Annons

Gör din röst hörd med en podcast

Göteborg I Pennypodden har hyresgästerna från Göteborg intervjuat människor om bostadspolitik i 109 avsnitt – hittills. Nu håller programledarna kurs i hur man gör poddradio. Lär dig du också.

Arena: Första Lång vid Hyresgästföreningens regionkontor pågår kvällskurs i poddmakande. Ett tiotal personer har samlats i ett konferensrum.

Två tidigare kurstillfällen har handlat om inspelning och ljudbehandling. I kväll är ämnet uppladdning och publicering.

Läs ocksåAlice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"

Kursledarna Mattias Axelsson och Daniel Carlenfors från Pennypodden börjar med lite repetition. De spelar upp en snutt av en intervju de nyligen gjort med Jonas Sjöstedt och visar hur de har redigerat ljudfilen.

– Här ser ni till exempel ett smackljud. Det kan man ju klippa bort om man vill, säger Mattias Axelsson.

Allt började med kampen mot Stena Fastigheters planerade renoveringar och kraftiga hyreshöjningar på Pennygången.

Läs ocksåDorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp"Dorothee Hildebrandt med sin cykel i Sharm el-Sheik. Bakom hennes syns en skylt med texten Cop 27, vilket var namnet på FN:s klimatkonferens i den egyptiska turistorten.

Mattias Axelsson och Daniel Carlenfors var båda aktiva inom nätverket Pennygångens framtid. Ett nätverk som arbetade mycket aktivt med opinionsarbete, allt från debattartiklar och demonstrationer till att ordna protestpicknick.

– Det här var sommaren 2013 och podd var nytt och hett, så vi tänkte att vi skulle testa det , säger Mattias Axelsson.

Annons

Första avsnittet av Pennypodden spelades in med en gammal datorspelsmikrofon. Från början trodde inte upphovsmännen att det skulle bli så många fler.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

– Vi tänkte att vår kamp på Pennygången var något ganska internt och att vi inte hade så många olika saker att prata om. Men sedan har det utvecklats hela tiden, säger Daniel Carlenfors.

Från att först handla om situationen på Pennygången vidgades fokus till bostadspolitik i övriga Göteborg.

– Sedan blev vi ännu bredare och nu tittar vi på hela landet, till exempel förhållandet mellan stad och landsbygd, säger Mattias Axelsson.

Programkonceptet är i första hand långa intervjuer, vilket också är det vanligaste för de flesta poddar. En eller flera gäster som Axelsson och Carlenfors tycker är intressanta bjuds in och får prata och svara på frågor. Efter klippning brukar programlängden bli 45 – 50 minuter.

– Vi har gjort några reportage också, men skulle vi göra sådana hela tiden skulle det bli ett avsnitt varannan månad istället för två varje månad. Det tar mycket mera tid, säger Daniel Carlenfors.

Idén från början är att släppa fram de röster som oftast inte hörs när det pratas byggande och bostad. Boende, aktivister och andra gräsrötter.

Annons

– Är man på bostadsforum så är det politiker, forskare och byggbolag som pratar. I bästa fall en representant för Hyresgästföreningen, säger Mattias Axelsson.

Med tiden har dock både forskare och politiker fått gott om representation i podden. Och inte bara de som har samma åsikter som programmakarna. Företrädare för alla riksdagspartier utom SD har medverkat, bland andra Stefan Attefall (KD) och Mehmet Kaplan (MP), när de var bostadsministrar.

Alla avsnitt sparas på hemsidan, som med tiden har blivit ett fylligt arkiv.

– Vi gör det här ideellt på vår fritid. Tekniken har lett till en demokratisering av samhället, nu kan vem som helst lära ut om vad som helst. Och den som medverkar får möjlighet att prata till punkt utan att bli avbruten. Det får vi ofta positiv kritik för, säger Mattias Axelsson.

LYSSNA:
Pennypoddens hemsida

Fakta: Tre bra podd-tips

1. Våga. Var inte rädd, du har inget att förlora.
2. Innehåll slår kvalitet. Att ha en idé är viktigare än teknisk kunskap.
3. Var nyfiken. Våga prata med folk, fråga och se nya perspektiv.

Fakta: Vad ska jag prata om?

• Podcasts är perfekta för den som vill nischa sig. Det finns poddar om de mest obskyra ämnen. Välj något du själv är genuint intresserad av.

• Du behöver inte vara expert på ämnet. Det viktiga är att vara bra på att prata, fråga och förstå svaren.

• Handlar podden bara om dig själv så måste du antingen redan vara kändis eller kunna berätta VÄLDIGT bra.

Fakta: Vad ska jag se upp med?

1. Tro inte att du ska bli världsberömd. Det behövs en annan motivation. Så länge du själv tycker det du gör är bra, så är det tillräckligt bra.
2. Var inte för intern. Tänk på att någon ska lyssna.
3. Alltför dåligt ljud gör att man stänger av. Vill man ha lyssnare får inte ljudkvaliteten störa lyssningen.

Fakta: 3 andra stadspoddar

En kvart om Göteborg. Göteborgs stadsmuseums podcast om allt från höghus och containerbostäder till lekplatser.

Odlarna. Intervjuer med människor som odlar. Poddmakarna har även bloggen Spenat i stan om stadsodling.

Staden. Allt om arkitektur och stadsutveckling, från Antwerpen till Malung.

Läs också Slaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det sen ”Elpriserna går antagligen ner – hyrorna kommer aldrig att sänkas”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.