Göteborgs stad sågar stärkt ställning för hyresgäster

Göteborg UPPDATERAD. Hyresgäster ska få mer att säga till om vid renoveringar. Det är ett av förslagen i den stora Hyresgästutredningen. Men i remissvaret som Göteborgs kommunstyrelse väntas anta på onsdag får utredningen nobben. Motivering: kostnaderna för fastighetsbolagen är för dåligt utredda.

LÄS OCKSÅ: Politisk oenighet i Göteborg om Hyresgästutredningen

Den mest omstridda, och kanske viktigaste, punkten i utredningen ”Stärkt ställning för hyresgäster” är den om att boende ska få större möjlighet att påverka vid renovering.

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Fastighetsägarnas representanter har varit starkt kritiska. Nu ser det ut som om även Göteborgs kommunstyrelse sällar sig till kritikerna.

På onsdag ska politikerna i kommunstyrelsen klubba ett remissvar. I svarsförslaget från tjänstemännen på stadsledningskontoret avstyrks hela kapitel 4, det som handlar om renoveringar.

”Lagförslagen är långtgående” skriver stadsledningskontoret. Om de genomfördes skulle det få stora konsekvenser för de kommunala fastighetsbolagen, mycket större än vad utredningen hävdar.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

Stadsledningskontoret anser att utredningen tagit alldeles för lättvindigt på kostnaderna för bolagen och inte utrett dem ordentligt. Därför bör hela delen som handlar om renoveringar avstyrkas.

Men Göteborgs kommunala bolag själva har inte yttrat sig. Det säger Mariette Hilmersson, vd för Framtiden-koncernen, som omfattar Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

– Det de uttryckt kommer inte från oss. Vi har inte förmedlat någon bild , utan det är stadsledningskontorets egen uppfattning, säger Mariette Hilmersson.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Framtiden har visserligen fått frågan, men valt att inte svara.

– Istället har vi beslutat att ställa oss bakom yttrandet som SABO (de kommunala bolagens riksorganisation) ska lämna, säger Mariette Hilmersson.

Tycker du att det som föreslås i utredningen ligger långt från hur ni själva vill jobba?

– Nej, spontant skulle jag säga att det ligger ganska nära det vi redan gör och hur vi tänker. Vi vill renovera så att folk kan bo kvar och jobbar mycket med hyresgästinflytande. Så det här är inte helt främmande för oss, säger Mariette Hilmersson.

Idag, fredag, är sista dagen att ändra förslaget till remissyttrande.

LÄS MER:
Politisk oenighet i Göteborg om Hyresgästutredningen

 

Fakta: Hyresgästutredningen

Utredningen ”Stärkt ställning för hyresgäster” lämnades till regeringen i april. Då hade utredarna arbetat med den sedan 2015 under ledning av Agneta Börjesson (MP).

I utredningen finns flera förslag. Hyresgäster ska bland annat få mer inflytande inför renoveringar, större möjligheter att få åtgärder genomförda i hus som är misskötta och det ska finnas chans att få tillbaka överhyra för den som hyr en privatbostad.

Den heta potatisen i sammanhanget är renoveringsfrågan. Hyresgästföreningen hälsade idéerna med glädje, medan fastighetsägarnas representanter omedelbart var starkt kritiska mot förslaget.

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Hyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.