Annons

Göteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxen

Göteborg Göteborgs politiker försökte utnyttja stadens markägande för att pressa hyrorna i nya hus. Det kontroversiella experimentet sparar idag tusenlappar åt Manne Lodmark och hans grannar. Men nu är idén övergiven och politikernas fokus är i stället att få maximalt betalt för marken. En inställning som kritiseras av forskare.
Manne Lodmark, 27, sparar i dag tusentals kronor i hyra tack vare att Göteborgs politiker begränsade hyresnivån när de anvisade marken för tio år sedan. Men byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, moderaten Hampus Magnusson (till höger), tycker inte att modellen fungerar. "Det är farligt att ge sig på den typen av socialistiska lösningar", säger han.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Moderaterna Göteborg
Manne Lodmark, 27, sparar i dag tusentals kronor i hyra. Det gör han tack vare att Göteborgs politiker begränsade hyresnivån när de anvisade marken till Mannes blivande hyresvärd. Men byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, moderaten Hampus Magnusson (till höger), tycker inte att modellen fungerar. "Det är farligt att ge sig på den typen av socialistiska lösningar", säger han.

– Det är ett oskick av politikerna att inte använda sin verktygslåda på rätt sätt, säger Magnus Rönn.

Han är docent i arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Chalmers, och forskar om markanvisningstävlingar.

Läs ocksåExperimentet som självdog – här sparar hyresgästerna tusenlappar på lägre hyrorManne Lodmark är en av de hyresgäster som tjänar mest på hyresrabatten på Handelsmyntet, eftersom den är som störst de första åren. Ändå är boendekostnaden kännbar, tycker han.

Enligt honom kan tävlingar om markanvisning vara effektiva för att få lägre hyror. Han nämner exempel i Göteborg, Stockholm och Norrköping.

Chalmersforskaren Magnus Rönn vill se fler markanvisningstävlingar som den som ledde fram till att Manne Lodmark och hans grannar nu betalar lägre hyra.
Chalmersforskaren Magnus Rönn vill se fler markanvisningstävlingar som den som ledde fram till att Manne Lodmark och hans grannar nu betalar lägre hyra.

– Det gäller att formulera syftet med tävlingen. När kommunen är markägare kan man se till att syftet förs över till det som sedan byggs. Det fåtal kommuner som tillämpat fasta hyreskostnader i markanvisningen kan få upp till 25 procent lägre hyresnivåer, säger Magnus Rönn.

Tävlingar används i många kommuner. Men ofta stannar kraven vid en viss estetisk utformning, eller att en viss andel bostäder ska vara hyresrätter.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

På 2010-talet fanns en mer radikal inriktning i Göteborg. I Frihamnen och på Guldmyntsgatan (senare med den egna adressen Handelsmyntet) satte staden ett hyres­tak. Den som ville bygga fick inte gå över den nivån.

Men Handelsmyntet blev inte riktigt som det var tänkt och där kommer de riktigt låga hyresnivåerna stegvis att fasas ut. Frihamnen är ännu obebyggd.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

Åtskilliga tusenlappar stannar i Mannes ficka

Manne Lodmark bor på Handelsmyntet och har för närvarande rabatt på hyran för sin tvåa. Rabatten minskar för varje år och sluthyran kommer att landa på 8 500 kronor år 2029. Men i år betalar han 7 300 kronor i månaden för sina 50 kvadratmeter.

Annons

För Manne Lodmark betyder det att åtskilliga tusenlappar stannar i fickan. Han är glad åt förstahandskontraktet, och med fast jobb har han rent ekonomiskt inte problem med hyran.

– Sedan hade jag kanske inte valt att bo så här dyrt. Att det tar en så stor del av kakan, säger han.

