Annons

Göran har vässat armbågarna inför årets hyresförhandlingar

Blekinge Göran Wiegert brinner för rättvisa hyror, och är en av Hyresgästföreningens medlemmar i Småland och Blekinge som varje höst förhandlar med fastighetsägare om nästa års hyror.
Foto: Pierre Eklund
Göran Wiegert är en av många frivilliga hyresgäster som varje år förhandlar om hyrorna.

 Har du vässat armbågarna inför årets förhandlingar?

– Ja, nu är jag väldigt fokuserad på detta. Jag har varit på upptaktskonferens i Alvesta där vi gick igenom förutsättningarna för årets förhandlingar. Vi fick information om sådant vi faktiskt inte kan säga nej till, som statliga eller kommunala avgifter som drabbar fastighetsägarna. I Kalmar träffas alltid vi i stora förhandlingsdelegationen, som utgör de som förhandlar för allmännyttiga och privata fastighetsägare, innan allt börjar. Jag är ute och pratar med hyresgäster för att ha koll på olika områden. Vitsen är att ha mer information än motparten.

Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Västmanland hyran 2025 – hela listanTvå händer håller i sedlar, sedda snett från sidan. Hyreshöjningarna i Västmanlands län väntas bli rekordhöga i år igen.

Hur går förhandlingen till?

– Jag och en förhandlare träffar fastighetsägarföreningens representanter. De öppnar med ett högt bud och vi svarar med ett lågt. Därefter får de motivera varför hyrorna ska höjas. Vi redogör samtidigt för den ekonomiska utvecklingen i landet, till exempel hur pensionen har förändrats eller statusen på lägenheterna.

Vad händer om ni inte kommer överens?

Annons
Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

– Då bestämmer vi en ny tid när vi ska träffas. När deras första bud sätts upp i trapphuset kan det bli kö utanför min lägenhet. Det är inte svårt att engagera sig när det knackar på en fattigpensionär och gråter för att hyran kommer bli för dyr. Kommer vi inte överens med fastighetsägaren efter förhandlingar går ärendet till hyresnämnden som fattar ett beslut.

Varför vill du förhandla om hyrorna?

– Det började med att jag ifrågasatte varför hyran alltid gick upp, och nu har jag förhandlat i över 20 år. Jag brinner för att hyresgästerna ska få så rättvisa hyror som möjligt.

Läs ocksåHyreshöjningen klar hos Salabostäder – för tre år framåt: ”Viktigt att få en nedåtgående trend”

Förra året blev det låga hyreshöjningar, hur tror du det går i år?

Annons

– Vi har höga hyror i Sverige så helst vill jag se en sänkning, men det är en utopi. Ibland blir det ingen höjning alls. Utifrån den ekonomiska utvecklingen i kommunen borde vi hamna runt förra årets beslut. Tanken är att de nya hyrorna ska gälla från och med 1 januari 2017, men det kan bli uppskjutet om förhandlingarna drar ut på tiden.

Vem är Göran Wiegert?

– Nu är jag pensionär men jag är utbildad måttskräddare, har varit föreståndare för Folkets Hus och Park samt varit butikschef på Kappahl.

Fakta: Göran Wiegert

Ålder: 68 år.

Bor: Hyrestvåa på Stagneliusgatan nära Oxhagen i Kalmar.

Familj: Hustru Gun samt två söner och två barnbarn.

Aktuell: Förtroendevald i Hyresgästföreningen, ordförande i lilla förhandlingsdelegationen i Kalmar. En av många frivilliga hyresgäster som varje år förhandlar om hyrorna i hyresrätter hos allmännyttiga och privata fastighetsägare.

Läs också Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.