Grannarna satte stopp för monsterhöjningen – värden ville höja med 2000 kronor i månaden

Värmland Två grannar satte ner foten när hyresvärden ville höja månadshyran med upp till 2 000 kronor. Mattias Gustavsson och Kristin Sjögren är två av över 100 000 svenska hyresgäster som lever lite extra farligt i tider då nya hyror ska sättas. De hyr lägenhet i hus utan förhandlingsordning. Hem & Hyra reder ut dina rättigheter så du slipper bli vare sig lurad eller luspank.
En man i grön tröja och keps i förgrunden. I bakgrunden en kvinna som tittar ut genom ett fönster i ett rött hus.
Foto: Anna Rytterbrant
Grannarna Mattias Gustavsson och Kristin Sjögren trivs i sina lägenheter i ett rött hus på landet utanför Sunne, men blev oroliga när hyresvärden ville höja hyran med mellan 1 400 och 2 000 kronor.

Mattias Gustavsson och Kristin Sjögren i Sunne vet vad ordet ”chockhöjning” betyder.

Hyresvärden hade ju redan höjt hyran med flera hundra kronor i juli. Ändå ville värden höja ytterligare. Den här gången med 2 000 kronor för Mattias.
– Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta: det var ju helt sinnessjukt. Jag förstod att det stod jävligt fel till, säger han.

Läs ocksåHyresgäst vägrade hyreshöjningar i 13 år - nu kommer smällen

Tillsammans med höjningen i somras, innebar det en höjning på 44 procent på mindre än ett år för Mattias.

Hos grannen Kristin Sjögren ville värden höja med 1 400 kronor.

– Jag har bott i ett eget hus innan och blev helt paff. Jag hade ingen aning om vad jag har för rättigheter som hyresgäst eller hur hyresvärdar får göra, säger hon.

Läs ocksåHyresgäster får tillbaka 164 000 kronorEn kvinna utanför ett hus.
En kvinna med ett landskap bakom.
Kristin Sjögren hade bott i eget hus innan och fick en chock när hon såg hur mycket värden ville höja. Nu råder hon andra i samma situation att ta kontakt med Hyresgästföreningen för att få hjälp och stöd.

Tiotusentals riskerar drabbas av oskäliga hyror

Hade de råkat betalat den nya högre hyran, hade det räknats som ett godkännande av höjningen. Anledningen är att de hyr i ett hus som saknar så kallad förhandlingsordning, FO.

Och Kristin och Mattias är inte ensamma.

Hyresgästföreningen har närmare 75 000 medlemmar hyr i hus utan förhandlingsordning.

Läs ocksåHur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarnaHyra, hyror, hyresförhandling 2022, hyra 2022, hyresförhandling

Man räknar med att strax över 40 procent av alla hyresgäster är medlemmar i Hyresgästföreningen. Det betyder att uppemot 180 000 hyresgäster runt om i landet kan riskera att gå med på för höga höjningar – av misstag eller på grund av okunskap om sina rättigheter.

grafik hus och människor

High Chaparall på hyresmarknaden

Vad är då förhandlingsordning, kan man fråga sig? Och varför ställer den till det extra nu när det redan är High Chaparall på hyresmarknaden?

Jo, så gott som alla stora värdar har förhandlingsordning i sina hus. Det betyder att hyrorna förhandlas med Hyresgästföreningen som granskar värdarnas ekonomi och förhandlar ner höjningarna om de anses för höga.

Men hus som ägs av privata småvärdar saknar ofta förhandlingsordning. Och eftersom kunskapen hos värdarna är låg, måste hyresgäster vara extra uppmärksamma på sina rättigheter när de ska förhandla hyran själva.

– Det finns tyvärr värdar som utnyttjar tillfället. De vet att många är livrädda för hyresskulder eller vräkning. Så får man en avi med en ny högre hyra, betalar många av rädsla, säger Anna Nykvist som är förhandlare på Hyresgästföreningen i Karlstad.

En kvinna utanför ett hus.
Anna Nykvist, förhandlare på Hyresgästföreningen i Värmland.

Viktigast: betala inte nya hyran

Det absolut viktigaste om höjningen är för hög, är alltså att fortsätta betala den tidigare hyran (Fler råd i faktarutan längst ner).
– Du riskerar inget på det, oavsett vad din hyresvärd vill få dig att tro, säger Anna Nykvist som berättar att många värdar kommer med tomma hot om inkasso.

Men att vända sig till inkasso eller ta till vräkning fungerar inte. Det beror på att hyreskontrakt räknas som ett avtal mellan två parter. Det betyder att bägge måste vara överens för att en ändring av avtalet ska gälla.