"Det har varit viktigt. Det är en av anledningarna till att vi bor här", säger Calle om de rabatterade hyresnivåerna på Handelsmyntet.
Calle bor i en annan av de 173 hyreslägenheterna på Handelsmyntet. De rabatterade hyresnivåerna var viktiga för beslutet att lämna den tidigare lägenheten i ett landshövdingehus och flytta till den nybyggda fyran. ”Det är en av anledningarna till att vi bor här”, säger han.

Efter valet 2018 tog ett borgerligt kommunstyre över i Göteborg. Hampus Magnusson (M) är ordförande i byggnadsnämnden. Han tycker inte att modellen på Handelsmyntet är något att ta efter.

– Jag är väldigt skeptisk till att politiken ska sitta och leka expertekonomer och exploatörer. Att säga att så här mycket ska det kosta per kvadratmeter, säger Hampus Magnusson.

”Socialistiska lösningar”

Enligt honom var kraven orealistiska.

– Det är möjligt att det finns exempel där det lyckats, men det är väldigt många aktörer som har kommit tillbaka och sagt att ”vi får inte ihop kalkylen”. Det är farligt att ge sig på den typen av socialistiska lösningar.

Hampus Magnusson (M), kommunalråd med ansvar för stadsutveckling i Göteborg, och ordförande i byggnadsnämnden.

Hampus Magnusson betonar att Göteborgs stad fortfarande låter byggherrarna tävla om vem som sätter lägst hyra, men att politikerna inte bestämmer nivån i förväg.

Samtidigt låter staden allt oftare markpriset styra. I flera uppmärksammade fall har den som betalat mest fått bygga. Fastighetsägarna har protesterat och hävdar att detta ger dyrare bostäder, men det tror inte Hampus Magnusson på.

– Pengarna kommer staden till godo. Det är inte så att de som bygger sätter ner hyra eller försäljningspris bara för att de har fått marken billigare. De pengarna hamnar snarare i deras fickor, säger han.

Annons

Nästan en miljard mer i vinst än väntat

Enligt Hampus Magnusson kan pengarna som kommer in vid markförsäljningen sedan användas på andra håll.

– I Fixfabriken (Område i Majorna / Hem & Hyras anmärkning) har vi gjort nästan en miljard mer i vinst än vad man hade räknat med. Det där kan man sedan satsa i områden där vi inte går med vinst när vi utvecklar, till exempel Hjällbo eller Hammarkullen, säger Hampus Magnusson.

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige, anser inte heller att markpriset gör så stor skillnad för boendekostnaden.

– Viss effekt kan det kanske ha, men ganska liten. Det är allt annat som är problemet, att det kostar så mycket att bygga, säger Carl-Johan Bergström.

Handelsmyntet i Högsbo kommer att ha ”bra hyror” även när hyresrabatten tas bort, enligt Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström. Han jämför med Stena Fastigheters nybygge på Högsbohöjd, där bolaget satt hyran själv utan att förhandla.

Däremot menar han att markanvisningstävlingar visst kan ha effekt för att pressa hyrorna och att Handelsmyntet bevisar det.

– Även när bruksvärdeshyran fasats in där efter tio år kommer den att ligga bra. Sannolikt 20–30 procent under annan nyproduktion i området, säger Carl-Johan Bergström.

LÄS MER: Experimentet som självdog – här sparar hyresgästerna tusenlappar på lägre hyror

Fakta: Hyrorna på Handelsmyntet

Några exempel på hyresnivåer i de nybyggda husen på Handelsmyntet:

  • Ett rum och kök, 27 kvadratmeter. Med maximal hyresrabatt: 3 335 kronor. Utan rabatt efter tio år: 5 837 kronor.
  • Fyra rum och kök, 76 kvadratmeter. Med maximal hyresrabatt: 9 386 kronor. Utan rabatt efter tio år: 12 017 kronor.

Husen rymmer främst ettor och fyror, enligt önskemålet från kommunen i samband med markanvisningen. Vissa av lägenheterna är radhus.

Läs också Så skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra" Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.