Granskning: Skövde och röda listan

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Undvik Skövde om du vill plugga med tak över huvudet. Så kan man tolka studenternas egen bostadsgranskning. Men i Skövde tycker bostadskoordinatorn att rödlistningen är orättvis.

För fjärde året i rad har Skövdes bostadssituation för studenter rödlistats av Sveriges förenade studentkårer, SFS. Det betyder att Skövde inte kan erbjuda alla sina studenter bostad under höstterminen.

Men Elin Tomasdottir, bostadskoordinator på högskolan i Skövde, tycker att rödlistningen är orättvis.
– Jag tror inte att det är så mycket värre i Skövde än på andra studieorter. Det löser sig alltid här, även om inte alla studenter får det boende de helst vill ha, säger hon och tillägger att SFS: kriterier för ett tryggt boende är snäva.
– SFS tycker att boendet ska finnas nära högskolan och att man inte ska behöva pendla.
Den lokala studentkårens ordförande Tommy Borovac tycker att politikerna borde göra mer.
– Det är cyniskt att säga att det alltid ordnar sig. Visst, situationen är inte livsfarlig. Men bristen på bostäder i Skövde är ett problem. Det passar inte alla att hyra ett privat rum eller att bo i kollektiv, säger Tommy Borovac.

Läs ocksåNytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.

De andra två högskoleorterna i BohusÄlvsborg-Skaraborg klarar sig bättre i SFS:s granskning. I Borås ordnar man ett tryggt boende för studenterna under höstterminen och i Trollhättan garanterar man sina studenter en bostad inom en månad.
Detta trots att de båda orterna har nästan dubbelt så många studenter, men hälften så många studentlägenheter, som Skövde.

Varför ser det ut så här? När vi på Hem & Hyra letar orsaker kan vi inte se att politikerna och bostadsbolagen i Borås och Trollhättan gjort mer än de gjort i Skövde. Däremot hittar vi andra förklaringar. Som att pendlingsmöjligheterna skiljer sig åt. Många som pluggar i Borås och Trollhättan väljer att bo kvar på sina gamla hemadresser och dagligen ta tåget, bussen eller bilen till högskolan.

I Borås är 40 procent av studenterna pendlare.
– Om det inte varit så lätt att pendla till oss från Göteborg hade vår bostadssituation sett mer ansträngd ut, säger stabschef Anders Stenström.
Högskolan Väst använder de goda pendlingsmöjligheterna i sin marknadsföring. ”Till oss pendlar dagligen studenter från Vänersborg, Mellerud, Karlstad, Bohuslän, Skaraborg, hela Göta älvdalen och Göteborg. Exempelvis är Göteborg bara 37 minuter bort” står det på högskolans hemsida.

Läs ocksåTvångsförvaltning räckte inte – kommunen vill tvinga värd att sälja skandalhusetAnna Lidskog, stadsjurist på Borås stad
Fakta: Bostadsbrist för studenter

Endast 10 procent av Sveriges studenter bor i städer med fungerande bostadsmarknad.
Källa: SFS

Läs också Tvångsförvaltning satte stopp för skandalvärden - får ändå jättekrav på över 600 000 kronor Hon är bostads-vd:n som tjänar drygt tre gånger så mycket som en vanlig hyresgäst Tvångsförvaltning efter år av vanvård – hyresgästerna lättade över beslutet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.