Grannsamverkan ska stoppa inbrottsvåg i Östra Lundby
Uppslutningen är större än den brukar vara när det hålls bostadsmöte i hyresgästlokalen mitt i området. Det är uppenbart att inbrottsvågen som drabbat Östra Lundby oroar och engagerar. Hyresgästföreningen och hyresvärden, Bostadsbolaget i Mjölby, har bjudit in tillsammans med kommunens brottsförebyggande råd Kombrå. Tanken är att försöka få i gång grannsamverkan. Men bara ett fåtal väljer att skriva på listan där man kan anmäla intresse för att vara med och engagera sig i det. Flera säger att de vill tänka på saken först.
Däremot efterfrågas andra åtgärder. Britt-Marie Wistedt har bott i området drygt åtta år och trivs bra. Hon vill att hyresvärden installerar kodlås på entrédörrarna.
Jan Wistfors, boendeansvarig hos Bostadsbolaget, förklarar att det är för dyrt. Åtminstone finns inte de pengar som krävs just nu.
– Det känns som om vi inte riktigt får någon hjälp, säger Britt-Marie Wistedt, som kan tänka sig att betala lite högre hyra om det krävs för att få kodlås.
Hon har klarat sig från inbrott hittills, men är rädd att drabbas.
– Man skulle åtminstone kunna låsa portarna även dagtid. Det kostar inget, fortsätter hon.
Men i det fallet ser Bostadsbolaget andra problem. Att utryckningarna för att hjälpa hyresgäster som glömt nyckel skulle bli fler och att små barn utan nyckel inte skulle kunna komma in.
Peter Gustavsson, också han boendeansvarig hos hyresvärden, kan dock tänka sig att skicka ut en enkät i området. Vill en majoritet att portarna ska vara låsta dagtid kan det bli så.
Tills vidare har Bostadsbolaget låtit väktare röra sig oftare än vanligt i området. Man ska också se över utomhusbelysningen, men de flesta inbrotten har skett dagtid.
Jan Wistfors och Peter Gustavsson hoppas också att hyresgästerna ska nappa på möjligheten med grannsamverkan. Roger Max från Kombrå informerar de församlade om vad det är och hur små ansträngningar kan göra stor nytta.
– Arbetsinsatsen är minimal, försäkrar han.
Hos Bostadsbolaget finns redan grannsamverkan i Skänninge. Roger Max konstaterar att det fortfarande är ovanligt i hyreshusområden.
– Det är konstigt egentligen, för till exempel en cykel är lika mycket värd oavsett om den tillhör någon som bor i lägenhet eller i villa. Grannsamverkan går ut på att se till att man själv och grannarna får behålla sina ägodelar och att bidra till att det är lugnt och tryggt i området, säger han.
Syftet är att minska vardagsbrottsligheten och öka tryggheten.
Detta ska uppnås genom ökad vaksamhet bland boende och bättre kunskap om hur man försvårar för de som är ute efter att begå brott.
I områden där grannsamverkan förekommer sätts skyltar upp som ska ha en avskräckande effekt.
Boende uppmanas att informera varandra om när man åker på semester, så att grannarna kan hålla extra koll.
Dessutom uppmanas hyresgästerna att dokumentera och märka sina ägodelar.