Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna
Gråbo är ett område som är en del av miljonprogrammet i södra Visby och har en blandning av flerfamiljshus och radhus från 60 och 70-talet. I kvarteren Riggen och Myran finns hyresrätter i radhus och kedjehus. Husen är i dåligt skick, bland annat på grund av bristande bärighet i bjälklagen. I höstas presenterade hyresvärden Gotlandshem tre förslag till lösningar för hyresgästerna:
- Riva husen och bygga nytt
- Större renovering
- Sälja fastigheten
Nyligen har hyresgästerna informerats om att bostadsbolaget Gotlandshem vill riva husen för att kunna bygga nytt och att det kan bli aktuellt med utflyttning redan i år.
Gotlandshem vill bygga upp ett nytt område som är så likt det nuvarande som möjligt, men med fler hyresrätter än idag.
Hyresgästföreningen kritiska till rivningsplanen
Zeljko Kranjec, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen Region Stockholm, där även Gotland ingår, samt Jonas Carlsson, vice regionordförande, var nyligen i Visby för ett möte med hyresgästerna för att informera om deras rättigheter vid rivning.
– Hyresgästerna är oroliga, det är deras hem och inte deras fel att de ska flytta utan det är bolaget som bestämt det. Vissa hyresgäster har bott där i 20 till 30 år och så kommer Gotlandshem och säger att nu ska vi riva och bygga något nytt, säger Jonas Carlsson.
Både Zeljko Kranjec och Jonas Carlsson tycker att en renovering av husen är att föredra, om det inte går så rivning. Men absolut inte försäljning:
– Det är fel att säga att de ska sälja, det är som att frånta sig ansvaret. Det viktiga är att de tar hänsyn till vad som är det bästa för de här 148 hushållen, säger Zeljko Kranjec.
”De kör bara på utan att något är beslutat”
De är också kritiska till att informationen om rivning gått ut innan det tagits beslut om rivningslov och bygglov.
– Det finns ett inriktningsbeslut men jag tycker att man får begära rivningslov och bygglov och invänta att det blir klart innan man går ut till hyresgästerna och börjar ge dem lite olika alternativ till att flytta därifrån. Som det är nu kör de bara på utan att något är beslutat, säger Zeljko Kranjec.
Gotlandshems vd Joakim Martell säger de har valt att gå ut med information innan beslut om rivningslov för att inte ha några hemligheter för hyresgästerna.
– Vi har haft åtta möten och ett öppet hus för hyresgästerna så jag tycker inte att vi har varit dåliga på att informera. Alla hyresgäster har också fått information skriftligen och just nu har vi två medarbetare som träffar varje hyresgäst personligen, säger han.
Har du förståelse för att hyresgästerna känner sig oroliga över var de ska ta vägen om husen rivs?
– De flesta vi har pratat med är för en rivning faktiskt. Vi har ett par äldre som inte vill flytta, de kommer att erbjudas ett liknade boende i närområdet. De som vill bo kvar i nya området kommer att erbjudas evakueringsbostad och sedan en ersättningsbostad i nya området när det är klart. Problemet kan bli den nya hyran, nyproduktion blir dyrare än de hyror de har idag, de har rätt låga hyror. Så en del föredrar att flytta till andra bostäder, säger Joakim Martell.
Två av de äldre hyresgästerna som Hem & Hyra pratar med känner sig oroliga inför vad som ska hända, men de båda är för en rivning.
– Husen står på en för låg grund och all isolering i väggarna har sjunkit ihop. Jag kan känna vinddraget när jag ligger vid fönstret, säger en av dem.
Oro inför flytt bland många äldre
De är mest oroliga över att de inte kommer att få någon hjälp vid flytt från husen.
– Många här är gamla och klarar inte att packa själva. Att ta hem barn från fastlandet är skitdyrt, det kostar massor att åka över med båten och vi som har enkel pension har inte råd att betala barnens resa. Det är så många parametrar som man ska ta hänsyn till. Vi har fått väldigt dålig information, säger den andra hyresgästen, som också vill vara anonym.
Önskar att få bo kvar i området – men hyran oroar
Hon hoppas på att kunna bo kvar i de nya husen.
– Jag vill tillbaka, tänker att det här får bli min pensionärslägenhet. Problemet blir hyran, man tänker mycket på om man kommer att ha råd med den nya hyran, säger hon.
Det räcker med att en hyresgäst säger nej till att flytta för att ärendet ska hamna i hyresnämnden. Det kan sedan gå vidare till hovrätten, en process som skulle fördröja planerna för Gotlandshem.
Tiden avgör om det försäljning
Gotlandshems vd Joakim Martell säger att det kan bli aktuellt med en försäljning av husen om processen drar ut på tiden.
– Om processen drar ut under flera år så kommer husen inte att vara beboeliga, och då ser vi ingen annan utväg än att sälja husen. Men hamnar vi i det läget så blir försäljningen ett politiskt beslut som måste tas av regionfullmäktige, säger Joakim Martell.
– Det är obehagligt att Gotlandshem går ut och hotar med försäljning om någon väljer att gå till hyresnämnden, säger Jonas Carlsson, vice regionordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm där Gotland ingår.
Regionrådet Meit Fohlin (S) är inne på linjen att det är rivning som ändå blir bäst.
– Utifrån de underlag jag sett är byggnaderna i så pass dåligt skick att det i vissa delar inte är rimligt med renovering. Jag och vi från polltiken förordar rivning, givet förutsättningarna, säger hon.