Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”

Malmö Barnen i kvarteret berättade om ett rasistiskt påhopp från en ”tant”. När småbarnsmamman Mona försökte reda ut vad som hade hänt blev hon attackerad. Polisen ser det som ett misstänkt hatbrott. Nu har bostadsbolaget fått klartecken att vräka den 57-åriga kvinnan som gav sig på Mona.
Slet slöja av granne - vräks
Foto: Anders Paulsson/Pexels
Personen på bilden är inte samma som i artikeln.

Mona är ute och promenerar tillsammans med sina små barn i bostadsområdet där de bor. Det är en tidig sommarkväll. För henne har det här alltid varit en trygg plats med god grannsämja. Ett ställe där alla känner barnen i kvarteret och där föräldrarna kan prata med varandra.

När de närmar sig hemmet träffar de någon som de känner, en sjuårig pojke.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

– Vi möter en liten kille som mina barn brukar leka med. Han kommer fram till mig och är väldigt ledsen. Jag frågar vad som har hänt. Då säger han ”tanten var elak mot mig och kallade mig neger”. Ibland får man ju ta vad barn säger med en nypa salt. Man har aldrig rätt att säga så där, men jag frågar ändå om barnen som är där om de har gjort något själva. De svarar ”nej, ingenting”.

Mona lovar pojken att söka upp ”tanten”, en av grannarna, för att reda ut vad det egentligen är som har hänt. Det här är en person som hon har sett flera gånger tidigare i området men som hon saknar egen relation till.

Möttes av rasism och påhopp

Senare under kvällen ser Mona kvinnan på parkeringen och hon går ut och tar upp vad pojken tidigare har berättat. Kvinnan nekar och situationen blir snabbt hotfull. Mona översköljs av rasistiska glåpord och anklagelser.

– Ni kommer till det här landet och betalar inte skatt, skriker kvinnan.

Precis innan hon flyger i marken märker Mona att hennes egen son har smugit efter och att han står intill och ser precis vad som händer.

– Hon går rakt mot mig och puttar ner mig på marken. Jag tänker att jag måste få bort min pojke härifrån. När jag är på väg upp drar hon av mig slöjan. Jag kan inte försvara mig, blir helt handfallen och vet inte vad jag ska göra. Jag blir väldigt chockad av situationen och skriker efter hjälp, säger Mona.

Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

Flera grannar springer ut och försöker få stopp på tumultet men kvinnan fortsätter.

–  Hon biter en av mina grannar i armen och puttar ner mig på marken igen, säger Mona.

Polisen slog in ruta och använde pepparspray

Larmet kom in från adressen i utkanten av Malmö strax efter klockan åtta på kvällen och två polispatruller dirigerades direkt till platsen av ledningscentralen. Det visar loggarna från den tionde juni förra sommaren. På plats tvingades polisen slå sönder ett fönster i en trappuppgång för att kunna ta sig in till den misstänktas lägenhet, en idag 57-årig kvinna. Polisen beskrev det som att kvinnan var våldsam och kämpade mot och patrullen såg sig nödgad att ta till pepparspray för att kunna gripa henne.

Polisbil

Polisanmälan från kvällen är rubricerad som misstänkt misshandel och ett möjligt hatbrott riktat mot Mona. ”Målsägande uppger smärta i vänster skuldra och vänster arm”, står det i rapporten.

Hatbrott är en straffskärpningsregel som grundar sig på gärningspersoners motiv. Det aktuella fallet är typiskt sett till statistiken. Om det går att identifiera en misstänkt för hatbrott är det oftast en granne till den som har blivit utsatt.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

Hos Mona har attacken satt spår.

– Jag har aldrig blivit utsatt för rasism i Sverige tidigare. Jag är född och uppväxt här och har haft slöja på mig sedan 2013 men har aldrig upplevt detta tidigare. Men det här tog på mig väldigt mig mycket, säger hon.

Efter attacken har hon fått hjälp av en psykolog för att bearbeta vad hon varit med om. Hennes barn, som är i förskole- och lågstadieåldern, pratar fortfarande om kvällen när allt hände. De spanar ut genom fönstret och vill inte längre gå ut och leka om ”tanten” syns till. Under lång tid ville hon själv ha sällskap av sin man för att våga gå ut.