För kommer man inte överens om ny hyra, är det värden som måste vända sig till hyresnämnden för att få höjningen prövad. Tills dess gäller det tidigare hyresavtalet, något som inte alla hyresvärdar känner till.

Hem & Hyra skrev i höstas om en 77-årig hyresgäst i Storfors som utnyttjade värdens okunskap till sin fördel. Genom att gång på gång ducka för hyreshöjningar behöll mannen samma hyra i hela 13 år. Först när värden väl ansökte om hyreshöjning i hyresnämnden, höjdes hyran.

”Var orolig i början”

Grannarna Kristin Sjögren  och Mattias Gustavsson i Sunne anade oråd när de såg hur hög höjning deras värd ville ha. Därför vände de sig till Hyresgästföreningen. Nu har de lämnat fullmakter så att föreningens förhandlare Anna Nykvist kan sköta all kommunikation med hyresvärden.

Dessutom får de hjälp om och när hyresvärden vänder sig till hyresnämnden.

– Jag vill råda dem i vår situation att motsätta sig hyran. Visst var jag orolig i början, men man får stöd av föreningen och ofta är man ju flera grannar som kan gå ihop tillsammans, säger Kristin.

Det gör att de slipper ta onödiga konflikter med värden som de annars trivs väldigt bra med. Liksom de trivs med boendet strax utanför Sunne: ett rött flerfamiljshus i trä där man ser åkrar och skog från varje fönster.

– Jag är bonnpôjk och vill inte bo i centrum. Jag vill ha det lugnt och gôtt och kunna gå ut på backen, säger Mattias.

Ett rött hus med en stor veranda där det står två personer.
Grannarna Kristin Sjögren och Mattias Gustavsson trivs i huset på landet.

Hushållsel ingår

De förstår om hyrorna behöver justeras eftersom även hushållsel ingår i deras hyror.

Men att kräva 2 000 respektive 1 400 kronor på ett bräde är för mycket anser de. Dessutom finns endast en el-mätare på huset som har fyra lägenheter, vilket gör det tveksamt hur uträkningen egentligen gjorts.

– Ska vi betala mer för elen, måste vi kunna mäta det för varje lägenhet så vi vet vad de drar. Men visst, med tanke på hur hög kostnaden var för el i november december så förstår jag att de vill ta ut det av oss. Men de kommer ju inte sänka hyran om elpriset går ner. Det är en horribel höjning, de kommer aldrig att få igenom den i hyresnämnden, tror Mattias.

Två personer på en veranda till ett rött hus.
Kristin Sjögren och Mattias Gustavsson hoppas att fler vågar säga ifrån när värdarna vill höja för mycket.

Fakta: Bli inte lurad – följ våra tips

1. Hur påverkas jag?
Att hyra i en fastighet utan förhandlingsordning (FO) innebär att värden förhandlar direkt med hyresgästen. I grunden ­gäller samma regler oavsett FO eller inte, men problemet är att många värdar har dålig kunskap, utnyttjar situationen och kör sitt eget race. Därför är det viktigt att se upp!

2. Hur hyr jag?
Oftast kan du sitta lugnt i båten om du hyr av ett stort ­bostadsbolag eller en kommunalhyresvärd. Det är små privata hyresvärdar vars hus kan sakna FO och där det blir problem. FO gäller nämligen hus och förhållandet följer med vid ägarbyte. Är du osäker på vad som gäller i ditt hus – kontakta Hyresgäst­föreningen.

3. Värden vill höja – vad gör jag?!
När din värd meddelat höjning har du en månad på dig att ta reda på om höjningen är skälig, till exempel genom att kontakta Hyresgästföreningen. Om du tycker att värden vill höja för mycket, är ett gott råd att bestrida höjningen skriftligt. Det finns inget i lagen som säger att du måste bestrida hyran, men hyresnämnden rekommenderar att man är tydlig mot sin värd. Viktigast är dock att fortsätta betala den tidigare hyran.

4. Jag tycker höjningen är för stor – vad händer då?
Om du vill kan du lämna ett motbud på vad du anser vara en skälig höjning. Under tiden fortsätter du utan risk att betala din gamla hyra.

5. Är det allt?
Lämnar du inget motbud är det hyresvärdens sak att vända sig till hyresnämnden för att få höjningen prövad. Hyresnämnden fattar ett beslut om vad den nya hyran ska vara. Hyresgästföreningens medlemmar kan få hjälp av en förhandlare i nämnden.

6. Usch – det här verkar ju krångligt! Vad kan jag göra?
Om 40 procent av grannarna i ett hus vill, kan man ansöka om att huset ska få FO. Hyresgästföreningen hjälper till.

Källor: Hyresnämnden och Hyresgästföreningen

Läs också Lurades betala 150 000 i överhyra Nyanlända fick betala högre hyra Lurar hyresgäster att betala högre hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.