Grannen tvingades flytta efter att ha slitit av Monas slöja – åtalas för misshandel med rasistiskt motiv

Malmö Mona konfronterade grannens rasistiska kommentarer till barn. Då ska den 57-åriga kvinnan ha slitit av hennes slöja. Bostadsbolaget tvingade angriparen att flytta och nu åtalas kvinnan för misshandel, ett misstänkt hatbrott. ”Det här har påverkat mig så mycket att jag har slutat bära slöja”, säger Mona.
slöja
Foto: Anders Paulsson/Pexels
Personen på bilden är inte samma som i artikeln.

Platsen är ett bostadsområde i södra Malmö. Allt börjar med berättelser från barn om rasism och går vidare med en uppsägning av ett hyreskontrakt. Nu väcker åklagare även åtal för brott.

Allt handlar om en händelse som utspelade sig i början av sommaren 2023. Hem & Hyra har tidigare rapporterat om vad småbarnsmamman Mona upplevde. Hon var ute och promenerade med sina egna barn när hon mötte en pojke som också bor i kvarteret som berättade om rasism.

Läs ocksåHyresgäst ville skydda sin mamma från rök – slog annan man med yxaBilden visar två bilden, en genrebild på man som röker, och en silhouette av en yxa.

– Vi möter en liten kille som mina barn brukar leka med. Han kommer fram till mig och är väldigt ledsen. Jag frågar vad som har hänt. Då säger han ”tanten var elak mot mig och kallade mig neger”. Ibland får man ju ta vad barn säger med en nypa salt. Man har aldrig rätt att säga så där, men jag frågar ändå om barnen som är där om de har gjort något själva. De svarar ”nej, ingenting”.

Polisen larmades till området efter bråk

Senare under kvällen konfronterade hon den utpekade kvinnan, en då 57-årig granne, med uppgifterna. Mona har tidigare berättat i Hem & Hyra att hon då utsattes för rasistiska glåpord och anklagelser om att hon inte betalade skatt. Situationen slutade med att kvinnan knuffade omkull Mona och slet av hennes slöja. Något som vittnesmål bekräftar.

Polisens rapporter från kvällen visar att två patruller skickades ut till kvarteret. På plats tvingades poliserna först slå in ett fönster i ett trapphus, sedan bryta upp en dörr för att avslutningsvis använda pepparsprej för att kunna gripa den misstänkta. Enligt uppgifterna var hon våldsam och gjorde motstånd.

Läs ocksåMonica bor i kommunen som är slumvärdarnas hemvist: "De köper billigt och vill tjäna pengar"En kvinna tittar ut genom en dörr.
Kvinnan åtalas för misshandel motiverad med rasism
Malmö tingsrätt

Nu åtalas grannen för misshandel av Mona. Enligt åklagaren var det som skedde ett hatbrott, en straffskärpningsregel som kan ge ett mer kännbart straff. Detta motiveras med att motivet ska ha varit att kränka Mona ”på grund av hennes trosbekännelse, nationella ursprung eller etniska ursprung”. Mona är född i Sverige men har föräldrar som kommer från Libanon. Enligt uppgifter i förundersökningen ska kvinnan ha skrikit att Mona och vittnen på platsen skulle ”åka hem till sitt hemland” under tumultet.

Kvinnan medger att hon brottat ner Mona

57-åringen har nekat till brott i förhör men medger att hon brottat ner Mona. Hennes förklaringar till vad som hänt är på flera sätt kopplade till rollen som hyresgäst i området. Hon anser att hon själv har rätt att vistas ute i området, eftersom hon betalar hyra. Hon har även beskrivit händelseförloppet som att hon blivit provocerad av personer som inte har rätt att agera så ”eftersom de säkert inte betalar hyra”.

Hem & Hyra har varit i kontakt med henne, men hon har avstått från att svara på frågor och ge sin version om anklagelserna om rasism.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning – salonger säger upp hyreskontrakten: ”Kanske känner sig jagade”En man som tittar in i kameran. Man ser honom i halvfigur. I bakgrunden syns ingången till hans arbetsplats, Öbo.

– Jag har inte kommit med några rasistiska kommentarer och vill inte prata mer om detta, säger hon.

Mona reagerar starkt när hon får höra att det kommer bli en rättegång.

– Jag är jätteglad att det har blivit ett åtal för det har tagit tid. Jag har tänkt att det inte kommer hända någonting om jag ska vara helt ärlig, säger hon.

Vågar inte längre bära slöja

Hon bor kvar i samma område men känner sig inte trygg längre, trots att det har gått nästan två år sedan händelsen.

– Det här har påverkat mig så mycket att jag har slutat bära slöja. Varje gång jag gick ut tänkte jag att alla var likadana. Jag blev rädd att någon skulle hoppa på mig.

Har du slutat bära slöja helt och hållet?

– Ja, det har jag. Det här påverkade mig så pass mycket när jag var ute bland människor. Jag kände att det här går inte, jag kan inte gå ut och känna mig otrygg. Idag känner jag stor skillnad utan slöja. Jag känner mig inte lika uttittad av omgivningen, även om vi bor i Malmö som är väldigt mångkulturellt.

Nu kommer fallet tas upp i tingsrätten, något som väcker blandade känslor hos Mona.

– Det är väldigt nervöst eftersom jag aldrig tidigare suttit på en rättegång. Jag har börjat lägga detta bakom mig men nu väcks känslorna till liv igen. Men det är bra att det blir rättegång så jag kan stänga det här helt.

Angriparen förlorade sitt hyreskontrakt

Hem & Hyra kunde berätta om fallet första gången för ett år sedan i samband med att 57-åringens hyresvärd MKB gick vidare med en uppsägning till hyresnämnden. Detta var direkt kopplat till uppgifterna om slöjattacken och ledde till att kvinnan tvingades flytta från sin lägenhet. Hyresnämnden ansåg att Monas uppgifter om vad som hänt var trovärdiga. Att rikta hot eller våld mot en granne räcker som skäl för att bli av med sitt hyreskontrakt, stod det i beslutet.

Eva Rosengren
Eva Rosengren, MKB

– I grunden handlar det här om hur mycket man som hyresgäst ska behöva tåla i sitt boende. Vi anser att man inte ska behöva tåla att bli verbalt och fysiskt påhoppad som den här kvinnan blev. Det är förklaringen till att vi valde att gå vidare med en uppsägning, sade Eva Rosengren, bosocial chef på bostadsbolaget MKB i samband med beslutet i nämnden.

Fotnot: Mona är ett fingerat namn.

Fakta: Vad är ett hatbrott?

Hatbrott är när någon utsätts för brott som grundar sig i personens sexuella läggning, religiösa tillhörighet eller etniska bakgrund. Det är gärningsmannens motiv som står i centrum och brottet i sig kan vara till exempel misshandel, ofredande eller skadegörelse. Begreppet hatbrott är en straffskärpningsregel som kan resultera i att gärningsmän får ett hårdare straff om de döms i en domstol och om motivet ses som bevisat.

Enligt brottsförebyggande rådets statistik  från 2022 är rasism vanligast som motiv och förekommer i hälften av alla anmälda fall, följt av brott mot religiösa grupper och hbtqi-relaterade hatbrott.

 

Läs också Fler ska få rätt till bostadsanpassning – nytt lagförslag på regeringens bord Anita, 92, får ingen ramp av kommunen – en av tusentals som idag nekas bostadsanpassning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.