Gotlandshem bygger inte på Furillen

Gotland 15 000 kronor i månaden för en trea är för dyrt. Det anser Gotlandshem, som därför att beslutat att skrota planerna på att bygga nya hyreslägenheter på Furillen.

​Gotlandshems styrelse har beslutat att inte bygga på ön. Det betyder att bolaget inte heller kommer att köpa marken där husen skulle uppföras.

Byggplanerna har varit kontroversiella ända sedan de presenterades för drygt ett år sedan. Ön ligger förhållandevis avsides och natur- och kulturmiljön är känslig, vilket ställer särskilda krav på den som vill bygga just. Det är en av orsakerna till att kostnaderna hade blivit betydligt högre än Gotlandshem först räknat med. Att projektet bara omfattar tolv lägenheter kan också spela roll.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Bolaget fick in tre olika anbud, men alla bedöms vara för dyra.

– Den höga byggkostnaden skulle göra att en trea skulle kosta 15 000 kronor i månaden att hyra. Det är för mycket, säger Gotlandshems styrelseordförande Hans Klintbom (C).

Bolaget bedömer att det hade blivit svårt att hyra ut lägenheterna till den hyran, samt att den potentiella målgruppen är för liten. För få skulle ha råd.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

– Gotlandshem ska bygga för bredare grupper i samhället, säger Hans Klintbom, som menar att hyrorna inte borde överstiga 11 000 kronor för en trea.

– Det stämmer bättre med vad man får betala för nya lägenheter på andra håll, bland annat i Visby där vi håller på och bygger just nu.

Bolagets före detta vd, Carl Eklund, har tidigare sagt till ”Hem & Hyra” att hyrorna på Furillen väntades hamna på mellan 8 000 och 10 000 kronor i månaden.

Läs ocksåBarbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta"

Hans Klintbom anser att byggkostnaderna överlag är för höga i Sverige.

– Generellt kostar det 50 procent mer att bygga nya lägenheter här än genomsnittet inom EU, säger han.

Klintbom är engagerad inom Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens intresseorganisation, där han arbetar med just frågan om hur det kan bli billigare att bygga i Sverige. Någon lösning har han inte i dagsläget.

– Men jag tror att det här med materialinköp är något som man borde titta närmare på, hur det kan bli billigare, säger han.

Läs också Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.