Annons

Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen

Uppsala Gottsunda centrum firar 50 år. Hem & Hyra har snackat med hyresgäster som bott i området nästan från starten – och som ger sitt älskade Gottsunda både ris och ros.

På fotona från invigningen av Gottsunda Centrum 1974 trängs folkmassorna för att se den moderna stadsdelskärnan. Till firandet kom ingen mindre än finansminister Gunnar Sträng.

Det stora byggprojektet i Uppsalas södra ytterkant väckte intresse även nationellt. Men så småningom framträdde en ny, dystrare bild av bostadsområdet som växte fram under miljonprogramstiden.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.
En centrumbyggnaderna med bokstäverna Gottsunda C syns till höger. Framför byggnaden är bilar på en parkeringsplats. I bakgrunden några hus. Himlen är blå med vita moln. Några gröna träd framför centrumbyggnaden.
Nu på lördag blir det födelsedagsfest för att fira Gottsunda centrums 50 år.

Enligt en uppföljning av den nuvarande handlingsplanen för Gottsundaområdet är arbetslösheten och andelen med ekonomiskt bistånd högre i området än snittet för Uppsala. Valdeltagandet är lägre och hälften av alla barn lever i hushåll med låg ekonomisk standard.

Lyckoparadoxen

Bandstolsvägen och Gottsunda Centrum blir ofta, i olika sammanhang, utpekade som otrygga platser i området. Miljonprojektsområdet har blivit segregerat från övriga staden. Ett fenomen som kallas för lyckoparadoxen verkar ha drabbat centrala Gottsunda.

– Det innebär att när du får ett jobb och det går bättre för dig, då flyttar du ifrån ett segregerat område – och så kanske någon annan som inte har jobb flyttar in i stället. Så oavsett om vi stöttar på olika sätt för att få människor in i sysselsättningen så flyttar de kanske därifrån. Det är en utmaning, inte bara för Gottsunda, säger Therese Berg, fastighetschef distrikt södra på Uppsalahem.

Läs ocksåBoris bor i ett mirakel – med cool igloo och eget tornEn man står och lutar mot en pelare i ett rum med takfönster.

Som hyresbolag är det inte helt enkelt att tackla problemet. I Gottsunda är hyrorna relativt billiga, och även de som inte har råd med dyr nyproduktion behöver någonstans att bo. De stora höghusen som byggdes under miljonprojektsåren ska stå kvar, men Uppsalahem förbereder för en omfattande renovering av stammar, ventilation, badrum och balkonger i de runt 50-åriga husen.

Till höger en huskropp med sex våningar. Till vänster om den gröna träd och buskar. Klarblå himmel.
Stora delar av bostadsbeståndet i Gottsunda centrum är i behov av upprustning.

Nytt badhus och spårväg

Det är klart att Gottsunda, likt för 50 år sedan, står inför en omfattande förändring. Mellan 5 000 och 7 000 nya bostäder är planerade, men när byggstarten sker är oklart. Översiktsplanen för området har ännu inte vunnit laga kraft.

Klart är däremot att det blir ett nytt badhus till 2029 och planen är att den nya spårvägen ska gå längs Hugo Alvéns väg och Gottsunda allé. I kärnan av Gottsunda finns sedan länge ett stort utbud av service med restauranger, handel, badhus, bibliotek, vårdcentral och kyrka. Det finns också flera mötesplatser i anknytning till centrum. En av dem är det välbesökta biblioteket. Här träffar vi en kvinna som vill vara anonym.

Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.

– Utifrån vad jag upplever är det tryggt i Gottsunda, men när jag hör om sådant som händer nu blir jag otrygg, säger hon.

Jamelah Moshinesh jobbar inom ett integrationsprojekt i Gottsunda centrum, som hjälper deltagarna med att till exempel läsa brev från myndigheter och vägleder dem i samhället. Hon bor även i Gottsunda, i hyresrätt på August Södermans väg.

Annons
En kvinna i halvfigur står framför en bokhylla med barnböcker i. Hon har långt hår, tittar åt sidan och ler.
Jamelah Moshinesh trivs jättebra i Gottsunda. ”Man känner sig välkommen och hemma här”, säger hon.

– Jag trivs jättebra i Gottsunda. Man känner sig välkommen och hemma här! Alla är snälla och hjälpsamma, säger Jamelah Moshinesh.

Boende upplever oro

Men i Uppsala kommuns purfärska trygghetsundersökning placerar sig centrala Gottsunda, Norra Gottsunda, Södra Bäcklösa, Sydöstra Valsätra och Östra Gottsunda fortfarande som några av de områden i Uppsala där de boende upplever mer oro, begränsad rörlighet och lokala problem.

