Gotlandshem måste sälja för att nå nya vinstmål
Det har varit flera turer kring vilka ägardirektiv som ska gälla för den allmännyttiga hyresvärden Gotlandshem de kommande åren. I våras skulle politikerna i region Gotland klubba de nya målen för perioden 2020–2023.
Förslaget var att bolaget skulle få tre skärpta krav. Förutom att bygga 500 lägenheter, varav två nybyggen utanför Visby, skulle bolaget även uppvisa en högre vinst, 4 procents direktavkastning, och en förbättrad soliditet på 25 procent.
Men förslagen på de skärpta lönsamhetsmålen om vinst och soliditet fick nej av både regionstyrelsen och i regionfullmäktige. Oppositionen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna satte stopp.
— Skälet till att vi tog bort det var att det saknades konsekvensanalyser av att sätta upp såna absoluta tal. Tittar man historiskt på bolaget så har man legat på en direktavkastning på cirka 1,5 procent. Det är för visso för lågt. Men att röra sig därifrån till 4 procent, med kraven på soliditet och nybyggnadsmål, det är en ekvation som vi inte fick att gå ihop, säger Filip Reinhag, (S), ledamot i regionstyrelsen.
Skrivningen blev i stället att bolaget: ”ska förhålla sig till balans mellan det huvudsakliga målet om 500 lägenheter under perioden, direktavkastning och soliditet för att säkra långsiktigt hållbar ekonomi.”
Trots beslutet i fullmäktige har Gotlandshem ändå valt att införa de tuffare lönsamhetsmålen kring vinst och soliditet. Bolagets styrelseordförande Roger Wärn (M), som varit med och tagit fram målen, drev igenom dem i styrelsen.
— Jag fick som jag ville, säger han.
Enligt Roger Wärn var de ekonomiska målen i fullmäktiges ägardirektiv alldeles för diffusa.
— Det är svårt att till ett företag med 105 personer tala om att nu ska ni jobba utefter att vi ska ha en god ekonomisk hushållning. Det är lite luddigt om jag får uttrycka mig milt.
2018 sålde Gotlandshem 923 lägenheter och fick in drygt 600 miljoner kronor för att finansiera renoveringar och nybyggnation. För att uppfylla de nya målen kommer Gotlandshem behöva sälja fastigheter igen, berättar Roger Wärn.
— Konsekvensen är att vi måste lätta någonstans under resans gång på balansräkningen. Vi måste sälja helt enkelt. Det är ingen dramatik över det för mig i alla fall, men för S och V så är det en väldig dramatik.
Är det inte för tuffa krav om ni tvingas sälja fastigheter?
— Nej, vi måste se till att vi har ett lönsamt bolag. Då måste vi över tid ha de här vinstkraven på fastighetsbeståndet och vi kan inte bygga nya fastigheter om vi inte vet att vi har den här lönsamheten.
Hur mycket måste ni sälja?
— Det vet inte ännu, vi har fyra år på oss. Det beror också på när vi får våra markanvisningar och kan börja bygga. Det beror även på hur vi utvecklar de bestånd vi har.
Enligt Roger Wärn kommer försäljningsintäkterna även användas för att satsa mer på underhåll.
Vad kommer det betyda för hyresgästerna?
— De som bor i vårt befintliga bestånd kommer givetvis att se vi kommer att underhålla de äldre fastigheterna på ett bättre sätt än tidigare. Självklart, säger Roger Wärn.
Direktavkastning: är driftresultatet dividerat med marknadsvärdet för bolagets fastigheter. Målet: Gotlandshem ska uppvisa en årlig direktavkastning om 4 procent.
Soliditet: är ett finansiellt nyckeltal som anger hur stor andel av tillgångarna som är finansierade med eget kapital. Det beskriver bolagets betalningsförmåga på lång sikt. Gotlandshem har i snitt 2009-2017 haft en soliditet på 13 procent, men efter försäljningen 2018 låg den på 32 procent. Målet: Gotlandshem ska uppvisa en soliditet på 25 procent vid utgången av 2023.
Nybyggnationsmålet: Gotlandshem ska ha påbörjat minst 500 lägenheter, varav två projekt utanför Visby, före utgången av 2023. Det tidigare målet låg på 400 lägenheter och ett projekt utanför Visby, vilket inte uppnåddes.