Annons

Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Stockholm Kvinnan jagade barn på gården, och spred oro i bostadsområdet. En granne tvingades hoppa från en balkong eftersom kvinnan vaktade trapphuset med ett vasst föremål. Nu tvingas kvinnan flytta.
Foto: Magnus Liam Karlsson
Många av grannarna är rädda för kvinnan, enligt bostadsbolaget som misstänker att hon har psykiska problem. Nu tvingas hon lämna sin hyresrätt.

En majdag 2023 kunde en hyresgäst i Hjulsta i nordvästra Stockholm inte lämna sin lägenhet.

I trapphuset stod en granne – en kvinna i 45-årsåldern – med ett vasst föremål i handen. Den hotfulla situationen gjorde att hyresgästen blev instängd i sin lägenhet på första våningen. Till sist var hon tvungen att hoppa ut genom balkongen för att kunna komma därifrån.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

”Grannen känner stark oro,” skriver bostadsbolaget Hjulstahem i sin ansökan till hyresnämnden om att säga upp kvinnan i 45-årsålderns kontrakt.

Det var nämligen inte första gången kvinnan stört och varit hotfull mot sina grannar.

Kvinnan har ofta skrikit från sin balkong, öppnat brevinkast till grannar för att ropa in i lägenheterna och knackat på grannarnas fönsterrutor, enligt Hjulstahems ansökan. Barn ska vid flera tillfällen blivit jagade av kvinnan på gården. Kvinnan uppfattas lida av psykisk ohälsa vilket gör att hon agerat hotfullt, aggressivt och våldsamt mot sina grannar, skriver Hjulstahem.

Annons
Läs ocksåHovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagningEn äldre kvinna med förkläde och en handduk om huvudet står i ett kök där man ser en köksfläkt i bakgrunden.
Genrebild på ett brevinkast
Kvinnan har bland annat öppnat brevinkasten till sina grannar och skrikit in i deras lägenheter, enligt Hjulstahems anmälan till hyresnämnden. Brevinkastet på bilden kommer från en annan lägenhet.

Jagade flickor i trapphus

En dag i september 2023 blockerade kvinnan porten för en granne och hennes dotter som var på väg hem. När grannkvinnan försökte ta sig förbi blev hon slagen i ansiktet flera gånger med kvinnans mobiltelefon. Kvinnan hotade även med att slå henne med en sten.

I oktober samma år var två 12-åriga flickor på väg hem. När de kom till trapphuset skrek kvinnan att de inte fick vara där och flickorna blev jagade ut på en loftgång samtidigt som kvinnan höll i ett vasst föremål.

Den ena flickans mamma kom ut från sin lägenhet för att konfrontera kvinnan. Hon blev då knuffad in i en vägg och fick ont i axeln, armen och nacken, enligt den polisanmälan hon gjorde efteråt. Den ena av flickorna fick söka psykologhjälp efter händelsen.

Läs ocksåVädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann nerHyresgästen försökte få hyresvärden att reparera elfel. Det gjorde aldrig värden och till slut började huset brinna.

Hjulstahem sade bara någon vecka senare upp kvinnans hyreskontraktet, efter att tidigare ha skickat flera varningsbrev och anmälningar till socialtjänsten. När ärendet blev prövat i hyresnämnden hävdade kvinnan att det istället var grannarna som hade gett sig på henne.

Sveriges blå lagbok framför ett hus.
Hyresnämnden anser att kvinnan har utsatt sina grannar för störningar i boendet som inte skäligen ska godtas, vilket gör att hon nu måste flytta.

Mer lugn och stabil

Men rätten fann det styrkt att kvinnan agerat aggressivt och hotfullt mot grannarna, jagat barn, skrikit och vaktat porten när folk skulle passera samt slagit en granne och puttat in en granne i en vägg. Rätten kom fram till att kvinnan utsatt sina grannar för störningar i boendet som inte skäligen ska godtas, vilket gör att hon måste flytta.

Annons

Kvinnan överklagade beslutet. Tack vare sin medicinering och kontakt med vården har hon blivit mer lugn och stabil, vilket gör att hon vill vara aktiv och må bra tillsammans med andra, skriver kvinnan i sitt överklagande. Kvinnan har bott i lägenheten i ungefär 25 år, och menar att hon haft en konflikt med grannarna, men det aldrig varit hennes mening att skada eller såra någon.

Men hovrätten valde att avslå kvinnans överklagande. Det gör att hon nu måste flytta omedelbart.

Hem & Hyra har tidigare granskat samhällets stöd till psykiskt sjuka personer som riskerar att bli vräkta.

Fakta: När finns det risk att bli vräkt?

De vanligaste orsakerna är:

  • Obetald hyra. Om du inte betalar hyran i tid har hyresvärden goda grunder för att vräka dig. Det räcker med bara fem dagars försening för att riskera en uppsägning. Om värden säger upp ditt hyresavtal har du tre veckor på dig att betala skulden och återvinna hyresrätten. Då får du bo kvar.
  • Störningar. I flerfamiljshus anses det normalt med en viss ljudnivå. För att en störning ska kunna leda till uppsägning ska den räknas som allvarlig och ska styrkas med bevis.
  • Vanvård. Du som hyresgäst har vårdplikt för lägenheten och de utrymmen som hör till bostaden. Det innebär att du ska vara aktsam och hålla lägenheten i gott skick. Vanvård kan ge hyresvärden rätt att avhysa dig. Du är också skyldig att påtala fel och brister för att fastighetsägaren ska ha möjlighet att åtgärda dem. Du måste ge tillträde till lägenheten för att utföra reparationer.
  • Olovlig uthyrning. För att få hyra ut din hyresrätt i andra hand behöver du ha värdens godkännande. Du får inte tjäna pengar på andrahandshyresgästen genom att ta ut för mycket i hyra. Förutom omedelbar uppsägning kan en olovlig uthyrning med orimligt hög hyra ge böter eller till och med fängelse upp till två år.
  • Brottslig verksamhet. Används hyresrätten för olaglig verksamhet, som förvaring av droger eller vapen till exempel, så har hyresvärden rätt att säga upp hyreskontraktet utan uppsägningstid.
Läs också Elin blev utan egen toalett sedan taket fallit ner Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt Chockhöjda parkeringsavgifter runtom i landet – hyresgäster rasar: "Bedrövligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.