

Läs ocksåDu betalar det dyra sopslarvet - miljonbelopp varje år

– De kläderna var värda 1 500 kronor. Jag fick köpa nya, och beställa en ny legitimation för 200–300 kronor.

Samtidigt damp det ner en faktura i Badirkhan Tahas brevinkast. Poseidon krävde honom på 800 kronor för att han skräpat ner.

– Jag kontaktade hyresvärden och förklarade att det här är mina arbetskläder. Om jag hade tänkt slänga de här kläderna så skulle jag först ta ut min legitimation. Jag är ju inte dum.

Läs ocksåFilm: Se Marcus hitta balkongråttan – tre våningar upp

PROBLEM MED DIN HYRESVÄRD? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden

Annons

Badirkhan bestred fakturan. Han kontaktade också Hyresgästföreningen, som erbjöd sig att driva hans ärende vidare. Men till slut valde Badirkhan ändå att betala.

– Jag orkade inte gå till domstol. Jag vågade inte heller, av ekonomiska skäl, säger han.

Han känner till många i området som fått samma typ av nedskräpningsavgift, och är kritisk till värdens attityd.

– De använder maffiametoder. Om jag tappar min plånbok, ska de bötfälla mig då också? Det spelar ingen roll vad du tappar. De slänger det ändå. Och 800 kronor är jättemycket.

Poseidons distriktschef i Hjällbo, Svante Lahti, försvarar bolagets avgiftssystem. Han konstaterar att sopslarvet kostar hyresgästerna miljontals kronor varje år, bara i Hjällbo.

– Vi måste hålla en strikt linje. Det är starkt efterfrågat av hyresgästerna, folk vill ha tuffare tag. Jag får in 10–15 ärenden i månaden där vi skickar ut avgifter. Och folk betalar. De förstår problematiken i området, säger han.

I ett mejl till hyresgästen hänvisar du till Miljöbalken och lagen om nedskräpning. Men det är ju bara polisen som får bötfälla?

– Ja, men de gör aldrig det. Och det vi tar ut är en avgift.

Annons

Är det en slump att avgiften är densamma som bötesbeloppet, 800 kronor?

– Nej. Vi har tänkt att vi följer det systemet. Vi vill att det ska vara någon känning av det.

Är det rimligt att kasta bort sådana här saker om man hittar dem?

– Hittar man något av stort värde är det klart att man inte ska slänga det. I det här fallet var taxilegitimationen utgången. Det var ett av skälen till att det bedömdes vara skräp.

Hyresgästföreningen tror inte att Poseidons argument skulle hålla juridiskt. Läs mer om det här.

LÄS MER OM SOPSLARVET:

Fakta: Skräp kan ge dig fängelse
  • Att skräpa ner är förbjudet i Sverige. Förbudet gäller alla, även markägare, och överallt dit allmänheten har tillträde eller insyn till.
  • Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ner riskerar böter eller fängelse i högst ett år. För det strängare straffet handlar det oftast om större föremål, som kylskåp och bilbatterier, eller om nedskräpning i stor omfattning.
  • Om nedskräpningen räknas som mindre allvarlig kan polisen bötfälla på plats. Då får du en så kallad ”skräpbot” på 800 kronor. Det räcker att du slänger en pizzakartong eller lämnar en engångsgrill efter dig.
Läs också Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång" Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.