Annons

Gotlandshem mäter radon

Gotland Gotlandshems bostadsområden ska undersökas i jakt på radon. Än så länge har alla värden varit bra, uppger bolaget.

Folkhälsomyndigheten har fastställt att senast 2020 ska radonvärdet för bostäder underskrida 200 becquerel per kubikmeter. I våras började Gotlandshem att genomföra mätningar av sina hyreshus för att undersöka förekomsten av radon i bostäderna. Hittills har över hälften av fastighetsbeståndet gåtts igenom i Visby.

– Hittills ser det bra ut, vi har inget värde som ligger för högt. Men vi ska gå igenom alla områden och har en del kvar på landsbygden. Vi kämpar på och hoppas vara klara före 2016, säger Agneta Blommark, miljösamordnare på Gotlandshem.

Läs ocksåSune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning

Mätningarna sker genom stickprov i ett antal lägenheter i respektive bostadsområde. Två små dosor placeras ut i två rum i lägenheten och får vara där under minst två månader. De utvalda hyresgästerna får hem en lapp i brevlådan, men deltagandet är frivilligt.

– Vi tvingar ingen att delta, vill man inte så frågar vi en annan hyresgäst. Mätningarna sker under höst, vinter och vår, men inte på sommaren, då man vädrar mycket och har fönstren öppna, säger Agneta Blommark.

Annons

På Gotland är det sällsynt med markradon, men däremot kan det förekomma från byggmaterial. Under 1940-1960-talet uppfördes en del fastigheter med så kallad blåbetong, som kan avge radon.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

– Vi har några såna hus, men där har halterna visat sig vara låga, säger hon.

Vad gör ni om ni upptäcker för höga radonvärden?

Annons

– Den vanligaste åtgärden är att man ser över och förbättrar ventilationen, förklarar Agneta Blommark.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"
Fakta: Fakta om radon

Radon är en radioaktiv gas. Den är osynlig och utan lukt och är därför svår att upptäcka.

Gränsvärdet för radon i bostadshus i Sverige ligger på max 200 becquerel per kubikmeter luft. 

Varje år orsakar radon i inomhusluft cirka 400 dödsfall i lungcancer.

Det finns olika åtgärder för att sänka en för hög radonhalt, beroende på vad som orsakar den. Om byggnadsmaterialet är orsaken kan det räcka att man ökar luftomsättningen, kommer radonet från marken kan man täta sprickor eller suga ut det med radonsugar. Finns radon i vattnet kan man lufta det med en så kallad radonavskiljare.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.