– Jag känner fortfarande rädsla och håller mig hemma när jag ser henne.

Hyresvärden rev snabbt kvinnans kontrakt

Två dagar efter polisingripandet förra sommaren sade hyresvärden, Malmös kommunala bostadsbolag MKB, upp 57-åringens hyreskontrakt efter att ha fått in en rapport från ett vaktbolag. Värden beskrev det som hänt som en ”särskilt allvarlig händelse” och en störning. Slutsatsen var att kvinnan inte längre kunde bo kvar i sin lägenhet.

Eva Rosengren MKB
Eva Rosengren, MKB

– I grunden handlar det här om hur mycket man som hyresgäst ska behöva tåla i sitt boende. Vi anser att man inte ska behöva tåla att bli verbalt och fysiskt påhoppad som den här kvinnan blev. Det är förklaringen till att vi valde att gå vidare med en uppsägning, säger Eva Rosengren, bosocial chef på bostadsbolaget MKB, som ser det som extra anmärkningsvärt att barn blev vittnen till angreppet.

Fallet har sedan dess gått vidare till hyresnämnden. Där vittnade en av de boende om hur hon från sin loftgång hört 57-åringen skrika glåpord och rasistiska uttryck innan hon såg henne vräka omkull Mona. Den utpekade dök själv aldrig upp i domstolen och bemötte inte heller MKB:s krav på att hon skulle flytta. Anhöriga meddelade i hennes utevaro att kvinnan fortfarande hade behov sin lägenhet och att hon mådde dåligt.

Drygt sju månader efter tumultet på parkeringen har domstolen nu meddelat sitt beslut – 57-åringen måste omedelbart lämna sin lägenhet. Hyresnämnden anser att Monas uppgifter är trovärdiga. Att rikta hot eller våld mot en granne räcker som skäl för att tvingas flytta, står det i beslutet.

Hyresnämnden i Malmö utredde uppgifterna om rasism och fysiskt påhopp på Mona
Hyresnämnden i Malmö

Kvinnan har även blivit uppsagd som hyresgäst på annan adress där hon bott tidigare. Även i det fallet var orsaken anklagelser om hot och våld, bland annat ett bett, mot grannar. Fallet prövades aldrig i hyresnämnden eftersom hon flyttade självmant. Hon har även dömts för att ha misshandlat en ordningsvakt i centrala Malmö, bland annat genom att ha bitit vakten. I domen framgår det att hon har en problematik med psykisk ohälsa.

Polisen ska lämna fallet till åklagare

Malmöpolisen utreder fortfarande misshandeln av Mona. Ansvarig förundersökningsledare vill på grund av sekretess inte kommentera några detaljer men säger att arbetet snart är färdigt.

– Vi kommer inte att lägga ner det här. Det finns substans i det och är konkret och robust, säger Hugo Vranic, polisens förundersökningsledare.

– Jag har bett en utredare färdigställa det här för att kunna slutredovisa för en åklagare. Jag menar att det ska väckas åtal men sedan får vi se vad åklagaren fattar för beslut och hur domstolen ser på det, säger han.

Fotnot: Mona heter i verkligheten något annat. Hem & Hyra har sökt den 57-åriga kvinnan för att hon ska få bemöta uppgifterna i artikeln och MKB:s uppsägning, men utan resultat.

Fakta: Vad är ett hatbrott?

Hatbrott är när någon utsätts för brott som grundar sig i personens sexuella läggning, religiösa tillhörighet eller etniska bakgrund. Det är gärningsmannens motiv som står i centrum och brottet i sig kan vara till exempel misshandel, ofredande eller skadegörelse. Begreppet hatbrott är en straffskärpningsregel som kan resultera i att gärningsmän får ett hårdare straff om de döms i en domstol och om motivet ses som bevisat.

Under 2022 skrev svensk polis 2 695 anmälningar där det fanns ett misstänkt hatbrottsmotiv med i bilden. Rasistiska eller främlingsfientliga motiv var vanligast med över hälften av fallen, följt av brott mot religiösa grupper och hbtqi-relaterade hatbrott. Detta visar brottsförebyggande rådets statistik. De misstänkta är oftast ”okända” personer men i var tionde fall beskrivs det som att en ”granne” stått bakom brottet.

Läs också Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.