Grannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell son
Fem grannar har gått samman för att få en kvinna i 60-årsåldern vräkt. Grannarnas ansökningar till hyresnämnden andas frustration.
De beskriver hur störningarna pågått under flera år. När sonen, som är i 30-årsåldern, inte sitter i fängelse har han bott hos eller besökt sin mamma. Grannarna berättar att mannen sålt droger i trapphuset och därmed dragit dit andra kriminella. De beskriver även hur det gång på gång skett stölder i huset.
En granne skriver: ”Vi känner oss väldigt otrygga” en annan: ”Det har varit många polisinsatser här under åren /…/ situationen är ohållbar” och en tredje: ”Det pågår droghandel – han släpper in sina kunder i trapphuset”.
Hyresgästerna har vänt sig till hyresnämnden eftersom de tycker att Örebrobostäder, Öbo, agerat alldeles för slapphänt: ”Öbo känner till allt men gör inget – de hänvisar oss till hyresnämnden och säger att ni kan bestämma”, skriver en granne.
Försökte klättra in med stege
Allt drogs till sin spets under sommaren 2024. Två incidenter verkar ha fått Öbo att reagera och sända en varning till kvinnan: Vid ett tillfälle slog mannen sönder en glasruta i fastigheten och vid nästa tillfälle försökte han ta sig in i sin mammas lägenhet med hjälp av en stege.
En bakgrundskoll visar att mannen förekommer närmare 20 gånger i belastningsregistret varav flera gäller narkotikabrott. En av de första domarna fick han redan som 17-åring: Skyddstillsyn för bland annat olaga hot, grov stöld och vapenbrott.
Bara det senaste året har tingsrätten dömt mannen till fängelse för narkotikabrott samt ringa narkotikabrott. Det senare brottet begick han på mammans adress.
Sonen har kontaktförbud
Grannarna och Örebrobostäder möttes i hyresnämnden. Grannarna ville få kvinnan uppsagd medan Öbo å sin sida argumenterade för att kvinnan ska få bo kvar. De menar att anmälningarna om störningar blivit färre och att kvinnan vidtagit rättelse efter varningen i somras.
Enligt Öbo har kvinnan lovat att inte släppa in sonen igen. Men framförallt har kvinnan ansökt om kontaktförbud i ett försök att få behålla bostaden. I och med att kontaktförbudet beviljades, har sonen inte längre rätt att vistas i trappuppgången.
Mannen var enligt offentliga register skriven på mammans adress fram till i början av juli. Därefter saknar han adress.
Kvinnan måste visa att störningarna upphört
Örebrobostäder och grannarna enades om att ge kvinnan till slutet på oktober att visa att störningarna upphört.
Via mejl svara Örebrobostäder att om ”kontraktsinnehavaren släpper in eller tar tillbaka den inneboende finns skäl för uppsägning från Örebrobostäder.”
Hem & Hyra har sökt kvinnan som riskerar vräkning för en intervju, men inte lyckats.
Läs även: Guide: Så kan du göra vid störningar från grannen.
- Om möjligt: prata med grannarna. De kanske inte ens är medvetna om att de stör.
- Anteckna varje gång du blivit störd så att det finns en klar bild av störningarnas omfattning. Skriv upp dag, tid och dokumentera vad störningen består av.
- Har det inte hjälpt att prata med grannen som stör – anmäl störningen till hyresvärden.
- Prata med Hyresgästföreningen om hyresvärden inte agerar.
- Gör en ansökan till hyresnämnden.
Källa: Hyresgästföreningen
I juli skärptes lagen och gjorde det lättare att säga upp kriminella. Det var fullt möjligt redan innan men endast om brotten skett inom fastigheten och föll inom ramarna för två möjliga scenarion:
- Att brottsligheten klassades som en störning i huset där personerna bor. Till exempel en langare vars kunder stör, någon som skjuter i huset som i ett exempel på en loftgång i Järva i Stockholm eller när någon hotar som i ett rättsfall från Göteborg där sonen i familjen misshandlade grannar.
- Att lägenheten i sig används som ett brottsverktyg, till exempel en lagringscentral för stöldgods eller vid prostitution som i det här fallet i Kungsbacka där en lägenhet användes som bordell.
- Sedan i juli skärptes lagen vilket innebär att brott som begås av hyresgäster ska likställas med störningar om brottsligheten medför försämring för andra som bor där.
- Dessutom utvidgades den så kallade tillsynsplikten. Det betyder att den som står på kontraktet har ansvar att hålla noggrann tillsyn över inneboende, barn och besökare. Föräldrar måste vidta lämpliga åtgärder för att försöka se till att brottslighet upphör.
- Det finns i dessa fall inget krav på rättelseanmaning före uppsägning på grund av brott – som tidigare vid särskilt allvarliga störningar.
- Även brott på annan plats längre bort ska kunna leda till uppsägning i särskilda fall, till exempel om brottsligheten kan leda till hämndaktioner som är farliga för grannar.