Annons

Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son

Nyheter Grannar har gått samman för att få Örebrobostäder att vräka en kvinna vars vuxna son är kriminellt belastad. Grannarna menar att sonen säljer narkotika, skapar problem och oro när han besöker sin mamma. Mamman har tvingats ansöka om kontaktförbud i ett försök att få behålla bostaden.
Örebrobostäders skylt i rött och en bild på personer som representerar grannar.
Foto: Anna Rytterbrant /Getty
Grannar har gått samman för att få en kvinna vräkt. De menar att hennes kriminella son sprider oro i fastigheten.

Fem grannar har gått samman för att få en kvinna i 60-årsåldern vräkt. Hennes vuxne son förekommer närmare 20 gånger i belastningsregistret.

Grannarnas ansökningar till hyresnämnden andas frustration.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

De beskriver hur störningarna pågått under flera år. När sonen, som är i 30-årsåldern, inte sitter i fängelse har han bott hos eller besökt sin mamma. Grannarna berättar att mannen sålt droger i trapphuset och därmed dragit dit andra kriminella. De beskriver även hur det gång på gång skett stölder i huset.

En granne skriver: ”Vi känner oss väldigt otrygga” en annan: ”Det har varit många polisinsatser här under åren /…/ situationen är ohållbar” och en tredje: ”Det pågår droghandel – han släpper in sina kunder i trapphuset”.

Hyresgästerna har vänt sig till hyresnämnden eftersom de tycker att Örebrobostäder, Öbo, agerat alldeles för slapphänt: ”Öbo känner till allt men gör inget – de hänvisar oss till hyresnämnden och säger att ni kan bestämma”, skriver en granne.

Läs ocksåPojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkasEtt kollage med bilder på droger i påsar, en sedelbunt med svenska pengar och två händer som river ett hyreskontrakt.
Siluetter av fem personer. Örebrobostäders fastighet och siluetten av en kvinna.
Fem grannar vill få kvinnan vräkt.

Försökte klättra in med stege

Allt drogs till sin spets under sommaren 2024. Två incidenter verkar ha fått Öbo att reagera och sända en varning till kvinnan: Vid ett tillfälle slog mannen sönder en glasruta i fastigheten och vid nästa tillfälle försökte han ta sig in i sin mammas lägenhet med hjälp av en stege.

Annons

En bakgrundskoll visar att mannen förekommer närmare 20 gånger i belastningsregistret varav flera gäller narkotikabrott. En av de första domarna fick han redan som 17-åring: Skyddstillsyn för bland annat olaga hot, grov stöld och vapenbrott.

Bara det senaste året har tingsrätten dömt mannen till fängelse för narkotikabrott samt ringa narkotikabrott. Det senare brottet begick han på mammans adress.

Läs ocksåÖvervakningskamera filmade sonen ta droger - nu vill värden vräka småsyskonenEn kameraövervakningskylt och händer som river ett kontrakt
En bild på en fasad lite snett nedifrån. Fasaden badar i sol och bär texten Örebro tingsrätt i svarta metallbokstäver. Blå himmel i höger hörn.
Grannarna tog ärendet till hyresnämnden.

Sonen har kontaktförbud

Grannarna och Örebrobostäder möttes i hyresnämnden. Grannarna ville få kvinnan uppsagd medan Öbo å sin sida argumenterade för att kvinnan ska få bo kvar. De menar att anmälningarna om störningar blivit färre och att kvinnan vidtagit rättelse efter varningen i somras.

Enligt Öbo har kvinnan lovat att inte släppa in sonen igen. Men framförallt har kvinnan, som är i 60-årsåldern, ansökt om kontaktförbud i ett försök att få behålla bostaden. I och med att kontaktförbudet beviljades, har sonen inte längre rätt att vistas i trappuppgången.

Mannen var enligt offentliga register skriven på mammans adress fram till i början av juli. Därefter saknar han adress.

Annons

Kvinnan måste visa att störningarna upphört

Örebrobostäder och grannarna enades om att ge kvinnan till slutet på oktober att visa att störningarna upphört.

Via mejl svara Örebrobostäder att om ”kontraktsinnehavaren släpper in eller tar tillbaka den inneboende finns skäl för uppsägning från Örebrobostäder.”

Hem & Hyra har sökt kvinnan som riskerar vräkning för en intervju, men inte lyckats.

Läs även: Guide: Så kan du göra vid störningar från grannen.

Fakta: Hyresgästföreningens tips när grannen stör:
  1. Om möjligt: prata med grannarna. De kanske inte ens är medvetna om att de stör.
  2. Anteckna varje gång du blivit störd så att det finns en klar bild av störningarnas omfattning. Skriv upp dag, tid och dokumentera vad störningen består av.
  3. Har det inte hjälpt att prata med grannen som stör – anmäl störningen till hyresvärden.
  4. Prata med Hyresgäst­föreningen om hyresvärden inte agerar.
  5. Gör en ansökan till hyresnämnden.
    Källa: Hyresgästföreningen
Fakta: Detta gäller när barn eller inneboende till hyresgäst är kriminell

I juli skärptes lagen och gjorde det lättare att säga upp kriminella. Det var fullt möjligt redan innan men endast om brotten skett inom fastigheten och föll inom ramarna för två möjliga scenarion:

Läs också Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Britt-Marie tar fighten när hyresvärden vill sälja hennes lägenhet: "Det handlar ju om människor"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.