God stämning räckte inte – hyresförhandlingar strandade igen i Gnesta: ”Taktik”

Gnesta Gnestahem har strandat hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen – för tredje året i rad. ”Det känns som en taktik från deras sida”, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Johan Sandberg.
Foto: Hyresgästföreningen
Johan Sandberg förstår inte riktigt varför Gnestahem återigen väljer att stranda hyresförhandlingarna.

Kommunala Gnestahem skriver på sin hemsida att den ekonomiska situationen lett till ökade kostnader för hushåll och företag. För bolaget har det inneburit särskilt stora utmaningar, exempelvis i form av höjda avgifter för fjärrvärme, vatten och avlopp.

Men Hyresgästföreningens Johan Sandberg tycker att det är en förklaring som inte håller. Han lyfter fram Sörmlandskommunerna Trosa och Flen där han hävdar att taxehöjningarna har varit högre än i Gnesta. Ändå har Hyresgästföreningen kommit överens med allmännyttorna där, och då på nivåer som är betydligt lägre än de som Gnestahem kräver.
– Varför vill Gnestahem ha mer än andra allmännyttor i Sörmland som har en lika tuff ekonomisk situation? frågar sig Johan Sandberg.

Läs ocksåDrog av för hotellnätter – egna hyressänkningar står hyresgästen dyrtHyreslagen och en hotellskylt

Hur mycket har Gnestahem yrkat i hyreshöjning och vad är Hyresgästföreningens motbud?
– Det kan jag inte säga. Vi har kommit överens om att inte prata siffror i media, säger Johan Sandberg.

Överens med de flesta

Förutom Gnestahem och Kfast i Eskilstuna har Hyresgästföreningen kommit överens om 2025 års hyror med alla allmännyttiga bostadsbolag i Sörmland. Men medan förhandlingarna fortsätter med Kfast så har alltså Gnestahem valt att stranda.

Nu kommer Hyresmarknadskommittén, HMK, att i första hand försöka medla mellan parterna. Fungerar inte det kommer HMK att bestämma hyrorna för de närmare 950 hushållen som hyr av Gnestahem.
– Det är tredje året i rad som Gnestahem strandar förhandlingarna och ingen annan allmännytta i Sörmland har gjort det. Så det känns som en taktik från deras sida, att de inte vill förhandla med oss, säger Johan Sandberg.

Läs ocksåVärdens höjningshets får Karin att flytta: "Måste finnas en smärtgräns"Höjningshetsen av hyran får en kvinna i Ulricehamn att flytta. "Provocerande av hyresvärdarna", menar Hyresgästföreningens Stefan Lindborg.

Har det varit frostigt mellan er och Gnestahem?
– Nej, det är det som är så konstigt. Stämningen har varit god, men vi konstaterade att vi inte kommer att kunna mötas någonstans. Då valde Gnestahem att stranda istället för att försöka ytterligare.

Vill inte kommentera

Johan Sandberg menar att han var beredd att förhandla vidare för att nå en kompromiss, men att den viljan inte fanns hos Gnestahem.

Bostadsbolaget vill inte ge några kommentarer till media. Men så här skriver man på sin hemsida:
”Vårt yrkande ligger i nivå med andra fastighetsbolag, och det är beklagligt att vi inte har kunnat nå en överenskommelse utan att behöva vända oss till Hyresmarknadskommittén.”

Läs ocksåTvisten om Uppsalahems hyror löst: ”Vart det så jäkla högt?”En tudelad bild. Den till vänster föreställer en hand som håller i sedlar. Den till höger föreställer en 60-årig kvinna med rödbrunt axellångt hår med sidbena och glasögon. Hon tittar allvarligt in i kameran.

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en partsgemensam nationell tvistelösningsfunktion som omfattar kommunala hyresvärdar i Sverige. Ledamöterna tillsätts av Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sveriges Allmännytta.
HMK prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. Besluten kan inte överklagas. HMK kan även medla, och kräva att lokala parter återvänder till förhandlingsbordet.

Läs också Lista: 1,3 miljoner hyror klara – så stor blir höjningen 2025 Vräkningshotet mot Lars kan slå tillbaka – värstingvärden kan tvingas sänka hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.