Annons

Göteborgs allmännytta i storkontrakt med mutmisstänkt företag

Göteborg Företaget APS Drift och underhåll utreds för misstänkt mutbrott. Göteborgs stad har infört beställningsstopp. Kommunalt ägda Familjebostäder med 15 000 hyresgäster är ett av bolagen som nyligen slutit avtal med APS.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Familjebostäder tecknade i fjol ett fyraårigt avtal med APS Drift och underhåll AB, ett företag som nu utreds för misstänkta mutbrott gentemot ett annat kommunalt fastighetsbolag.

De senaste veckorna har en misstänkt korruptionshärva rullats upp i Göteborg runt kommunalt ägda fastighetsbolaget Älvstranden Utveckling, efter avslöjanden av Expressen.

Ett av de inblandade företagen är APS Drift och underhåll AB, med många lukrativa kontrakt kopplade till kommunala bolag i Göteborg och dess kranskommuner.

Läs ocksåCykelbatteri övertände Monicas lägenhet – värden vägrade ge henne ny bostadEtt cykelbatteri på laddning fattade eld och totalförstörde Monicas lägenhet i en brand.

Företaget misstänks för mutbrott och utreds nu av Riksenheten mot korruption. Göteborgs stad har beslutat om tillfälligt beställningsstopp gentemot APS.

Avtal med flera kommunala värdar

APS Drift och underhåll har under de senaste åren slutit avtal med flera kommunala fastighets- och bostadsbolag i Storgöteborg, bland andra Poseidon och Mölndalsbostäder.

Ett av bolagen som nyligen tecknat kontrakt är Familjebostäder. I september i fjol skrev Familjebostäder ett fyraårigt avtal med APS om rörservice i hela sitt bestånd.

Läs ocksåFlytthjälpen hotades med kniv mot strupen: "Jag bröt ihop och började grina"Två bilder. En på flyttkartonger och en på en kniv av modell större.
Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder.

Katrin Amgarth är kommunikationschef hos Familjebostäder. Hon känner först inte till avtalet när Hem & Hyra ringer upp, men återkommer efter att ha hört sig för.

Annons

Inget beställningsstopp

Enligt henne har Familjebostäder, tvärtemot kommunen, inte infört något beställningsstopp gentemot APS.

– Vi har utifrån ett ramavtal gjort en så kallad förnyad konkurrensutsättning, för att sedan skriva eget avtal med leverantören. Som vi har tolkat det så är beställningsstoppet inte något som berör egna avtal. Men vi har ställt frågan till stadens jurist. Om det skulle visa sig att stoppet gäller även för oss kommer vi så klart att följa det, säger Katrin Amgarth.

Läs ocksåVärden ville vräka sjuk man – hyresnämnden sa nej: "Fanns ingen utredning"

Allmännyttan i Göteborg figurerade i flera skandaler för drygt tio år sedan, där korruption och vidlyftig representation var några av ingredienserna. ”Muteborg” blev ett begrepp.

”Otroligt jobbig tid”

Inte minst var Familjebostäder inblandade, något som enligt Katrin Amgarth har satt spår.

– Det var på många sätt en otrolig jobbig tid, vi lärde oss väldigt mycket. Den stora skillnaden är att idag lyder vi fullt ut under LOU (lagen om offentlig upphandling) och förhåller oss till Göteborgs Stads olika ramavtal. I det här fallet slöts vårt avtal med leverantören innan aktuell information fanns. Vid den tidpunkten såg vi ingen anledning till att inte följa vanliga rutiner.

Annons

Har ni gjort någon utredning av hur era affärer med APS har gått till, eller kommer ni att göra någon sådan?

– Jag är inte så insatt. Den frågan får du ställa till vår upphandlare. Han är på semester just nu.

Hur har diskussionen gått på Familjebostäder, efter avslöjandena runt Älvstranden?

– Inte mer än att vi tycker det som hänt är tråkigt, det handlar ju om ett bolag i Göteborgs stad. Men sedan är det viktigt att komma ihåg att det alltid finns olika sidor av saker, säger Katrin Amgarth.

Läs också Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.