– Det är gängbildningen och skit som ställer till oreda. Men jag lägger mig inte i. Ju mer man stoppar näsan i blöt, desto fler problem får du, säger Ibrahem ”Ibbe” Lundin.

Han bor i ett av Gottsundas första sjuvåningshus på August Södermans väg, ett stenkast från Gottsunda centrum. Han sitter med ett gäng kompisar inne på Mattorget mitt i Gottsunda centrum.

– Jag trivs här och det är här jag har mina vänner, säger Ibbe.

Ibrahem Lundin bor i ett av de första höghusen på August Södermans väg i Gottsunda.

Han menar att det är skillnad på det som media rapporterar om Gottsunda och det som Gottsundaborna upplever. När de här intervjuerna görs har det bara gått ett par dagar sedan den senaste av två skjutningar mot dörrar i Gottsunda.

– Vi som bor här vi vet minst om allt som händer i Gottsunda. Vi märker inte ett dugg av det. Man blir förvånad! säger Ibrahem Lundin.

Matsvinnet ska tas om hand

Intill pågår en renovering av golvet. Här ska småningom bli ett cirkulärt mattorg där även matsvinn från livsmedelsbutikerna ska tas om hand på olika sätt, till exempel av föreningar som vill ordna matlagning tillsammans. Det är ett av fastighetsägaren Hemmaplans initiativ för att lyfta det fina med Gottsunda. Samma fastighetsägare håller i Gottsundadagen nu på lördag.

Under dagen firas Gottsunda centrums 50-årsjubileum med lokala hiphopartisterna Jacco och Y4ska och Cherrie från Stockholm, mat från alla världens hörn och bland annat en utställning med bilder från Gottsunda genom åren. För barnen kommer det bland annat att finnas hoppborg och djur från 4H att klappa och hälsa på. Det är ett engagerat program, som så ofta när det händer något i Gottsunda.

En kvinna med svart långt bakåtstruket håt, svart top som visar axlarna. Hon tittar in i kameran med halvöppen mun. Bakgrunden är ljusblå.
Artisten Cherrie uppträder när Gottsunda firar 50 år.

”Jag älskar Gottsunda”

En som planerar att besöka dagen är Aysi Yildirim. Hon har bott i Gottsunda sedan 1990-talet. Hennes höghus på Petersons Bergers väg är synligt från centrum och vi vandrar dit tillsammans.

Annons
En kvinna med kort hår, röd tröja och glasögon sitter på en soffa och tittar in i kameran, Framför sig har hon ett soffbord med piroger och bullar på fat.
Aysi Yildirim har bott i Gottsunda sedan 1990-talet. I sitt ljusa vardagsrum dukar hon upp kaffe, kurdiska köttpiroger, bullar och bakverk.

Aysi bor på fjärde våningen i en tvårummare med balkong som vetter mot gröna träd och en färgglad lekpark. I sitt ljusa vardagsrum dukar hon upp kaffe, kurdiska köttpiroger, bullar och bakverk.

– Jag älskar Gottsunda. Här finns massa affärer, restauranger och pizzerior och allt du behöver. Det är fin natur och bra promenadstråk, säger Aysi.

Det är ett återkommande tema när Hem & Hyra pratar med hyresgäster i centrala Gottsunda. Skogen, gipen och den närliggande naturen är omtyckta av Gottsundaborna, det visar även Uppsalahems nöjdhetsundersökningar.

Men det finns också irritationsmoment. Hela 47 procent av de boende i centrala Gottsunda uppger i kommunens trygghetsundersökning att deras område är drabbat av nedskräpning. Även inne i trapphus och hissar slänger folk skräp direkt på marken, enligt Aysi.

– Jag tjatar på Uppsalahem om det, men de blir också trötta, säger hon.

Egna bostaden mest trygg

Enligt Uppsalahems nöjdhetsundersökning känner sig hyresgästerna i Gottsunda allra mest trygga inne i den egna bostaden. Det stämmer också för Aysi. Hon har bytt till en säkerhetsdörr till lägenheten som hon betalar 250 kronor i månaden för.

För Aysi är den kommande renoveringen av lägenheten eftertraktad, men samtidigt oroar hon sig för att stambytet kommer leda till högre hyror. Trots att hon älskar Gottsunda, så funderar hon på om hon ska flytta härifrån.

– Området var bra när jag kom till Sverige, men vad ska jag göra? undrar Aysi Yildirim.

Läs också Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt" Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.