Göteborgare försökte testamentera sitt hyreskontrakt

Göteborg Fastighetsägaren fick reda på att hyresgästen avlidit. Nu bodde det någon annan i lägenheten. Det visade sig att den avlidne mannen testamenterat sitt hyreskontrakt. "Jag har inte hört talas om att någon försökt göra så innan", säger Sandra Nogueira, jurist på Hyresgästföreningen.
Foto: Andreas Breitling/Pixabay

Mannen hade hyrt fyrarummaren i centrala Göteborg i mer än tio år. I vintras fick fastighetsägaren Wallenstam information om att han avlidit.

Dödsboet borde utgöras av mannens son, antog Wallenstam, och skickade en uppsägning till sonen med rekommenderat brev.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför måste förövarens ex-fru flyttaEn tvådelad bild med en illustration med en kvinna som hänger tvätt och en man som närmar sig henne bakifrån samt en faksimil från hyresnämnden.

När inget hände gick värden till hyresnämnden för att få igenom uppsägningen. Det hade nämligen visat sig att någon annan tagit över lägenheten och nu bodde där.

Avsagt sig arvet

Då hörde sonen av sig och meddelade att han hade avsagt sig sin del av dödsboet, och inte heller gjorde något anspråk på lägenheten

Den avlidne hyresgästen hade skrivit ett testamente där arvet i stället skulle fördelas på fyra yngre personer. En av dessa skulle även få ärva mannens hyreskontrakt, och den arvingens pappa var satt som testamentsexekutor.

Läs ocksåJagade hunden med golvmopp – nu kan hundägaren bli vräktGullig hund på bild.

”Jag hoppas att Wallenstam respekterar och beviljar mig detta sista önskemål”, skriver den avlidne mannen i testamentet.

Enligt Wallenstam var det just den utpekade arvingen eller möjligen hans pappa som olovligt hyrde lägenheten i andra hand.

Men det är inte möjligt att testamentera sitt hyreskontrakt.

Läs ocksåFick inte överta mammans hyreskontrakt: "Inte rimligt att bo i en tvåa med sitt vuxna barn och en till vuxen"Svea hovrätt i bakgrunden, en silhuett av en kvinna till höger.
Sandra Nogueira, jurist på Hyresgästföreningen.

– Nej, det går inte. En hyresrätt är inte en äganderätt. Den går inte att överlåta på det viset, säger Sandra Nogueira, jurist på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Sambo kan ärva

Ett hyreskontrakt kan visserligen övergå till en annan person om hyresgästen avlider. Men då ska den personen redan bo i lägenheten sedan en längre tid, så kallat varaktigt samboende.

– Då kan hyreskontraktet ingå i bodelningen. I det läget har värden inte rätt att vägra den nya kontraktsinnehavaren, utan måste acceptera personen som hyresgäst, säger Sandra Nogueira.

En annan variant finns också. Det är om den ursprungliga hyresgästen lever men ska flytta ut eller har blivit uppsagd, och den varaktigt samboende vill bo kvar.

Värden kan säga nej

– Då kan man ansöka om att få överlåta sitt kontrakt till en närstående. Men då har hyresvärden rätt att göra en prövning av den nya hyresgästen, vad gäller lämplighet och betalningsförmåga. Värden kan alltså säga nej, säger Sandra Nogueira.

I fallet med mannen som skrivit testamente så bodde inte hans arvinge i lägenheten sedan innan.

– Då är det lite extra kört. Annars hade man kanske kunnat argumentera annorlunda i hyresnämnden, säger Sandra Nogueira.

Gjorde upp i godo

I slutänden nådde Wallenstam och dödsboet, företrätt av testamentsexekutorn, en förlikning.

Dödsboet förbinder sig att tömma och lämna lägenheten och tillhörande förråd senast sista juli. Genomförs detta så kommer värden inte att kräva ersättning för de läckage och skador som uppstått på grund av att den avlidne hyresgästen byggt om sitt badrum på ett icke fackmässigt vis.

Dödsboet förbinder sig även att släppa in värden, om det skulle behövas för åtgärder i badrummet innan avflyttningen. Parterna är även överens om att det inte ska ske någon nedsättning av hyran på grund av badrummets skick.

Läs också Camilla fick höra att hennes lägenhet skulle bli kontor – värdens lögn fick henne att flytta Rikskänd springnota avslöjade förfalskning - nu tvingas gratisätare ge upp lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.