Grannar i Majorna stöttar varandra i coronatider

Göteborg I coronatider är gemenskap mellan grannar guld värd. Kjell Brogrens kvarter vid Mariaplan i Göteborg erbjuder både handlingshjälp och aktiviteter för dem som bor där.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Kjell Brogren, till vänster, i samspråk med grannen Omid Mohammadian på gården i Kungsladugård. Här tog gårdsföreningen Hästhoven initiativ till grannhjälp redan tidigt i mars.

Denna coronavår har många fått se sin vardag begränsas av risk för smitta. Men viruset har också fått stödinitiativen att blomstra, inte minst i sociala medier.

I olika områdesgrupper på Facebook har grannar över hela Göteborg både erbjudit och efterlyst hjälp att handla och ordna annat praktiskt.

Läs ocksåGoda grannar hjälper i krisen

Gårdsföreningen Hästhoven vid Mariaplan i Majorna tog initiativ till grannhjälp redan tidigt i mars. Hem & Hyra tog en pratstund med gårdsföreningens organisatör Kjell Brogren, nybliven pensionär som bott i kvarteret i mer än 30 år.

– Det var min fru som fick idén när corona kom – ska vi inte göra något i föreningen? Vi har ju kontakterna, det är en lätt sak för oss. Vi erbjöd oss att hjälpa grannar i riskgrupperna med att handla och liknande.

Hur gick ni till väga rent praktiskt?

Läs ocksåMargaretha, 81, fick ministerbesök genom Goda grannar

– Föreningen skrev ut lappar och satte upp i tvättstugan och vid soprummen, och så lade vi ut i Facebookgruppen och skickade ut på vår e-postlista. Där når vi 75 procent av grannarna, resten fick lappar i brevlådan.

”Det är tryggare att be någon om hjälp som man känner igen från gården”, står det bland annat på informationslappen i porten.

Hur har gensvaret varit så här långt?

– Görbra! Flera har flaggat för att de är i riskzonen. De har hittills använt egna kontakter, men sagt att det är bra att veta att hjälpen finns. Flera har också erbjudit sig att handla och hjälpa till med det som behövs. Vi har bra sammanhållning här på gården.

Läs ocksåSilvia blev sexofredad av grannen – anklagas för att ljuga när kontraktet står på spelEn tvådelad bild med en illustration med en kvinna som hänger tvätt och en man som närmar sig henne bakifrån samt en flygplats med flygplan och ett bergigt landskap i bakgrunden.

Hur påverkas kvarteret av corona i övrigt?

– Flera har blivit permitterade och arbetslösa här, och vill göra någonting. Det verkar vara ett sug i området, mer folk är hemma. Vi försöker aktivera dem i gårdsföreningen. Vi har fått igång odlingsgruppen bra, till exempel, och så har vi en verkstad. Det finns också trygghetsfrågor att engagera sig i.

Är folk rädda att inte kunna betala hyran?

– I dag mötte jag en kille på gården, han var lite orolig. Och någon jobbar som frilans, och har inga jobb alls just nu. Men vi har inte haft någon större diskussion om det hittills.

Vad händer med granngemenskapen i sådana här märkliga smittotider?

– Folk håller avståndet. Vissa går långt ut på gräsmattan när man kommer. Nu ska vi snart ha möte med föreningen, det håller vi i ett portvalv utomhus. Men samtidigt är folk mer avslappnade, och tar det lite lugnare. Corona har lagt ett negativt lock på allt, det gäller att få en positiv vibb på det hela.

Har du några tips på hur?

– Blomsterarrangemang och att göra fint på gården gör folk positiva. I år blir det växter för föreningens pengar, inget till verkstaden. Det är de små sakerna som gör det, speciellt under dessa tider. Man får försöka. Innan corona var det svårt att engagera folk. Men alla har en uppgift att fylla. Det är lättare med gårdsföreningar, man slipper hela den administrativa biten som en lokal hyresgästförening har. Och alla kan vara med, inte bara medlemmar i Hyresgästföreningen.

Vad längtar du efter när corona har passerat?

– Att kunna kramas på gården! Fysiskt kontakt. Det här naturliga beteendet när man ses, att ta i hand och så. Jag brukar inte krama alla, men man saknar det nu.

Fakta: Fler sätt att hjälpa och få hjälp
  • Hyresgästföreningens satsning Goda grannar handlar om att matcha hyresgäster i behov av hjälp med grannar som vill vara volontärer.
  • Det sker genom att Hyresgästföreningen ringer runt till medlemmar i hela landet och frågar hur de har det – om de behöver hjälp, eller vill hjälpa till.
  • I region Västra Sverige har Hyresgästföreningen hittills ringt upp 7 400 personer, vilket lett till ungefär 3 000 samtal.
  • Läs mer och anmäl dig på godagrannar.nu.
  • Maja, 84, och Christina, 83, får hjälp av grannarna Wilma och Kenley – så går det till
Fakta: Så funkar en gårdsförening
  • Bygger på ett samarbete mellan Hyresgästföreningen och bostadsbolaget Poseidon. Tanken är att man på ett enkelt sätt ska kunna engagera sig i sitt område, utan att behöva lägga så mycket tid på möten och administration.
  • Det finns inga regler för vad föreningen ska syssla med, eller hur. Men alla hyresgäster i kvarteret ska få vara med. Gårdsföreningen ska gynna området och skapa grannsämja.
  • Det finns ungefär 130 gårdsföreningar runt om i Göteborg.
  • Minst tre hyresgäster måste engagera sig och utgöra en styrelse. Ett årsmöte måste hållas varje år.
Corona i Hyressverige
Läs också Här slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbranden Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.