Annons

Goda grannar hjälper i krisen

Jönköping Coronaviruset tvingar Maja och Christina att isolera sig i sina lägenheter. Då rycker Wilma och Kenley in och fixar alltifrån bananer till fiskgratäng. De är volontärer i nätverket "Goda grannar".

Wilma Lagerqvist och Kenley Tran tar hissen till översta våningen, den sjunde, i ett av de många likadana hyreshusen som är området Råslätt i Jönköping. Vi sprider ut oss så gott det går på den begränsade ytan medan vi sakta förflyttas uppåt.

Vi är på väg till Maja Kempe som väntar på oss med en inköpslista. Maja öppnar ytterdörren och lämnar över listan, ett kuvert med kontanter och en väska på hjul, så kallad ”dramaten”, att frakta varorna i.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Jag hoppas att ni får plats med allt, säger hon.

Maja är 84 år. Hon har respekt för coronaviruset och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Personer över 70 år löper extra stor risk att bli svårt sjuka och ska begränsa sina sociala kontakter och helst inte vara ute bland andra människor alls. Därför kan hon inte uträtta ärenden som att handla mat. Men det ska Wilma och Kenley hjälpa Maja och hennes granne Christina Väihan, 83 år, med.

Wilma och Kenley har anmält sig som volontärer i Hyresgästföreningens nätverk ”Goda grannar”.

Läs ocksåBeordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet”

– Jag såg i en Facebookgrupp att man sökte volontärer, berättar Wilma, som också har anmält sig som frivillig hos Jönköpings kommun.

Hon går sista året på gymnasiet, pluggar just nu hemma och väntar på besked om det blir något studentfirande eller inte. Kenley jobbar på ett lager.

– Jag tycker synd om alla som måste sitta hemma. Om man har möjlighet att hjälpa till så tycker jag att man ska göra det. Man blir så glad när andra blir glada, säger Wilma.

Läs ocksåFrämmande män har adress i lägenheten – Josef anmäler men ingen hjälperJosef Knutsson anmäler felaktig folkbokföring

Vi lämnar huset på Havsörnsgatan och går till den stora livsmedelsbutiken mitt i bostadsområdet.

I Råslätt finns över 2 000 lägenheter. Flera hyresgäster har bett om hjälp att handla.

Wilma och Kenley börjar plocka varor.

Annons

– Bananer. Limpa. Vispgrädde.

Wilma hittar snabbt det hon söker. Kenley kämpar lite med att tyda Christinas sirliga handstil.

– Romansallad står det ju. Och så ingefära, konstaterar han och väljer ut en bit som känns lagom stor.

Kenley Tran tycker att det är självklart att ställa upp för andra under coronakrisen.

När restriktionerna skärptes ställde Hyresgästföreningen om en del av sin verksamhet. Nätverket ”Goda grannar” startades, med syfte att para ihop volontärer och personer som behöver hjälp. Tusentals samtal har ringts till medlemmar och förtroendevalda.

– Man har mobiliserat oss som inte kan utföra våra vanliga arbetsuppgifter för tillfället, säger Jan Johansson, som är anställd som administratör inom medlemsutveckling men nu är med och samordnar ”Goda grannar” i region Sydost, dit Jönköping hör.

Han är nöjd med uppslutningen totalt sett, men konstaterar att det är ett svårt pussel att lägga.

– Vi har flest volontärer i storstäderna medan de flesta behövande finns på mindre orter. Vi försöker till exempel få tag på volontärer i Kisa och Bodafors för där finns ett behov, säger Jan Johansson.

Åldersstrukturen i befolkningen kan vara en orsak till skillnaderna.

– Men egentligen har jag ingen teori.

Hur skyddar ni de inblandade från till exempel bedrägeri?

Annons

– Vi verifierar alla volontärer genom ett personligt samtal och kontrollerar att man är den man säger sig vara innan matchning sker, berättar Gabriella Sjöberg, boendeutvecklare på Hyresgästföreningen.

Att just Maja och Christina behöver hjälp har hon fått veta genom deras hyresvärd, Vätterhem.

– De gör också insatser för sina hyresgäster och för en del kanske det känns tryggare att vända sig direkt till sin hyresvärd. Men det är bra att vi kan samarbeta, det är extra viktigt just nu. Om alla drar sitt lilla strå till stacken så ska vi nog klara den här krisen, säger Gabriella.

Vi återvänder till Havsörnsgatan med fyllda kassar. När Christina åter öppnar lägenhetsdörren för oss ler hon trots att samtalsämnet är allvarligt.

– Det är en konstig värld vi lever i. Jag är ingen gnällig människa men nu börjar jag tröttna. Det är så tråkigt att inte kunna bjuda hem någon. Ni är så snälla som hjälper mig. Jag är så tacksam.

Christina Väihan får sina varor. ”Det är så tråkigt att inte kunna bjuda hem någon. Ni är så snälla som hjälper mig”, säger hon.

Maja tar emot sina varor. Det gör inget att det fick bli några fiskgratänger med bara dill eftersom de med dill och räkor tog slut i butiken, försäkrar hon. Men hon är bekymrad. På måndag behöver hon till apoteket för att hämta medicin. Går det möjligen att få hjälp med det också? Wilma och Kenley har andra åtaganden, men Gabriella är säker på att det ska gå att lösa med hjälp av någon annan av alla de volontärer som anmält sig.

– Det fixar vi! lovar hon.

Fotnot: I Hyresgästföreningen region Sydost ingår förutom Jönköping även Östergötland, Gotland, Kronoberg, Blekinge och Kalmar län.

Fakta: Detta är "Goda grannar"
  • Initiativ av Hyresgästföreningen för att organisera medborgare som vill hjälpa till under coronakrisen.
  • Målet är att underlätta vardagen för de som tillhör riskgrupper och inte kan leva sina liv som vanligt.
  • Föreningen samarbetar med bland annat olika hyresvärdar för att hitta de som behöver hälp.
    Källa: Hyresgästföreningen
Fakta: Så sker matchningen
  • Via webbsidan godagrannar.nu kan både den som vill hjälpa till och den som behöver hjälp anmäla sig.
  • Hyresgästföreningen ringer också runt till förtroendevalda och medlemmar.
  • Därefter matchas volontärer och behövande ihop i första hand med utgångspunkt från var man finns geografiskt. Sedan är det upp till parterna att göra upp om vilka insatser som ska göras och när.
    Källa: Hyresgästföreningen
Fakta: Så här många vill hjälpa till

Antal ringda samtal region Sydost: 15 836 st

Antal genomförda samtal Sydost: 6 830 st

Antal anmälda behövande nationellt: 842

Antal anmälda volontärer nationellt: 10 305 (8 097 är hittills verifierade)

Antal anmälda behövande region Sydost: 109

Antal anmälda volontärer region Sydost: 667 (640 är hittills verifierade)
Källa: Hyresgästföreningen

Corona i Hyressverige
Läs också Hyresgäst tar strid för få behålla sin extra lägenhet: "Behöver den till aktiehandel" Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" 3 tips från polisen - så skyddar du dig mot bedragare i hemmet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.