Grannar får fortsätta röka på balkong
Paret har bott i samma flerfamiljshus i 40 år. Allt har varit frid och fröjd fram till för fyra år sedan. Nya grannar flyttade in i fastigheten och flera av dem var rökare. Paret uppger att de numer inte kan vistas på sin inglasade balkong på grund av röken. De uppger även att de måste hålla sovrumsfönstret, balkongdörren och ibland även ventilationen stängd för att inte få in röken i bostaden.
– Vi kan inte njuta av att ha en balkong längre. När det är sommar och det blir varmt har vi ingen möjlighet att vädra. Jag förstår inte varför en minoritet som röker ska få störa majoriteten, säger Lennart Meijer och påpekar att flera familjemedlemmar har hälsoproblem som förvärras av röklukten.
Efter att en miljöinspektör från kommunen i somras gjort en inspektion i lägenheten konstaterades det att det inte förekom någon röklukt i lägenheten när balkongen och fönstren var stängda. Helsingborgs miljönämnd beslutade därför att grannarna skulle få fortsätta att röka på sina balkonger.
Paret överklagade ärendet till länsstyrelsen som valde att gå på miljönämndens linje. Ärendet överklagades återigen och nu har även miljödomstolen i Växjö sagt sitt.
Miljödomstolen anser visserligen att tobaksrök som regelbundet tränger in i en bostadslägenhet kan anses vara miljöfarlig. Men eftersom paret inte lider av röklukten när de är inne i lägenheten och har dörrar och fönster stängda anses störningen inte vara tillräckligt allvarlig för ett förbud. Domstolen påpekar även att det i ett flerfamiljshus får anses vara acceptabelt att i viss mån påverkas av övriga boende.
– Det här är en besvärlig situation. Samtidigt som det är viktigt att paret kan nyttja sin balkong krävs det starka skäl för att bestämma vad grannarna får och inte får göra, säger Johanna Lindström, beredningsjurist vid miljödomstolen i Växjö.
Enligt Johanna Lindström ska situationen där paret stördes av grannarnas balkongrökning skiljas från situationen där balkongrökning stör grannar trots att de har dörrar och fönster stängda.
– Tränger röken in genom till exempel ventilationen kan det finnas skäl till att begränsa eller förbjuda rökningen, säger Johanna Lindström och påpekar att rättsläget inte är helt klarlagt eftersom det ännu inte finns praxis att gå efter.
Mats Lindahl, chefsjurist på Hyresgästföreningen Södra Skåne, tror att det i framtiden kan bli vanligare med flerfamiljshus som har rökförbud.
– Men i dagsläget finns det ingen täckning i lagen för ett sådant beslut. Däremot finns det så kallade allergihus som är ett kategoriboende där det bland annat är förbjudet att röka, säger han och påpekar att hänsyn är viktigt för samtliga boende i ett flerfamiljshus.