Annons

Göran får ta ny fajt för sin markis – nekas bidrag av kommunen

Borlänge Till slut fick Göran Stranner rätt att sätta upp en markis på sin uteplats. Men hans kamp fortsätter. Nu har han nekats bostadsanpassningsbidrag för markisen.
Göran Stranner står vid sin altan, lutad mot en stolpe.
Foto: Mattias Frödén
När Göran Stranner till slut fick tillstånd att sätta upp sin markis trodde han att striden var över. Men nu har han nekats bostadsanpassningsbidrag, ett beslut som han tänker överklaga.

Göran Stranner, 69, i Ornäs utanför Borlänge äter mediciner som gör att han inte kan vistas i solen mer än några sekunder förrän det börjar svida och bränna i skinnet. Det har han läkarintyg på.

Därför ville han sätta upp en tre meter bred markis på sin altan, men hyresvärden Tunabyggen sa till en början nej. Bland annat hänvisade bolaget till att det skulle påverka utemiljön negativt. Men när parterna möttes i hyresnämnden i oktober gjorde Tunabyggen en kovändning och Göran fick sitt tillstånd.

Läs också160 nya lägenheter ska byggas i Borlänge

Nästa steg var att söka bostadsanpassningsbidrag för den motordrivna och lättskötta markisen. Göran, som även har svårt att gå, sökte dessutom bidrag för att anpassa altanen så att den kommer i nivå med utgången från vardagsrummet.

Det senare bidraget, 5 570 kronor, har Borlänge kommun beviljat. Men några pengar till markisen – 14 135 kronor – blir det däremot inte. ”Göran kan utnyttja sin altan när den inte är i direkt solljus och kan planera sin utevistelse efter väder”, står det i utredningen som bifogats beslutet.

– Det är inget jag har pratat något om så de tycker att jag ska stanna inne när solen skiner, säger Göran och skrattar uppgivet.

Läs också1 200 hyresgäster får ny hyresvärd

– Jag kan inte förstå hur de resonerar. Jag är i störst behov av en markis och får jag inte bidrag för den är det heller ingen större idé att ge mig pengar för altanen, fortsätter han.

Kommunen bedömer att Göran verkligen har de problem som han beskriver och som alltså styrks av läkarintyget. Ändå får han nej.

I det två sidor långa beslutet står det inget om varför han nekas bidrag. Det får man försöka läsa sig till i den fyra sidor långa utredningen som bifogas beslutet. I ett stycke som verkar vara en sorts sammanfattning av utredningen står det att Göran har möjlighet att prova solskydd i form av ett större parasoll eller ett solsegel.

Annons
Läs ocksåAllt fler fuskar med felaktiga adresser

Lösningar som Göran sedan länge avfärdat eftersom han menar att både solsegel och parasoll måste stå på gräsmattan för att göra nytta.

– På grund av min medfödda nervmuskelsjukdom kan jag inte gå ut på gräsmattan och justera parasollet eller solseglet.

Göran har svårt att förstå exakt på vilka grunder han nekas bidrag och den ansvarige handläggaren vill inte ställa upp på någon regelrätt intervju när Hem & Hyra kontaktar henne.

I utredningen finns en skrivning om att det inte framgår av läkarintyget om Göran har problem med att reglera sin kroppstemperatur. Den troliga förklaringen till formuleringen kommer längre ner i texten. Där står att regeringen slagit fast att en person som har en ”avsevärd reducering av kroppens egna förmåga att reglera värme och kyla” kan få bidrag för en markis.

Denna skrivning finns med i Boverkets handbok om bostadsanpassningsbidrag och grundar sig på en dom från 1991. Det berättar Johan Kjellberg som är jurist på Boverket.

– Men domen som nämns i handboken är dock bara ett exempel på när bidrag har beviljats för markis och utesluter inte att bidrag kan utgå för markiser i andra fall. Det viktiga är kopplingen mellan funktionsnedsättningen och behovet av åtgärden för att uppnå en ändamålsenlig bostad, säger Johan Kjellberg som inte vill uttala sig om det enskilda ärendet.

Och det framgår heller inte klart och tydligt om förmågan att reglera värme och kyla är en av grunderna till att Göran nekas bidraget.

Den fyra sidor långa utredningen innehåller också en stor textmassa som återfinns i nästan exakt samma ordalag på sidan efter, men då under en annan rubrik. Oklart varför. Enligt Göran kom också hans läkarintyg på avvägar innan det kunde återfinnas.

Annons

Men handläggaren vill som sagt inte intervjuas och hennes skriftliga svar på de frågor Hem & Hyra får mejla är långt ifrån klargörande. Så här svarar handläggaren exempelvis på frågan om grunderna för beslutet: ”Skälet för avslag är 5 § att bostaden bedöms vara ändamålsenlig för sökande utan markis på uteplatsen.”

Göran kommer nu att överklaga – och försöka ordna ett nytt läkarintyg där regleringen av kroppstemperaturen tas upp.

– Jag fattar i och för sig inte vad de menar med det. När solen skiner på mig blir jag ju brännhet och det klarar inte min kropp att reglera, säger han.

Och markisen – ja, den finns redan på plats. Göran var så säker på att han skulle beviljas bidrag att han beställde den direkt efter mötet i hyresnämnden. Offerten på 14 135 kronor från den lokala firman hade då legat klar sedan i somras.

– Jag har betalat den själv och det har jag hela tiden sagt att jag är beredd att göra. Men visst hade jag räknat med bidraget och det vore ju trevligt att få tillbaka de här pengarna.

Fotnot: Överklagandet ska ställas till förvaltningsrätten i Falun men ska skickas/lämnas till Borlänge kommun. Handläggaren kan då antingen ompröva beslutet eller skicka det vidare till förvaltningsrätten för prövning.

Läs också Oförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 år Mamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.