Annons

Goda grannar ger trygghet i Skene

Mark Hyresgästerna på Assberg i Skene utsattes för bedragare och tjuvar. Genom grannsamverkan vände de trenden. Se hur du också kan stoppa tjuven.

Droppen var bedrägerierna. Hyresgästerna på Assberg i Skene i Marks kommun hade haft en jobbig period. Handel med droger, bilstölder och inbrott skapade otrygghet bland de som bor i områdets 350 lägenheter.
– Droppen var när flera av oss fick blev utsatta för stöld och bedrägeri, säger Margareta Rodén, hyresgäst.
Brottet var utstuderat. Gärningsmännen stal post från ett 30-tal av de boendes brevlådor. Utifrån de personuppgifter de kom över försökte de sedan beställa varor i de drabbades namn.
– Plötsligt damp det ner kreditupplysningar och räkningar i brevlådan, på saker som vi inte hade köpt. Det var alltifrån lotter till parfym. Ja, till och med lån. Det var väldigt otäckt, säger Ingalill Holmqvist, som bott på Assberg sedan 2010.
Ett krismöte hölls och tanken på att starta Grannsamverkan väcktes.
– Vi kände väl alla att det var dags att göra något och med polisens och hyresvärden Marks Bostads hjälp drog vi i gång, säger Christer Erlandsson, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen.
När Hem & Hyra besöker föreningens stickcafé har ett år hunnit passera. Hyresgästerna tycker att arbetet har gett resultat. Problemen med vittjade brevlådor har upphört. Och tryggheten har ökat.
– Det gör nog väldigt gott att vi som bor här har lärt känna varandra ännu bättre. Att vi hjälps åt att vara uppmärksamma och att vi har ett gäng i Grannsamverkansvästar som går en runda i området varje kväll, säger Margareta Rodén.
På husfasaderna visar skyltar att detta är ett bostadsområde där grannarna samverkar mot brott. De boende har en sluten Facebookgrupp där de delar information och snabbt kan sprida eventuella iakttagelser.
– Visst kan det verka lite nyfiket att kika ut när man ser att det rör sig folk ute på gården. Men egentligen handlar det ju bara om att vi bryr oss om varandra, säger Margareta.
– Man kan säga att vi gått tillbaka till hur det var på femtiotalet. Vi tar ansvar för hela området. Hjälper och stöttar varandra, precis som man ska, säger Yvonne Scheffel.
Även på Marks Bostads AB och på polisen är man positiv till initiativet.
– Vi välkomnar det och bidrar bland annat med skyltar och västar. I dagsläget är det ett 20-tal hyresgäster som kommer på möten och är mer eller mindre aktiva i Assbergs Grannsamverkan. Den upplevda tryggheten har ökat, säger Carina Roos på Marks Bostads AB.
Annika Stomberg är kommunpolis i Mark. Hon säger också att tryggheten har ökat. Däremot är det för tidigt att säga hur den faktiska brottsligheten har påverkats.
– Grannsamverkan sker alltid i samarbete med polisen och medför att vi blir mer närvarande i området. Det motverkar brott men kan även leda till att anmälningsbenägenheten ökar. Kontakten med oss gör ju att man får en naturlig ingång till oss på polisen. På lite sikt blir det lättare att se det konkreta resultatet av Grannsamverkan på Assberg, säger Annika Stomberg.

Annons
Annons
Fakta: Grannsamverkan
  • Brottsförebyggande metod där grannar samverkar med polisen och i Assbergs fall även med det kommunala bostadsbolaget Marks Bostads AB.
  • Syftet är att göra området mindre attraktivt för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket avskräcker och försvårar för tjuven.
  • Minskar risken för brott med i genomsnitt 26 procent.
  • Läs mer på: samverkanmotbrott.se
    Källa: Grannsamverkan och BRÅ
Fakta: Så startar du Grannsamverkan
  1. Kontakta grannarna.
  2. Kontakta polis/bostadsbolag/kommun.
  3. Ordna ett uppstartsmöte.
Fakta: Så blir du en god granne
  1. När du möter en person i trapphuset, på gården eller i området. Sök ögonkontakt och hälsa.
  2. Om grannen varit ”osynlig” ett tag. Ring på och fråga om allt är okej.
  3. Bidra till trivseln genom att hålla rent och snyggt i trapphuset, tvättstugan och på gården.

Källa: Deltagarna i Assbergs stickkafé

Fakta: Öka trivseln i området
  • Fina trappuppgångar får alla att må bra. Samla grannarna. Vad behöver åtgärdas? Notera och framför det till värden.
  • Upplyst utemiljö ger trygghet. Be värden klippa buskar och träd som blivit för stora.
  • Lekplatsen är en viktig mötesplats för stora och små. Den ska vara fräsch och säker. Är något trasigt, upplys värden.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Beslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökare Här slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbranden Boris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget torn Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum" Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.