Grannarnas skräck: en narkoman
Helst inga gnälliga pensionärer, alkoholister eller högljudda ungdomar. Men absolut inte kriminella eller narkomaner. Så svarar landets hyresgäster på frågan om vilka de allra minst vill ha som grannar.
Hem & Hyras enkätundersökning, utförd av opinionsinstitutet Skop, visar att 33 procent av tusen tillfrågade hyresgäster tror att en drogmissbrukande granne är den värsta tänkbara. Det är visserligen en förbättring från 2008, då Hem & Hyra genomförde undersökningen förra gången. Vid det tillfället svarade närmare hälften av de tusen tillfrågade hyresgästerna att narkomaner var de besvärligaste grannarna vi kunde tänka oss.
På andra plats över de besvärligaste grannarna hamnar kriminella personer, med 25 procent av rösterna.
Hyresgästen Margareta, norr om Göteborg, har levt med oro i flera år, då två langare flyttade in i varsin lägenhet.
– Plötsligt fick vi inbrott flera gånger i veckan. Ofta var det underliga saker som stals. Man lämnade värdefulla föremål men tog med sig skräp, säger hon.
Hon och flera andra i huset har upprepade gånger hittat hasch, spice och olika tabletter i anslutning till huset. Grannars barn har fått syn på kanyler i sandlådan och en påse hasch på gården. Polisen har gjort ytterligare fynd i bland annat gungor samt i källaren.
Det sistnämnda utrymmet har Margareta undvikit sedan tiden då det bodde folk där nere. Folk som fyllde källaren med söt rök, bajsade på golvet och lämnade matrester åt råttorna.
Flera av barnfamiljerna i området har flyttat på grund av narkomanerna och deras kompisar. En tanke hon själv tänkt. Varje dag gnager oron för att något av barnen ska få syn på ett färgglatt piller och tro att det är godis.
– Man orkar inte att ständigt känna sig osäker, säger Margareta.
Christer Karlsson brukade höra till båda de minst önskvärda granngrupperna. I 30 års tid var det drogerna som styrde hans liv – och inbrotten som gjorde det möjligt att upprätthålla missbruket.
Han förstår mycket väl svenskarnas oro över att ha en knarkande granne.
– Om en person är narkoman är han också tjuv. Det är lite så alla tänker – och tyvärr har de ofta rätt. Det känns som att rädslan kan vara lite befogad.
Under sin tid som knarkande hyresgäst gjorde Christer Karlsson många oannonserade besök i grannarnas förråd. Dåligt samvete var aldrig något problem – drogerna fick honom att känna sig bättre än andra. Övriga människor fick helt enkelt lov att tåla hans livsstil och beteende.
– Jag brydde mig inte ett jävla dugg om grannarna.
I dag är Christer Karlsson ordförande i organisationen Kris, Kriminellas revansch i samhället, där han ägnar sin tid åt att hjälpa tidigare brottslingar att leva lagligt.
Att som enskild hyresgäst hjälpa en knarkande granne är dock svårt, säger han. Narkomanen behöver själv nå insikt – ofta den hårda vägen:
– Det handlar mycket om att ringa störningsjouren och att anmäla så mycket som möjligt. Och att dokumentera för hyresvärden.
Att bo nära en narkoman kan innebära både obehag och otrygghet. Men rädsla är inte skäl nog för uppsägning, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg. Inte heller det faktum att det är olagligt att knarka.
– Den kriminella verksamheten måste ha anknytning till lägenheten, till exempel genom knarkhandel, säger hon.
I det typiska fallet är det problemen som medföljer missbruket som leder till att personen förlorar kontraktet. Hög musik och skrik, spring i trapphuset, hotfullt beteende eller stölder är vanliga exempel.
Narkomanen måste alltså kunna hantera sitt missbruk utan att grannarna drabbas, sammanfattar Susanne Skogsberg.
Hur långt behöver det gå innan jag har rätt att få grannen vräkt?
– Det kan räcka med störningar, men det måste gå att bevisa att störningarna är så pass allvarliga att ”det räcker” för att hyresavtalet ska upphöra vid en process i hyresnämnden. Om det pågår kriminell aktivitet i lägenheten och det kan bekräftas av polis eller i en dom kan det påverka bedömningen i hyresnämnden.
Hur ska man gå till väga?
– Ta i första hand kontakt med hyresvärden och påtala problemen. Det är bara värden som kan säga upp en störande hyresgäst.
Men om värden inte ingriper – vad kan jag då göra?
– Då kan man som enskild hyresgäst vända sig till hyresnämnden. Tala med Hyresgästföreningen först!
Knarkare | 33 procent |
Kriminella | 25 procent |
Högljudda ungdomar | 11 procent |
Alkoholister | 7 procent |
Gnälliga pensionärer | 5 procent |
Barnfamiljer | 4 procent |
MC-gäng | 4 procent |
Fönstertittare | 3 procent |
Annat | 6 procent |
Källa: Skop/Hem & Hyra